Golfer Tiger Woods weer op de green: 'Ik heb zo lang geen wedstrijd meer gespeeld'

Eigenlijk was hij rijp voor het verpleeghuis. Tiger Woods, de eerste sportman die meer dan één miljard dollar verdiende, kon niet meer van de kamer naar de keuken lopen. Hij had zoveel pijn aan zijn rug dat zelfs zitten een probleem was. 'Ik heb me wel afgevraagd of ik ooit nog een rondje golf met een paar vrienden zou kunnen lopen', zei hij dinsdag op een persconferentie.

Peter de Waard
Tiger Woods tijdens Hero World Challenge op de Bahama's Beeld afp
Tiger Woods tijdens Hero World Challenge op de Bahama'sBeeld afp

Het is dan ook een wonder dat hij weer aan een toernooi deelneemt, al is het de door hemzelf georganiseerde Hero World Challenge op de Bahama's waar slechts achttien spelers voor zijn uitgenodigd, inclusief de gastheer zelf. Veel moet er van de veertienvoudig majorwinnaar, die 683 weken bovenaan de wereldranglijst stond, niet worden verwacht. Op de ranglijst is hij gezakt naar plaats 1.199. 'Ik hoop de ronde vandaag door te komen. En als het lukt het hele toernooi. Ik weet niet of dat gaat. Ik heb zo lang geen wedstrijd meer gespeeld.'

Tijdens de persconferentie was Woods deze week voor een keer open over zijn blessureleed. Op 30 december wordt hij 42, hetgeen voor iedere golfer een hoge leeftijd is, laat staan voor een speler die vier keer aan de rug is geopereerd. Bij de laatste ingreep begin 2016 werden met een fusion-behandeling twee wervels aan elkaar vastgezet.

Zijn herstel vorderde langzaam. Hij mocht niet forceren. Zijn eerste slagen met de driver waren slechts 125 meter lang. Maar sindsdien heeft Woods vorderingen gemaakt. Hij zegt nu pijnvrij te kunnen spelen, maar heeft wel een stijve rug.

Ondanks zijn matige prestaties en vele blessures van de laatste tien jaar is hij nog veruit de best verdienende speler ooit. Per slag - hij sloeg er sinds hij professional werd 85.839 op de Tour - haalde hij 1.282 dollar aan prijzengeld binnen. De huidige nummer één, de Amerikaan Dustin Johnson, staat op 859 dollar per slag.

Woods slaat af op de Hero World Challenge op de Bahama's Beeld afp
Woods slaat af op de Hero World Challenge op de Bahama'sBeeld afp

Maar de jongste generatie kent Woods alleen nog van YouTube. En van de vele roddels rond zijn persoon. In 2009 scheidde hij na een serie verhalen over zijn affaires van zijn Zweedse vrouw, met wie hij twee kinderen heeft. Hij maakte twee comebacks in 2013 en 2014, maar zakte daarna ver terug, sportief en maatschappelijk.

Dit jaar werd hij gearresteerd toen hij slapend werd gevonden in een auto. Er kwamen beschuldigingen van overmatig gebruik van drank en drugs, maar Woods zei zelf dat het te maken met de vele pijnstillers vanwege zijn blessures.

Vorige week speelde hij nog een rondje golf met de Amerikaanse president Trump en twee profspelers die enthousiast waren over Woods spel. Maar dat kan ook uit vriendelijkheid zijn geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden