Grap van De Boer blijkt profijtelijk

279 Dagen tot de Olympiade in Maastricht. In 1980 was Nederland ook gastland (Valkenburg) en haalde brons. De opgave voor het nationale team in 2000 is zwaar....

Voor bondscoach Erik Kirchhoff de taak een team te formeren dat de strijd met de toplanden aan kan. In maart 2000 kiest hij de drie Olympiade-paren. In een amateur-topsportklimaat is door maatschappelijke beslommeringen altijd gebrek aan tijd voor training en voorbereiding. De Meesterklasse-viertallen is de eerste wedstrijd waarin de bondscoach de zeven paren uit zijn kernploeg in actie ziet.

Alle kernploegparen bereikten de play-offs. Maas/Ramondt en Verhees/Jansma ('t Onstein) als winnaar van de voorronde en Muller/de Boer en Jansen/Westerhof (Modalfa, derde paar Leufkens/Westra heeft afgezegd voor de Olympiade) plaatsten zich rechtstreeks voor de halve finale.

Overwerk voor de overige drie kernploeg-paren. Bertens/Nab en van Prooijen/de Wijs (Crash, met Vis/Zhao als derde paar) nemen het morgen, zondag 21 november in het centrum van de NBB in Utrecht, op tegen Pegasus (Niemeijer/Bomhof en Oltmans/Oltmans). Het zevende kernploeg-paar, Paulissen/Ramer (Transfer Solutions, met als nevenparen Gosschalk/de Bruijn en Bakker/Klaver), speelt tegen Arboned (Mulder/van der Brom, van Cleeff/Jialal en Wintermans/Tammens). Deze kwartfinale is een onderonsje van clubleden: Hok1 tegen Hok2.

't Onstein en Modalfa lieten er in de elf wedstrijden van de competitie geen gras over groeien en staken met kop en schouders boven de rest uit. Opvallend was de grote overwinning in de slotronde (23-7) van titelverdediger Modalfa in de confrontatie met 't Onstein dat met grote voorsprong de Meesterklasse aanvoerde.

Het reglement schrijft voor dat de nummers een en twee van de round robin elkaar in de halve finale ontlopen. Een finale 't Onstein - Modalfa behaagt in elk geval de bonscoach die dan zijn vier topparen kan bestuderen.

Verplaats je eens in de huid van de leider in diagram 1.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid ----11

23pas3 pas4pas4 paspaspas--

West kwam uit met een kleine ruiten voor het aas van oost die klaveren inspeelde, via V in west, voor het aas in de dummy. Met twee verliezers in de bijkleuren mocht de leider slechts één troefslag verliezen: B door laten lopen voor de snit op V of schoppen naar de heer?

Zuid bedacht een plan om de schoppenbeslissing overbodig te maken. 'Als ik begin met A, H en dan V speel moet oost troeven. Mijn klaverenverliezer gaat weg en ik steek daarna met een ingetroefde ruiten over naar de dummy en speel troef. Dat maakt de beslissing in schoppen overbodig'.

Zo gedacht, zo gedaan. Een plan dat heel snel tot een triest einde kwam toen oost de tweede harten troefde en de klaverenslag als downslag opraapte.

Redden tegen de manche of een downkans nemen?

Zie diagram 2

westnoordoostzuid ---- --1 dbl33pas

4paspaspas

Na het preëmptieve 3 van noord zag zuid een (niet tegen niet kwetsbaar) redbod niet zitten. Tegen 4 kwam zuid uit met H waaronder noord B gooide, overduidelijk een schoppensignaal. Zuid legde V op tafel en noord-zuid maakten de eerste vier slagen. Het 4-contract ging één down. Op de andere tafel begon noord met een grap. westnoordoostzuid ------1 dbl1SA3pas

45paspas dblpaspaspas

Noord, Wubbo de Boer (Modalfa) rommelde wat met 1SA en trachtte zo zand in het bieden van oost-west te gooien. Toen dit niet lukte beet hij zelf door de zure appel heen en redde met 5. Een profijtelijk idee. Het redbod zit er met H goedgeplaatst gemakkelijk in. En De Boer had het gelijk beslist aan zijn zijde. Verwissel H en H bij oost-west eens van plaats. Dan wordt 4 gemaakt en gaat 5 maar één down.

De stugge doorbieders hadden afgelopen weekeinde in de Meesterklasse-viertallen frequent gelijk. Naar vijfhoogte doorbieden was in diagram 3 de winnende strategie. Soms kregen noord-zuid vrije doorgang.

Zie diagram 3

westnoordoostzuid --pas23

34pas4 pas5paspas pas------

Een enkele keer kwamen oost-west dichter bij het bijna maak- of redbod van 5. Na de uitkomst met A zit 5 er in en alleen met vanaf de aftrap ruiten voor het aas en een introever gaat 5 één down. westnoordoostzuid --pas23

45paspas pas------

West omschreef met zijn sprong naar 4 na de zwakke 2-opening door oost een hand met een goede ruitenkleur plus hartenaansluiting. West wilde oost zoveel zeggen als: 'gaat de tegenpartij naar 5 dan moet jij op grond van je ruitenbezit maar bekijken of je nog 5 wilt bieden'. Oost vond de drie kleine ruiten onaantrekkelijk waarna de vraag bleef bestaan wie van oost-west de stap naar vijfhoogte wel moest maken.

Tijdens Modalfa tegen 't Onstein een optimistische noord. westnoordoostzuid --pas23

46paspas pas------

Noord, Jan Jansma, leidde uit het bieden van oost-west af dat zuid een singleton harten had. Ook gaf hij zuid een vierkaart schoppen naast de zeskaart klaveren. Welke honneurs bezat zuid van A, AHV, H? Elf of twaalf slagen in klaveren leken kansrijk. Jansma koos voor de moedige aanpak en sprong naar klein slem.

West kwam tegen 6 uit met harten voor het aas in de dummy. De leider, Louk Verhees, speelde direct een kleine schoppen uit noord, opgestapt met het aas in oost. Harten getroefd, een kleine schoppen getroefd in noord en klaveren naar het aas. Met H de boer van oost opgehaald.

De kritieke fase brak aan. Zuid speelde B voor, west een kleine schoppen. Met de schoppen oorspronkelijk vier-drie verdeeld kan de leider troeven, oversteken naar zuid met een ingetroefde rode kaart en de vierde schoppen troeven. Zuid heeft dan een troef en de dertiende schoppen over. In de beslissende situatie kon Verhees het slem maken door B te laten doorlopen en zo HV uit te schakelen. De leider troefde en was één down, terwijl op de andere tafel Bauke Muller 5-gedoubleerd met een overslag maakte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden