Golfstaten: de schuld ligt alleen bij Bagdad VS krijgen meer steun voor aanval tegen Irak

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië krijgen internationaal steeds meer steun om Irak desnoods met geweld te dwingen de Verenigde Naties ongehinderd te laten speuren naar massavernietigingswapens....

AFP; AP; REUTERS

AFP, AP, Reuters

NEW YORK/CAIRO/BAGDAD

Zes Golfstaten - Saudi-Arabië, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Oman en Bahrein - hebben gisteren laten weten dat 'de schuld en verantwoordelijkheid alleen bij Irak ligt als er geweld gebruikt gaat worden'. Deze landen doen een dringend beroep op Bagdad om de VN-inspecties niet langer te hinderen.

Ook in NAVO-kring schaart de een na de ander zich momenteel achter Washington en Londen. Italië volgde eergisteren nog de visie van de Russische president Jeltsin.

Maar nu heeft minister van Buitenlandse Zaken Lamberto Dini toegezegd dat Amerikanen en Britten de Italiaanse luchtmachtbases mogen gebruiken voor hun aanvallen.

Noorwegen heeft de Verenigde Staten eveneens 'volledige steun' toegezegd. Eerder hadden Duitsland, Canada, Spanje en Portugal de Amerikanen al beloofd dat zij hun luchtmachtbases mogen gebruiken - wat Portugal betreft op de Azoren, wat Spanje betreft in Andalusië. Ten slotte willen NAVO-kandidaat Polen en Australië eveneens militair hun steentje bijdragen.

Frankrijk dringt intussen bij Bagdad steeds krachtiger aan op concessies 'omdat de tijd dringt'. Parijs beschouwt het jongste Iraakse aanbod dat de Verenigde Naties acht 'paleizen' van president Saddam Hussein mogen doorzoeken als 'een stap vooruit', maar ook voor de Fransen is dit nog ontoereikend. Want de Iraki's verbinden deze toezegging met een reeks 'onacceptabele' voorwaarden.

Zo wil Bagdad dat de paleizen niet door de officiële VN-commissie Unscom worden doorzocht, maar door een 'onafhankelijke commissie, aan te wijzen door de Veiligheidsraad'. Want Unscom, zo zei de Iraakse vice-premier Tareq Aziz gisteren, 'is onze vijand en kan dus niet als rechter optreden'. Bovendien vindt Bagdad dat het doorzoeken van de acht 'verdachte' paleizen binnen twee maanden moet zijn voltooid.

De voorwaarden die Irak telkens stelt, zijn onaanvaardbaar voor Washington en Londen. De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Bill Richardson, heeft geen zin 'in handeltjes en compromissen'.

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië eisen dat Irak Unscom ongehinderd toegang verschaft tot alle plaatsen. De Britse VN-ambassadeur John Weston zei bondig: 'Unscom moet zijn werk ongehinderd, zonder tijdslimieten en zonder uitzonderingen kunnen verrichten.' Rusland heeft het Iraakse aanbod aangegrepen om te pleiten voor 'meer tijd om met Bagdad verder te onderhandelen'.

Die onderhandelingen zouden volgens Moskou door de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, moeten worden gevoerd. Volgens waarnemers is een reis van Annan naar Bagdad alleen te verwachten als een diplomatieke oplossing voor het conflict onder handbereik is. Dat Annan dezer dagen zo'n reis heeft afgeblazen, betekent dat een oplossing nog niet in zicht is.

Daarom blijft de Operation Desert Thunder - zo luidt de Amerikaanse codenaam voor de eventuele militaire aanval op Irak - nog altijd een reële dreiging. Minister van Defensie William Cohen moedigde gisteren aan boord van de USS George Washington zijn mannen aan: 'Jullie zijn het staal van het zwaard der vrijheid, jullie zijn de punt van dat zwaard.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden