Goldrush in de Nevada-woestijn

De begane grond van de immense Mirage verschilt in niets van de andere megahotels langs de strip in Las Vegas....

Op de eerste verdieping van de Mirage prees donderdagavond 7 mei een enthousiaste veilingmeester zijn handel aan en jutte de potentiële kopers tegen elkaar op. De aangeboden waar bestond uit 56 bridgeparen die hadden ingeschreven in de Cavendish Invitational. Aan dit evenement is behalve een players pool, waarin de inschrijfgelden worden gestort, een auction pool verbonden. In deze veiling kunnen ook buitenstaanders een paar opkopen. De gelden van de veiling gaan in een pot met een vooraf, op basis van de eindstand, vastgestelde verdeelsleutel. De lokroep van het grote geld was voor topparen uit de hele wereld aanleiding voor de goldrush naar de Nevada-woestijn.

Wubbo de Boer/Bauke Muller en Jan Jansma/Jan van Cleeff vormden de Nederlandse vertegenwoording. Het viertal had woensdag en donderdag goede zaken gedaan door het voortoernooi om de Dreyfus-cup winnend af te sluiten. In een veld met 26 topteams namen de Nederlanders vroegtijdig de leiding en gaven de opdringende wereldkampioen Frankrijk in twee onderlinge ontmoetingen geen schijn van kans. Dit vergrootte het vertrouwen van de Amerikaanse bridgespeculanten. De Boer/Muller gingen voor 26.000 en Jansma/van Cleeff voor 20.000 dollar van de hand. Om deze investering waar te maken was een plaats bij de eerste tien van het eindklassement noodzakelijk. De Nederlandse paren slaagden niet in deze opdracht waardoor hun aandelen tot het nulpunt zakten. Beter verging het de eigenaar van Bob Hamman/Nick Nickell (VS) die voor 33.000 dollar dit paar wist te bemachtigen. Het Amerikaanse paar startte sterk, verwees in een spannende slotfase Zia Mahmood (Pak)/Weinstein (VS) naar de tweede plaats en maakte hun koper de kapitale som van 286.000 dollar rijker.

Een week professioneel bridge met dollartekens in de ogen stemde Wubbo de Boer tot nadenken. 'Het leven staat volledig op zijn kop. Overdag slapen, 's avonds bridge en 's nachts blackjack en poker. Als je niet oppast kom je zo'n hotel niet uit en vergeet je de buitenwereld. Dat zijn wij amateurs absoluut niet gewend.'

Het toernooi werd cross-imps uitgerekend. Je eigen score vergeleken met de andere vijfentwintig tafels en alle imps opgeteld. Een extra overslag kon zo vijfentwintig imps opleveren. Eric Greco (VS) smaakte het genoegen op het spel in diagram 1 niet minder dan 297 imps plus in de wijkolom te noteren.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

----pas1

1dblpas1SA

pas3SApaspas

pas------

De micro-opening van zuid dwong hem na het nagatieve doublet van noord ook zonder schoppenstop 1SA te bieden. De verhoging naar de manche volgde automatisch. West koos voor een verrassingsuitkomst met 9, door de met het doublet aangegeven vierkaart harten van de dummy. De leider won H en speelde klaveren naar H in zuid. West won A en verspeelde ook zijn tweede kans toen hij harten doorspeelde. De leider werkte V eruit en maakte vier ruitenslagen, drie in harten en twee in klaveren. Hierin was niemand geslaagd. Sommige paren bleven in 1SA of 2SA steken en de paren die 3SA bereikten werden allen zonder uitzondering door west down gespeeld. West kon na A alle punten uittellen. Dertien in de dummy, west zelf veertien en een opening in zuid. Voor oost was in feite nauwelijks plaats voor zelfs maar één boer. De downslagen moesten zeker uit schoppen komen en na A was het de hoogste tijd voor west om met A, H en schoppen de downslag vast te leggen.

Jan Jansma maakte in diagram 2 gebruik van een oeroude list om de tegenspelers een rad voor ogen te draaien.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

--1pas3SA

paspaspas--

De eerste goede zet van Jansma was het 3SA-bod. Dit voorkwam dat noord de leider werd om na een ruitenuitkomst de eerste zeven slagen aan oost-west te laten. West koos voor schoppen, 6, 10 en B. Jansma begreep direct dat als hij schoppen doorspeelde west de slagen van noord-zuid kon tellen: drie in schoppen, vier of vijf in klaveren, en één of twee in harten. De ruitenswitch resteerde als enige mogelijkheid om 3SA down te spelen. Om de tegenpartij zand in de ogen te strooien speelde jansma in de tweede slag 3 uit zuid! West volgde met 4, B en oost nam A. Het uitermate nuttige effect van deze speelwijze was dat de ruitenkleur blokkeerde omdat west verzuimde 10 of H in de eerste ruitenslag te spelen. Het maakte niet uit wat oost naspeelde, de leider kon rustig A eruit werken en zijn contract welverdiend claimen.

Geir Helgemo (Noo) is als professional actief in de VS. In diagram 3 demonstreerde hij de Grosvenor Coup aan Wubbo de Boer. Voor wie deze term niet kent: De Grosvenor Coup is een speelwijze, meestal door een tegenspeler, waarbij de leider onnodig een kans wordt geboden terwijl er ook een honderd procent veilige speelwijze is. Die kans is echter dermate ongeloofwaardig dat de leider zich zelfs in zijn stoutste dromen de winnende optie niet kan voorstellen.

Zie diagram 3

De Boer zat als zuid in 4, een optimistisch maar begrijpelijk contract. West kwam uit met 10 voor H in oost die ruiten naspeelde voor A in de dummy. In een poging tot partiële eliminatie troefde de leider een ruiten en ging met schoppen van slag. Oost won A en speelde troef voor A. Een schoppen werd getroefd, nog een keer troef voor H, de laatste schoppen getroefd waarna de leider met een ingetroefde ruiten naar zuid overstak. Om het contract te maken moest west in het bezit zijn van HV; west heeft geen schoppen en ruiten over en moet na een kleine klaveren voor V onder H uitspelen zodat de leider B in de dummy maakt en er met slechts één klaverenverliezer van afkomt. De Boer speelde een kleine klaveren, west nam H en speelde 7, terwijl hij gratis 10 kon spelen, terug! Op dit moment was de Grosvenor aan de orde. De Boer kon het contract maken door 5 in de dummy te spelen waarop oost V gedwongen moest spelen. Maar dat was, logischerwijze, een onmogelijke opgave. Volgens plan speelde de Boer B en keek sip toen hij zich de Grosvenor bewust werd.

De klaverenpositie in dit spel gaf meer aanleiding tot absurditeiten. Tegen Quantin (Fr), eveneens in 4, kwam west uit met 10, 4, 6,A. De leider speelde schoppen voor 10 in west, die 7 naspeelde, 5, 2 en 8! waardoor de Fransman als enige, met onbedoelde maar broodnodige steun van oost-west, de kwetsbare manche binnensleepte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden