Gevreesde berg maakt reputatie waar in Vuelta

Met veel spanning was er uitgekeken naar de beklimming van El Angliru in de achtste rit van de Vuelta. Het bleek een variant op La Redoute (uit Luik-Bastenaken-Luik) maar dan boven de boomgrens....

Van onze sportredactie

Voor het eerst was El Angliru (het monster, de hel en nog tal van andere vreeswekkende benamingen zijn er voor de berg verzonnen) in het rittenschema opgenomen. De dertien kilometer lange beklimming in Asturië is nog niet zolang geasfalteerd en had in de slotfase nog een stijgingspercentage van 23,5 in petto.

Het was nat en koud. Dat leidde gisteren tot vele valpartijen in de afdalingen waarvan Fernando Escartin het voornaamste slachtoffer werd. De nummer drie uit de Tour zal met gekneusde ribben en een geblesseerde pols een maand uit de roulatie zijn. Erger is de Amerikaan Bobby Julich eraan toe. Hij kwam zaterdag ten val in de opnieuw door Wüst gewonnen rit en liep daarbij een hersenschudding op. Julich was in de Tour ook al ernstig ten val gekomen met als gevolg een gebroken pols.

Een ander prominent slachtoffer van een valpartij was zondag Abraham Olano. De leider in het klassement moest door de Belg Van de Wouwer uit het ravijn worden gevist.

Olano kon zodoende toch weer op de fiets klauteren, maar begon wel met achterstand op concurrent Ullrich aan de slotklim. Olano, die in de Tour nog zo beroerd klom, kwam bewonderenswaardig terug, vond ook weer aansluiting bij de Duitser en loste hem zelfs in de laatste kilometers.

Het feestje dat de Spanjaarden zichzelf hoopten te bereiden op de top van El Angliru leek echter verpest te worden door Pavel Tonkov. De Russische kopman van de Mapei-ploeg nam al in een vroeg stadium de koppositie van landgenoot Ivanov over en werkte in een gestaag tempo de strafste percentages onder zich weg.

Achter hem streden Heras en Jimenez tegen elkaar. De eerste probeerde de laatste een paar maal uit het wiel te rijden, maar uiteindelijk gebeurde het andersom. De 28-jarige Jimenez leek ontketend en kreeg op minder dan een kilometer ook nog Tonkov te pakken. 'Ik had geen haast hem te achterhalen. Ik was overtuigd van mezelf.'

Jimenez beschouwt de zege op El Angliru als een van zijn mooiste. 'Het is mooi om de eerste winnaar te zijn op zo'n col. Het was een van de zwaarste ritten uit mijn loopbaan.'

De Nederlanders, vrijwel allemaal uitgerust met een extreem klein verzet (39x27), overleefden de uitputtingsslag. Bram de Groot en Jan Boven gingen een keer onderuit, maar haalden binnen de tijd de finish. Zo'n zestig deelnemers moesten bovenop de top behandeld worden bij de Eerste Hulp voor diverse kneuzingen, opgelopen bij valpartijen.

'We wisten wat we konden verwachten. Voor ons was het alleen een kwestie van op tijd binnenkomen', keek Aart Vierhouten terug op een frisse dag in Asturië. 'Ik heb nog nooit zo moeten sleuren als vandaag.'

De semiklassieker Parijs-Brussel is zaterdag gewonnen door de Let Roman Vainsteins. Hij versloeg de Zwitserse Raborenner Beat Zberg met wie hij ontsnapt was.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden