'Gewichtsverlies hielp Froome aan Tourzeges'

Gewichtsverlies zou een belangrijke factor zijn geweest in de weg van Chris Froome naar de wielertop. Dat staat in een artikel in magazine Esquire. Het blad publiceerde vrijdag data van tests die zijn afgenomen bij de tweevoudig Tourwinnaar in 2007 en 2015 en vergeleek die tests.

Redactie
Chris Froome. Beeld reuters
Chris Froome.Beeld reuters

Froome zou tussen 2007 en 2015 bijna tien kilo zijn afgevallen, van 75,6 kilo naar 67 kilo. In die periode steeg het vermogen dat de renner weg kon trappen van 5,56 watt per kilo naar ruim 6 watt. Die combinatie had tot gevolg dat zijn vermogen-gewichtsverhouding met zo'n tien procent steeg. Daardoor kon hij zich steeds beter staande houden in bijvoorbeeld de bergen, waarna hij zich ontwikkelde tot een sterke ronderenner.

De test uit 2007 werden afgenomen in het Zwitserse Lausanne, in het medisch centrum van het Zwitserse olympisch comité. Froome was toen 22 jaar oud. De test in 2015 werd afgenomen in Londen na de Tour, in augustus. Ook de VO2-max van de 30-jarige Brit werd toen gemeten en in het artikel in Esquire gepubliceerd.

VO2-max is voor sporters een belangrijke parameter; het geeft aan hoeveel zuurstof de longen van een atleet kunnen opnemen. Bij Froome zou dat tijdens de Tour 88.6 liter per kilo lichaamsgewicht zijn geweest. Dat is hoog, schrijft de Britse krant The Guardian, maar niet 'buiten de kaders'.

Froome op het podium na zijn Tourzege dit jaar. Beeld epa
Froome op het podium na zijn Tourzege dit jaar.Beeld epa

Omstreden

Froome was oppermachtig tijdens de Tour dit jaar en kreeg afgelopen zomer veel vragen over doping. Tijdens de wielerronde publiceerde zijn team Sky data om te bewijzen dat Froome schoon zou zijn. Dat werd door critici niet als afdoende beschouwd, omdat het een momentopname was en de data een selectie was. Belangrijke parameters zouden niet zijn vrijgegeven.

Supporters floten Froome tijdens de Tour uit en gooiden zelfs urine naar de Brit. Froome gaf zijn gegevens aan Esquire om aan te tonen dat hij geen verboden middelen heeft gebruikt. De verdachtmakingen hebben voor Froome zelf overigens niets afgedaan aan zijn Tourzege, zegt hij in Esquire. 'Dat alles was een extra uitdaging en heeft me nog harder gemaakt. Het voelt op die manier eigenlijk als een nog grotere prestatie.'

Volgens Froome is hij de enige die met 100 procent zekerheid over zichzelf kan zeggen dat hij schoon is. 'Ik heb de regels niet overtreden. Ik heb niet vals gespeeld. Ik heb geen geheim goedje genomen dat nog niet bekend is. Ik weet dat mijn resultaten de tand des tijds zullen doorstaan. Er is geen geheim.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden