Glanzende prestaties moeten Rio redden

De wereldsport verkeert, daar is geen woord gelogen aan, in een enorme crisis. Alleen de pure verrichting op veld, weg, baan dan wel in bad kan redding brengen. Als zaterdag in Rio de eerste van zestien dagen topsport in gang wordt geschoten, is het in een keer over met alle beschouwingen en berichtgeving over het vuil en het drek dat in de internationale sportbeweging is komen boven drijven.

John Volkers
Epke Zonderland in de Olympic Arena. Beeld anp
Epke Zonderland in de Olympic Arena.Beeld anp

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) waande zich in vergelijking met de collega van de voetbalwereld (FIFA) een zuivere organisatie. Dat had alles te maken met de eigen schoonmaak aan het eind van de vorige eeuw, toen bleek dat steekpenningen de Winterspelen naar Salt Lake City hadden gebracht. De Belg Jacques Rogge nam als IOC-voorzitter zelf het mes ter hand en sneed, als oud-chirurg, veel oud zeer weg, tot hij in 2007, in een onbezonnen moment, in Guatemala de Russische president Poetin het belang van Winterspelen in een badplaats (Sotsji) liet bepleiten.

Bron van ellende

De vertoning van 2014 in die stad aan de Zwarte Zee, bij de duurste wintereditie uit de olympische geschiedenis, is een voortdurend opwellende bron gebleken van de ellende die momenteel door de wereld van de sport waart. Wat voorbij leek, de Koude Oorlog tussen het oosten en het westen in de topsport inclusief de daarbij behorende chemische praktijken, is onder Rogges opvolger Thomas Bach (sinds 2013) eenzijdig terug.

Het Rusland van Poetin wil weer in de sportwereld heersen en heeft in elk geval sportbestuurlijk zoveel invloed dat het bedrog van Sotsji, de door de staat geleide malversatie van het dopingcontrolesysteem, niet afdoende is afgestraft. Het IOC koos na de bewijsvoering in het McLaren-rapport niet voor een totale uitsluiting, maar liet individueel recht van de particuliere atleet prevaleren.

De IOC-slogan in die al jaren durende strijd tegen het zogenaamde kwaad luidt: 'ter bescherming van de schone atleet'. Het is een loze kreet gebleken, nu driekwart van de Russische ploeg in Rio toch onder de vijf ringen mag optreden. Wie normen en waarden bij het vuilnis zet, wie sportiviteit en fairplay lege begrippen laat zijn, die hoort niet op de Spelen. Dat spel gaat ná Rio door, tot iedere individuele overtreder van het antidopingreglement in de kraag is gevat.

Een nieuw dopingcontrolesysteem moet ertoe gaan leiden dat de volgende editie van de Olympische Zomerspelen, in Tokio, met minder rumoer van start zal kunnen gaan dan deze editie te Rio de Janeiro. Het sportfestival in Brazilië moet gered worden door glanzende prestaties. Het zal alle moeite moeten doen om de evenknie te worden van de grandioze Spelen van Londen in 2012.

Voormalig IOC-voorzitter Jacques Rogge. Beeld epa
Voormalig IOC-voorzitter Jacques Rogge.Beeld epa

Londen op 1

Het Britse publiek, de grote traditie en het begrip voor elke tak van sport deden zo aangenaam aan dat Londen voor vele volgers met stip op '1' kwam te staan in de eeuwige ranglijst van olympische voorstellingen. Zwemmer Michael Phelps had het daar zwaar, met 'slechts' zes medailles. Usain Bolt haalde op de atletiekbaak zijn gouden medailles nummer vier, vijf en zes. De Britse atleet Mo Farah werd een volksheld na zijn successen op de 5 en de 10 kilometer.

In Rio treden dezelfde grootheden weer aan. Phelps is op een eerder besluit te stoppen teruggekomen. Bolt zal zijn lange lichaam nog eenmaal tot onwaarschijnlijke snelheden opvoeren. In het turnen, de derde sport van de grote drie, zullen de Amerikaanse stuiterbal Simone Biles en de Japanse alleskunner Kohei Uchimura dingen naar een status die in hun sport slechts in 1976 was voorbehouden aan een 14-jarige Roemeense: Nadia Comaneci.

Nieuwe Nederlandse ster?

In dat internationale geweld, met een door de VS gedomineerd medailleklassement, is er net als in Londen royaal plaats voor Nederlandse sporters. Daar werd Ranomi Kromowidjojo de zwemkoningin van het toernooi. Epke Zonderland vloog driemaal achtereen los boven de rekstok en werd door de Amerikaanse recensenten tot de olympische stuntman van het jaar benoemd.

Kromowidjojo en Zonderland zijn geplaagd door motivatieproblemen en blessures niet de zekerheden om groot geld op in te zetten. De Nederlandse ster van de Spelen wordt, zonder tegenslagen, Dafne Schippers. Zij staat in elke internationale voorspelling op goud voor de 200 meter. De Utrechtse is niet voor niets wereldkampioen op die dubbele sprintafstand.

Voor echte wereldroem zou zij als blanke sprintdiva de zege op de 100 meter moeten pakken. Zo'n verrichting zou haar op alle twitterlijsten van de wereld tot trending topic maken. Haar formidabele snelheid in de laatste meters, inclusief het wapperen van de haren en het trillen van de wangen, zijn een ode aan het menselijke kunnen.

Zo'n flits van totale inspanning en volkomen controle is het moment dat beklijft, thuis voor de buis en in het stadion. Dan heeft even niemand het meer over frauderende Russen, marchanderende bestuurders en geplaagde Brazilianen die de rekening van duur uitgevallen Spelen van Rio mogen gaan betalen.

Dafne Schippers: een ode aan het menselijke kunnen. Beeld anp
Dafne Schippers: een ode aan het menselijke kunnen.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden