Giri op de knieën na ondoordachte ruil

Zelden is de laatste jaren zo veel verwacht van het optreden van een Nederlandse schaker in het Tata-toernooi als ditmaal. Omdat Anish Giri na zes succesvolle maanden is gestegen naar de derde plaats van de wereldranglijst, werd er ernstig rekening mee gehouden dat hij de opvolger zal worden van Jan Timman, die in 1985 als laatste Nederlander de klassieker aan de Noordzee won.

Gert Ligterink
null Beeld anp
Beeld anp

Het toernooi duurt nog twee weken en de chauvinisten hoeven nog niet te wanhopen, maar Giri's start was allesbehalve veelbelovend. Op de openingsdag liet hij zich wegschuiven door de Amerikaan Wesley So en in de tweede ronde kwam hij niet verder dan een vlakke remise tegen de Chinees Liren Ding. Een vervelende bijkomstigheid is dat Giri het slechtst mogelijke lotingsnummer 13 heeft getrokken. Dat betekent dat hij in de twee voorlaatste ronden, als de vermoeidheid heeft toegeslagen, tweemaal achtereen met zwart zal moeten spelen.

So behoort naast Fabiano Caruana en Hikaru Nakamura tot de drie Amerikaanse schakers in de wereldtop. Lang vertegenwoordigde hij zijn geboorteland de Filipijnen, tot hij in 2014 na problemen met de nationale bond en zijn familie besloot voortaan voor de Verenigde Staten uit te komen.

Giri en So kennen elkaar sinds hun juniorjaren. Vroeger wist Giri zijn leeftijdgenoot meestal onder de duim te houden, maar de laatste tijd bijt So venijnig terug. Hij versloeg Giri vorig jaar in het Gasjimov Memorial in Azerbeidzjan en ook in de snelschaak-playoff om de eerste prijs in het toernooi in Bilbao was So superieur.

So liet zien dat hij Giri's sterke en zwakke punten zorgvuldig heeft geanalyseerd. Hij vermeed een theoretische discussie omdat volgens hem 'Giri onverslaanbaar is in de opening'.

In plaats daarvan koos hij een kalme opbouw met als doel de werkelijke strijd te laten ontbranden in het middenspel. In die fase liet Giri zich lelijk van de wijs brengen. Met een ondoordachte ruil leverde hij de controle over de witte velden uit aan zijn tegenstander, waarna hij er niet meer aan te pas kwam.

Magnus Carlsen deed zijn reputatie van slow starter eer aan met twee remises. Met de eerste, tegen de Tsjech David Navara, mocht hij blij zijn, maar over de puntendeling met Caruana was de wereldkampioen minder tevreden. Hij leek op weg naar een soepele overwinning tot zijn tegenstander hem verraste met een scherpe tegenaanval. Na een onnauwkeurigheid van Carlsen leidde die tot remise door eeuwig schaak.

undefined

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden