Golfer Sullivan slaat zich de ruimte in, maar weet nog niet of hij durft

Peter de Waard
Sullivan. Beeld getty
Sullivan.Beeld getty

Er was al bijna 450 keer op hole 15 een bal geslagen. De kans op een hole-in-one leek te zijn vervlogen. Er waren nog twee flights (groepjes) met drie spelers te gaan die de hoofdprijs zouden kunnen winnen: een ruimtereis.

Andy Sullivan, een 28-jarige Engelsman, maakte deel uit van de een na laatste flight, in het voor hem zeer goed verlopen golftoernooi KLM Open. Hij was op dat moment teruggevallen naar plaats zes, gelijk aan Joost Luiten. Hij sloeg de bal perfect vanaf de tee in de 155 meter verder gelegen hole op De Kennemer in Zandvoort.

Sullivan, die nog nooit een toernooi van dit niveau had gewonnen, wist niet wat hem overkwam. De high fives volgden elkaar op: niet alleen tussen de spelers, maar ook van de staf van XCOR Space Expedition, de organisatie die de ruimtereizen vanaf volgend jaar zal verzorgen. 'Wij feliciteren Andy Sullivan van harte en verwelkomen hem graag aan boord van de Lynx Mark I', zei een razend enthousiaste Michel Mol van XCOR Space Expedition in Eindhoven.

De kans dat de ruimteprijs zou vallen, was van tevoren niet hoog ingeschat. Uit de statistieken blijkt dat een topgolfer een kans van 1 op 2.500 heeft op een hole-in-one. Met bijna 500 pogingen zou de ruimtereis statistisch gezien één keer in de vijf jaar moeten worden weggegeven. Niemand had verwacht dat het bij de eerste keer het geval zou zijn. Elk jaar stelt BMW een peperdure auto beschikbaar voor de speler die op hole 17 een hole-in-one slaat. De laatste keer dat de auto werd gewonnen, was ergens in de jaren negentig.

De ruimtereis heeft een waarde van 100 duizend dollar. Het was de vraag of Sullivan de reis vanaf Curaçao naar de ruimte zou accepteren. De passagiers verblijven 5 tot 6 minuten in een toestand van gewichtloosheid. De G-krachten die ze gedurende 25 seconden te verwerken krijgen als ze in de dampkring terugkeren, zijn erg groot. 'Ik zal het graag doen', zei Sullivan, 'maar ik moet nog wel de nodige moed verzamelen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden