Goksyndicaat fixte duels Willem II

Voor het eerst blijkt dat Nederlandse competitiewedstrijden zijn gemanipuleerd. Matchfixers uit Azië betaalden een ton per duel, in ruil voor een ruime nederlaag. De KNVB doet aangifte.

Oktober 2009: Willem II-middenvelder Kargbo in duel met Enoh (Ajax), De Zeeuw kijkt toe. Beeld Toin Damen
Oktober 2009: Willem II-middenvelder Kargbo in duel met Enoh (Ajax), De Zeeuw kijkt toe.Beeld Toin Damen

Ten minste twee eredivisiewedstrijden in het seizoen 2009/2010 zijn gemanipuleerd. Het gaat om duels van voetbalclub Willem II. Matchfixers uit Singapore betaalden spelers van de club uit Tilburg in totaal zo'n 100 duizend euro per wedstrijd om met een aantal doelpunten verschil te verliezen. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

De wedstrijden Ajax-Willem II (4-0), op 17 oktober 2009, en Feyenoord-Willem II (1-0), op 19 december 2009, zijn door enkele Tilburgse spelers verkocht aan een Aziatisch syndicaat. Het eerste duel verliep volgens plan - minstens drie goals verschil - en leverde de omkopers op de gokmarkt naar schatting zeker een miljoen euro op. De tweede wedstrijd, tegen Feyenoord, liep anders dan de opdrachtgevers hadden gewild. Willem II had dit duel moeten verliezen met twee doelpunten verschil.

Voetbalbond KNVB gaat aangifte doen bij het Openbaar Ministerie (OM) zodat de zaak strafrechtelijk wordt onderzocht. Justitie gaat de zaak bestuderen. Willem II zegt in een reactie geschrokken te zijn. 'Manipulatie past uiteraard niet bij de normen en waarden waar Willem II voor staat.'

Hoofdpersoon in het matchfixingschandaal is toenmalig Willem II-middenvelder Ibrahim Kargbo (32). De international uit Sierra Leone ontmoette de criminelen in een horecagelegenheid in de omgeving van Tilburg, om afspraken te maken over smeergeld en het gewenste resultaat.

Kargbo ronselde daarna medespelers om mee te werken aan het bedrog. Deze krant beschikt over de naam van een teamgenoot die vermoedelijk in het complot zat, maar noemt hem niet omdat sluitend bewijs tegen hem ontbreekt.

De Volkskrant baseert zich op informatie van drie matchfixers, van wie er twee eerder een celstraf uitzaten vanwege het manipuleren van voetbalwedstrijden. Zij noemden onafhankelijk van elkaar Kargbo en Willem II. Om de beschuldigingen te toetsen, sprak de krant met tientallen bronnen in binnen- en buitenland. Daaronder waren medewerkers van opsporingsdiensten, waarschuwingssystemen, gokbedrijven, voetbalbonden, de UEFA en de FIFA.

Het is voor het eerst dat blijkt dat ook Nederlandse voetbalwedstrijden zijn gemanipuleerd door een goksyndicaat. In de meeste andere Europese landen gebeurde dat al eerder. Daarbij viel op dat de manipulatie aan de hand van wedstrijdbeelden niet of nauwelijks was vast te stellen. Dat geldt ook voor de wedstrijden van Willem II.

Kargbo erkent dat hij meermaals is benaderd door matchfixers. Ook geeft hij toe dat hij in zijn tijd als speler van Willem II e-mailcontact had met een prominent lid van een goksyndicaat. Hij ontkent ooit geld te hebben aangenomen om te verliezen. 'Het is onbeleefd om niet op e-mails te antwoorden. Maar ik zweer op mijn kinderen dat ik hem nooit heb ontmoet.'

Reconstructie

De Volkskrant reconstrueerde de toneelstukjes van Willem II tegen Ajax en Feyenoord. Lees hier hoe Ibrahim Kargbo, de toen 27-jarige middenvelder van Willem II, de wedstrijden verkocht. 'De Aziaten zijn mannen van hun woord: als je ze geeft wat ze willen, betalen ze altijd.'

Wat vindt Kargbo van de aantijgingen? Lees hier het interview. 'Ik weet niet waar je het over hebt. Ik heb die man nooit ontmoet.'

Reactie KNVB

Naar het oordeel van de KNVB is deze reconstructie de meest concrete zaak tot nu toe in Nederland. Wij gaan alles doen wat binnen de mogelijkheden van een voetbalbond ligt om de onderste steen boven te krijgen. Onze actie bestaat uit twee onderdelen. Ten eerste doen we, gelet op de ernst van het geschetste beeld, aangifte bij het Openbaar Ministerie zodat deze zaak strafrechtelijk onderzocht wordt. Ten tweede onderzoekt ook de integriteitseenheid van de KNVB op verzoek van de aanklager betaald voetbal deze zaak. Dit onderzoek bestaat uit het horen van spelers, trainers, clubofficials en de arbitrage en het analyseren van de tv-beelden en wedstrijdformulieren. Ook gaat de eenheid UEFA vragen om met de kennis van nu te analyseren of er destijds opvallende gokbewegingen waren en neemt het contact op met FIFA om te achterhalen of er informatie over deze speler, club of periode is die duidt op manipulatie.

Vanzelfsprekend verleent de KNVB alle medewerking aan het OM en heeft het strafrechtelijk onderzoek voorrang ten opzichte van het onderzoek van de integriteitseenheid. Voetballiefhebbers moeten er op kunnen vertrouwen dat niet criminelen op de gokmarkt, maar de spelers op het veld het wedstrijdverloop bepalen. De KNVB benadrukt sinds 2009 dat geen enkele competitie immuun is voor manipulatie en heeft sindsdien daarom het voorkomen en bestrijden daarvan als topprioriteit. Zo hebben we een gokverbod voor spelers, geven we voorlichting aan spelers, trainers en scheidsrechters en hebben we een integriteitseenheid.

Sierra Leone

Kargbo kwam met de omkopers in contact via het nationale elftal van Sierra Leone. Verschillende spelers en officials van het West-Afrikaanse land stonden op de loonlijst bij Singaporese matchfixers. Toen hij liet blijken ook geïnteresseerd te zijn, werd hem gevraagd duels van Willem II te verkopen.

Afgelopen zomer is de verdedigende middenvelder door de voetbalbond van Sierra Leone geschorst op verdenking van matchfixing in het nationale team, in 2008 en 2009.

De Sierra Leoner speelt sinds deze zomer bij Atletico Clube de Portugal in Lissabon. Vlak na zijn transfer bracht de Europese voetbalbond een vertrouwelijk rapport uit over deze club, die uitkomt in de een na hoogste divisie. De UEFA maakt zich grote zorgen over het gevaar van matchfixing bij Atlético. Kargbo wordt in het waarschuwingssysteem van de UEFA bovendien aangemerkt als risicospeler.

Lees hier hoe Willem II-middenvelder Kargbo viel voor de Aziatische gokbazen.

Wat heeft Kargbo er zelf over te zeggen? Lees hier het interview.

Bekijk hier de samenvatting van het 'verkochte' duel tussen Ajax en Willem II:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden