Gewichtheffer benut de springplank

Bijna vier jaar geleden verliet Adem Kala zijn vaderland Turkije, een aansprekende krachtsportnatie. Nu hij voor Nederland mag uitkomen stelt gewichtheffen ook hier plots iets voor....

Niet alleen in Turkije, ook in Nederland zijn talenten genoeg, meent Adem Kala. Hij ziet ze elke dag lopen op straat. 'Alleen, iemand moet hen opmerken en aansporen met halters te gaan oefenen.' Hij weet aan welke voorwaarden een gewichtheffer-in-spé moet voldoen. 'Discipline, doorzettingsvermogen, hard trainen. De goede mentaliteit bezitten, dezelfde die je ook in het leven nodig hebt om er wat van te maken. Je begint ermee als hobby. Als je groeit in de sport ga je ook anders denken. Dan denk je, ik moet prestaties laten zien'.

Maar gevaren liggen op de loer. Gewichtheffers willen nog wel eens een prestatieverhogend middel gebruiken. Vooral atleten uit Oost-Europa kunnen er moeilijk afblijven. Bij de Spelen in Sydney werden vier gewichtheffers betrapt. In drie gevallen trof men in de urine sporen van diuretica aan. Coach Rosalina glimlacht. Hij weet veel maar wil weinig kwijt. 'Ik zeg altijd, als je nooit gepakt word ben je clean'.

Adem Kala gebruikt voedingssupplementen. 'Maar het blijft uitkijken, ook als je niet van plan bent iets te nemen heb je het zo binnen. De dopinglijst is zo uitgebreid, het is niet te onthouden wat je allemaal niet mag gebruiken'. Twee keer werd hij in Nederland gecontroleerd, beide keren werd niets verdachts waargenomen. In Veldhoven zijn de dopingcontroleurs ook present.

Aan de nationale titelstrijd doen dit jaar 33 gewichtheffers mee, 26 mannen en zeven vrouwen. Sommigen nemen voorafgaand aan hun optreden een snuifje ammoniak. 'Voor de pep', legt Rosalina uit. Iqbal Singh raakt geblesseerd aan zijn kuit. Twee dienstdoende EHBO-ers drukken geduldig een zakje ijs op het gekwetste onderbeen. Rosien Lally is 36 en wordt nationaal kampioen in de klasse tot 69 kg. Ze doet pas drie jaar aan gewichtheffen en is er helemaal verknocht aan geraakt. 'Je voert steeds een gevecht tegen jezelf. Het geeft een enorme kick als een poging slaagt.'

Het optreden van Kala duurt per keer niet langer dan enkele seconden. Zoals het hoort trekt hij de stang met gewichten in één beweging boven het hoofd. Bij stoten, zijn favoriete onderdeel, laat hij de halter halverwege even op de borst rusten. De finale gaat hem niet gemakkelijk af. Maar met het Nederlands record van 150 kg trekken en 195 kg stoten, bijna een evenaring van zijn persoonlijk record, heeft hij een prestatie van formaat geleverd.

De ultieme hoop van Adem Kala richt zich op de Olympische Spelen. De limiet zal hij wel halen, bij het EK bij de eerst acht eindigen, bij het WK bij de beste twaalf. 'Niet alleen om mee te doen in Athene, maar om prestaties te leveren. Dat is pas belangrijk.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.