'Gerbrands zit de rit gewoon uit'

De evaluatie door Top Volleybal Nederland (TVN) van de resultaten van het Nederlands mannenteam heeft volgens directeur J. Smulders niet geleid tot personele gevolgen voor bondscoach Toon Gerbrands....

De coach ligt in de media onder vuur wegens de drie tegenvallende toernooien met de olympisch kampioensploeg. Smulders beweert dat die publiciteitsdruk op zijn organisatie geen indruk maakt. 'Wij bekijken zulke zaken anders. De algemene opinie, ook van de spelers, is dat zo'n vertrek van de coach niets direct oplost.'

De topman van TVN zegt vooral het kwalificatietraject van de olympische titelverdediger te vrezen. Vrijdag wordt in Lausanne bekend gemaakt of Nederland een van de twee wild-cards voor het eerste kwalificatietoernooi, de World Cup in Japan, zal krijgen. De short-list van de FIVB bestaat uit zes landen: vier Europese (Nederland, Joego-Slavië, Frankrijk en Spanje), een Noord-Amerikaanse (Canada) en een Zuid-Amerikaanse natie (Venezuela).

TVN heeft voor die kandidatuur een tv-rechten garantie van twee ton moeten neerleggen. Tegelijkertijd deden de nationale bond (NeVoBo) en het topsportbedrijf (TVN) zaken over de World League-finale 2000 in Rotterdam. De rechten voor die eindronde, volgend jaar van 10 tot 16 juli in Ahoy', belopen 1,2 miljoen gulden.

TVN kampte tot vorige week nog met een gat in de begroting van een half miljoen gulden plus een probleem met de tv-registratie. Polen en Brazilië toonden zich bereid het vorig jaar reeds aan Nederland gegunde evenement over te nemen. 'Maar alle partijen hebben een extra inspanning geleverd om die finale voor ons land te behouden', aldus Smulders.

Met name de rol van het ministerie van Sport (VWS) was opvallend. Smulders: 'Die hebben van het begin aangegeven: jullie moeten je gang gaan om dat ook daadwerkelijk te krijgen.' Het ministerie deed evenals sportkoepel NOCNSF een grotere financiële inspanning. De NOS verklaarde zich bovendien bereid het topevenement te willen uitzenden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden