Geweld in Egypte: voetbal of politiek?

74 doden en zo'n 250 gewonden, dat is de trieste balans na de rellen gisteravond na afloop van de voetbalwedstrijd tussen de Egyptische clubs Al-Masry en Al-Ahly in de stad Port Said. Zo'n 13.000 fans van het thuisspelende Al-Masry bestormden direct na het fluitsignaal het veld en openden de aanval op de 1200 Al-Ahly-fans. 'Het lijkt hier wel oorlog', zei één van de slachtoffers op de Egyptische televisie.

Mensen ontvluchten het stadion in Port Said na het uitbreken van de rellen. Beeld reuters

Op het eerste gezicht lijkt er geen verband met de politieke onrust in het land. De rellen tonen vooral het onvermogen van de autoriteiten om onlusten de kop in te drukken en laten het gebrek aan politieagenten zien. Maar toch is ook bij voetbalgeweld de politiek nooit ver weg.

Ultra's
De harde kern van de aanhangers van Al-Ahly, de Ultra's Ahlawy, speelde een prominente rol op het Tahrirplein tijdens de revolutie, een jaar geleden. Zij gingen voorop in de strijd tegen de politie en het leger. Hun anti-politie liederen, vol van vervloekingen, werden snel door veel demonstranten overgenomen, en stonden symbool voor de haat die veel Egyptenaren voelde tegen de agenten en leden van de geheime dienst.

Dat zou een reden zijn geweest, gisteravond, voor aanhangers van de verdreven president Mubarak om het veld te bestormen en de jacht te openen op de voetbalfans. Ook de Moslimbroederschap, de grootste partij in het nieuw gekozen Egyptische parlement, zei gisteren dat Mubarak-aanhangers achter het geweld zaten.

Bewust
Andere parlementsleden beschuldigden de militaire leiding van het land ervan dat zij de situatie bewust uit de hand liet lopen, om zo draagvlak te creëren voor meer macht voor de politie en het leger, en de glans van de revolutie te halen.

De rellen van gisteravond zullen dan ook vergaande gevolgen hebben voor Egypte. De strijd tussen fanatieke fanclubs en de politie zal wellicht weer oplaaien, de militaire leiding zal harder willen ingrijpen, en het niet gekozen parlement zal er alles aan te doen om de klok niet terug te draaien naar de tijd van Mubarak.

De militaire leider Tantawi bezwoer gisteren op televisie dat de daders gepakt zullen worden en dat er een onderzoek zal worden gestart. Het parlement komt vandaag in spoedzitting bijeen. De Egyptische voetbalcompetitie is stilgelegd.

Beeld reuters
Beeld reuters
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden