Goossens loopt record en toch is ze razend

Vloekend en tierend, zoals alleen zij dat kan, kwam Ester Goossens de mixed-room binnengestormd. In de finale van de 400 meter horden had ze zojuist het Nederlands record gebroken met ruim tweetiende en kwam ze als vijfde van Europa over de finish....

Van onze verslaggeefster

Tynke Landsmeer

BOEDAPEST

Eigenzinnig als ze is besloot ze vorig jaar gewoon haar eigen gang te gaan. Met haar vijfde plaats gisteren bewees ze de juiste weg te zijn ingeslagen. Belangrijker was nog de manier waarop ze de critici de mond snoerde.

Dat Goossens een supertalent is, wordt door niemand in twijfel getrokken, maar voor de wijze waarop de 26-jarige atleet topsport bedrijft, bestaat maar weinig waardering. Na jarenlang gefrustreerd op de 800 meter te hebben rondgelopen, gooide ze haar spikes achter in de kast en meldde zich aan bij de meerkampgroep van Ton Eijkenboom.

In de vrij anonieme omgeving van de Apeldoornse club AV'34, hoefde ze niet aan andermans verwachtingen of regels te voldoen en hervond ze langzaam het plezier in atletiek. Van de meerkamp stapte ze over naar de 400 meter horden en de 400 vlak, en voldeed op beide disciplines aan de richtprestaties van de KNAU.

Bang om toch weer terug te vallen in haar oude ritme van het móeten presteren in plaats van het leuk vinden om te presteren, besloot ze niet in te gaan op een lucratief sponsoraanbod van Delta Lloyd. Ze verschuilt zich liever achter de drogreden dat ze haar leven liever niet meer door atletiek wil laten beheersen.

Het leven van Goossens wordt wel degelijk in beslag genomen door haar sport. Gisteravond bewees ze dat eens te meer. Maar juist met die voorzichtige houding kan Goossens zichzelf opladen om tijdens wedstrijden extra hard te lopen. Ze wil af en toe een bioscoopje kunnen pakken, terwijl ze eigenlijk zou moeten trainen, of zo maar een training overslaan, omdat haar hoofd er nu eenmaal niet naar staat. Het gebeurt zelden, maar de mogelijkheid moet er zijn. En die krijgt ze dan ook bij Eijkenboom.

Voor Boedapest had Goossens mooie dingen op het programma staan. Een medaille stond bovenaan haar lijstje en dat bleek gisteren een serieuze optie te zijn. Slechts 17 honderdste seconde was ze verwijderd van brons. Alleen de gouden plak, in 53.37 voor de Roemeense Tirlea, was voor haar te hoog gegrepen.

Haar tirade was daarom niet helemaal onbegrijpelijk. Ze had er nog nooit zo dichtbij gezeten. 'En dan moet ik er weer een zooitje van maken. Ik was veel te gretig, veel te opgefokt.'

Goossens startte weliswaar voortvarend, maar kwam bij de horde net verkeerd uit. In plaats van de normale vijftien passen, liep ze nu in veertien stappen naar de tweede horde. 'Ajakkes, ik had hier een medaille willen halen. Of 54 rond willen lopen. Ik weet dat het harder kan.'

Trainer Ton Eijkenboom kon niet nalaten te glimlachen om de boosheid van zijn pupil. 'Zo is Ester nu eenmaal. Ik ben wel tevreden. Ze heeft een stomme fout gemaakt, maar het pakte toch nog redelijk goed uit.'

Die tevredenheid over de vijfde plaats deelde Goossens zelfs geen klein beetje. 'Als ik een perfecte race had gelopen misschien, maar dat was het niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden