25-04-2016: deelnemers aan de eerste Cruyff Foundation 14K lopen door de wijk Betondorp in Amsterdam.
25-04-2016: deelnemers aan de eerste Cruyff Foundation 14K lopen door de wijk Betondorp in Amsterdam. ©

Geschil 14 km-run Cruyff beëindigd

Losse Veter en de Johan Cruyff Foundation hebben hun geschil over de organisatie van een loopevenement voor het goede doel in Amsterdam beëindigd.

Het atletiekplatform krijgt een royalere erkenning als bedenker van de Cruyff Foundation 14K, een loop over 14 kilometer langs 14 locaties die voor Johan Cruijff van belang zijn geweest. De samenwerking tussen beide partijen wordt wel stopgezet. De loop gaat door zoals was gepland, op 25 april, de geboortedag van de voetballer. Er zijn zo'n 5.000 deelnemers.

Het akkoord werd vrijdag bereikt nadat Losse Veter een kort geding voor de rechtbank in Amsterdam had aangespannen. Op aandringen van de rechter gingen de betrokkenen weer met elkaar in overleg.

Te bekaaid

De eigenaar van het atletiekplatform, Dennis Kaspori, voelde zich buitenspel gezet, toen de stichting voor de tweede versie van de run ging samenwerken met Ajax en sportevenementenorganisator Le Champion. Losse Veter kwam er in de credits als de grondlegger van de run te bekaaid af, oordeelde rechtbankvoorzitter mr. Floris Bakels al vorige week op de zitting.

Volgens de overeenkomst wordt nu duidelijker gemaakt dat het idee afkomstig is van Losse Veter. Beide partijen hebben afgesproken niet naar buiten te brengen of er ook sprake is van een financiële regeling. Volgens de rechter eiste Losse Veter een te hoog aandeel van het inschrijfgeld en de sponsorinkomsten en bood de Cruyff Foundation te weinig als vergoeding voor de bijdrage van Kaspori aan het evenement.