reconstructie

Grensrechter Nieuwenhuizen blijft nog even, dan zakt hij ineens in elkaar

Zondag werd in Almere een grensrechter gemolesteerd. De enthousiaste voetbalvader vlagde geregeld voor de club. Opnieuw een exces op het veld, ondanks strengere straffen.

Charlotte Huisman
Het terrein van SV Nieuw Sloten ligt er verlaten bij. Beeld anp
Het terrein van SV Nieuw Sloten ligt er verlaten bij.Beeld anp

Aan niets is te zien dat Richard Nieuwenhuizen bij het voetbalveld ernstig is toegetakeld. Nadat hij zondag grensrechter is geweest bij een wedstrijd van zijn zoon, speler van de Buitenboys B3, blijft hij nog kijken hoe een ander juniorenelftal het doet. Daar zakt hij ineens in elkaar. Rob Mueller, bestuurslid van de Almeerse club, ziet het gebeuren. 'We zijn naar hem toe gerend, hebben hem stabiel neergelegd en de ambulance gebeld. Die was er gelukkig snel.' Tekenen van verwondingen zijn er niet.

In het Flevo-ziekenhuis in Almere blijkt zijn toestand kritiek. Nieuwenhuizen heeft ernstig hersenletsel opgelopen en wordt tijdens de nacht in slaap gehouden. Hij overlijdt maandag. De politie heeft dan al drie jongens van 15 en 16 jaar uit Amsterdam aangehouden, op verdenking van betrokkenheid bij de ernstige mishandeling van de 41-jarige grensrechter. Volgens voorzitter Marcel Oost zijn vier of vijf voetballers van Nieuw Sloten betrokken bij de mishandeling.

Nieuwenhuizen was het prototype van een enthousiaste voetbalvader. Drie keer per week bracht hij zijn zoon Mykel naar de training, hij miste geen wedstrijd. Geregeld vlagde hij voor de club.

Naar de gebeurtenissen loopt een uitgebreid politieonderzoek; wat volgt is een eerste reconstructie .

Stilgelegd
Het elftal van de Buitenboys speelt zondag thuis tegen de B1 van Nieuw Sloten uit Amsterdam. Het B1-elftal van Nieuw Sloten heeft het sportief lastig dit seizoen. Het team heeft 45 doelpunten tegen en staat op de achtste plaats in de competitieranglijst. Buitenboys B3 staat op de vierde plek met 18 doelpunten tegen.

Al tijdens de wedstrijd zijn de Amsterdamse voetballers onderling ruzie aan het maken, vertelt bestuurslid Rob Mueller van Buitenboys. De wedstrijd wordt ook enkele malen stilgelegd. De Buitenboys staan aanvankelijk met 2-0 voor. Maar Nieuw Sloten weet de achterstand weg te werken: de eindstand is 2-2. De spelers van Nieuw Sloten hebben alle reden om tevreden naar huis te gaan, meent Mueller.

Na de wedstrijd gaat toch een aantal Amsterdamse spelers naar de grensrechter om verhaal te halen. Niet duidelijk is wat hun dwarszit. De situatie escaleert. Ooggetuige Rodney de Leeuw ziet dat een speler met zijn noppen het hoofd bewerkt van Nieuwenhuizen, zo vertelt hij aan RTL4. 'Daarna krijgt hij drie schoppen in zijn buik. Hij ligt op de grond, kan niets doen.' De grensrechter probeert te vluchten voor zijn belagers, maar het geweld blijft doorgaan.

De politie hoort zondagavond al de eerste getuigen. Maandagochtend om vijf uur worden drie jongens in Amsterdam gearresteerd. Het is mogelijk dat er meer arrestaties volgen, aldus de politie.

Buitenboys
Bij Buitenboys, met 1.400 leden en ruim honderd teams de grootste voetbalclub van Almere, zijn ze geschokt door het gewelddadige incident. Alle trainingen worden afgelast. 'Dit geweld is onacceptabel. Zo extreem hebben we dit nog nooit meegemaakt', zegt Mueller. De hele dag leeft de club tussen hoop en vrees. Voorzitter Marcel Oost onderhoudt het contact met de familie van Nieuwenhuizen. Om half zes 's avonds komt het nieuws dat de grensrechter is overleden.

Maandagavond herdenken de B-junioren, bestuurders, trainers en veel vrijwilligers de grensrechter. Het steekt het bestuur dat de voetbalbond KNVB lange tijd niets van zich laat horen. Zondagavond is eindeloos geprobeerd het noodnummer van de bond te bereiken.

Volgens RTL4 krijgt een bestuurslid om half twaalf eindelijk iemand aan de lijn. Die reageert kil: hoe halen ze het in hun hoofd zo laat te bellen. Pas de volgende dag meldt de bond dat het incident wordt betreurd. In de loop van de maandagavond komt een KNVB-vertegenwoordiger een bloemetje brengen. 'Te weinig, te laat', vinden de clubleden. 'De KNVB moet meer doen tegen geweld. Wat heb je aan een bloemetje', zegt een van hen.

Aanstichters
Het bestuur van Nieuw Sloten, dat maandagavond vergadert op een onbekende locatie, besluit het betrokken team per direct uit de competitie te nemen. Ook is het lidmaatschap van de aanstichters van de molestatie ontbonden, laat de club op de website weten. Zij kunnen nooit meer lid worden van de vereniging.

Eerder al, in oktober, heeft het A1-team van Nieuw Sloten in Almere problemen veroorzaakt. Dat was bij een andere club, Sporting Almere. Spelers, trainers en ouders van Nieuw Sloten misdroegen zich er, luidt de lezing van Sporting Almere. Almeerse spelers zijn geschopt en geslagen. De Almeerse club gaf het incident door aan de KNVB en vroeg om nader onderzoek. De voetbalbond heeft dit niet gedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden