'Geschoffeerde' Van Praag krijgt vierde termijn als voorzitter KNVB

Michael van Praag is dinsdagavond herkozen als voorzitter van de KNVB, maar zonder de steun van veel clubs in het betaald voetbal. Hij kon de clubs in een crisisoverleg 's middags niet tevreden stellen.

Michael van Praag Beeld anp

Een tegenkandidaat was er niet. 36 aanwezigen stemden voor, 21 afgevaardigden onthielden zich van stemming, er was één tegenstem. Van Praag (69) was teleurgesteld over het grote aantal clubs dat hem niet steunt. 'Ik weet waar die stemmen vandaan komen. Ik vind het jammer dat het zo is. Ik ben geschoffeerd door een aantal clubs.'

Daarmee refereerde hij aan het crisisoverleg waarom de betaald voetbalclubs hadden gevraagd. Zij wilden uitleg over de bestuurlijke wanorde bij de voetbalbond. Van Praag had toegezegd vragen te beantwoorden van de verontruste clubs en beloofde beterschap. 'Ik heb geleerd dat het noodzakelijk is dat ik mij meer bemoei met de betaald voetbalclubs en de KNVB.' Die boodschap bleek 's avonds niet te zijn overgekomen toen er moest worden gestemd.

Gebrek aan leiderschap

De clubs verwijten hem onder meer een gebrek aan leiderschap bij de KNVB. De afgelopen maanden viel de raad van commissarissen, op een lid na, uiteen. Tevens stapte directeur betaald voetbal Bert van Oostveen noodgedwongen op. De aanstelling van Gijs de Jong als zijn opvolger werd op voorspraak van de eredivisieclubs uitgesteld.

Tijdens de algemene ledenvergadering werd duidelijk dat de KNVB voorlopig nog geen opvolger aanstelt voor Van Oostveen. De benoeming is uitgesteld tot volgend jaar mei, als de volgende vergadering van de profclubs op de agenda staat.

De profclubs bogen dinsdag niet mee met het idee van de KNVB om De Jong als interim-directeur door te schuiven. Commercieel directeur Jean-Paul Decossaux blijft tot mei eindverantwoordelijk.

Van Oostveen (midden links) met Van Praag (midden). Beeld anp

Structuur doorlichten

Oud-Ajax-voorzitter John Jaakke en Eerste Kamerlid Niek-Jan van Kesteren gaan als externe adviseurs de structuur van de KNVB doorlichten, alvorens er een nieuwe vijfkoppige raad van commissarissen wordt benoemd. Die bestond na het opstappen van Johan Lokhorst, Ger Vermeulen, Johan de Kock en Henk Kivits enkel nog uit Simon Kelder (namens de eerste divisie). Dinsdag werd daar Erik Mulder (namens de eredivisie) als nieuwe toezichthouder aan toegevoegd.

Bert van Oostveen Beeld ProShots
Bert van Oostveen Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden