Gerd-Jan Poortman kijkt uit naar thuiskomst

Gerd-Jan Poortman had vrijdagavond eindelijk weer Nederlandse grond onder de voeten. De zeiler meerde met Team Brunel aan in Scheveningen, waar de beroemde Volvo Ocean Race een laatste tussenstop houdt op weg naar de finish in Göteborg. Poortman en zijn teamgenoten kijken terug op een uitputtingsslag, die hen in 70.000 kilometer en ruim acht maanden over de wereldzeeën voerde.

Gerd-Jan Poortman met een van zijn zoons. Beeld epa
Gerd-Jan Poortman met een van zijn zoons.Beeld epa

Een fantastisch avontuur, maar Poortman is ook blij dat het er bijna op zit. ,,Het is mooi geweest. We hebben een fantastische reis gemaakt, maar ik verheug me er wel op dat de race straks is afgelopen."

De 39-jarige zeiler weet al wat hij gaat doen zodra hij thuis is: kamperen met zijn oudste zoon. ,,Elke keer als ik hem tijdens de race zag, zei ik dat we na de race gaan kamperen'',vertelt Poortman, die tijdens het gesprek zijn jongste telg op de arm heeft. ,,Ik kijk er enorm naar uit."

Brunel lijkt, met Göteborg in zicht, zo goed als zeker van de tweede plaats in het eindklassement. Het wordt Poortmans beste klassering. Eerder kende hij de nodige tegenslag. In 2006 brak Poortman bij een ongeluk aan boord van de ABN Amro II zijn rug. Het schip vervolgde de race zonder hem, totdat op 18 mei 2006 op de Atlantische Oceaan teamgenoot Hans Horrevoets op tragische wijze overleed nadat hij overboord was geslagen. Als vervanger voer Poortman het restant van de race mee, maar de glans was eraf.

Nadat door schade aan de boot ook de race van 2008-2009 op een teleurstelling was uitgelopen, zat het dit keer mee. ,,We gingen nu voor de eerst keer voor de winst. Erg gaaf", blikt Poortman terug. Dat de zege er net niet inzat, deert hem weinig. ,,Er kan er maar één winnen. We mogen tevreden zijn.''

Door de pechvrije race kon Poortman bovendien één van zijn grootste zeildromen verwezenlijken: hij rondde voor het eerst Kaap Hoorn, het onderste puntje van Zuid-Amerika.

Poortman is trots op de bemanning van Team Brunel. ,,Het was geweldig hoe we als team met elkaar omgingen en zijn blijven vechten. In die negen maanden zijn we als het even tegenzat nooit naar elkaar gaan wijzen. Er was geen persoonlijk gevit."

De dag na de prijsuitreiking moeten Poortman en zijn kameraden direct weer het water op: sponsorverplichtingen. Het hoort erbij. ,,De schoorsteen moet toch roken'', zegt Poortman. De volgende Ocean Race start in 2017. Doet Poortman mee? ,,Ik hoop het'', zegt hij. ,,Ik moet er goed over nadenken. Het ligt aan de voorwaarden, maar we gaan in ieder geval weer proberen om voor Nederland een team aan de start te krijgen."

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden