Georgiër wil met Vitesse 'zijn ambities realiseren'

Intenties van zakenman Merab Zjordania met aankoop Arnhemse club onduidelijk..

Van onze verslaggevers Charles Bromet en Willem Vissers

Amsterdam Vitesse wil binnen drie jaar landskampioen worden en zich daarna meten met de besten in de Champions League. Vanaf nu is 16 augustus een officiële feestdag voor de voetbalclub uit Arnhem. Het waren ronkende teksten die maandag werden uitgesproken bij de presentatie van de nieuwe eigenaar, de Georgiër Merab Zjordania.

‘Ik wil mijn ambities realiseren’, zei de 49-jarige zakenman die alle aandelen overnam van Maasbert Schouten, de voorzitter van de Raad van Commissarissen die tevens grootaandeelhouder was. Maar het blijft gissen naar zijn intenties. Waarom neemt een vermogende zakenman een noodlijdende club als Vitesse over, in een Europees weinig interessante competitie als de eredivisie?

En is hij misschien wel de eerste in een reeks van velen? Nee, zegt Danny Hesp, voorzitter van spelersvakbond VVCS. ‘Dit gaat geen trend worden. Zjordania is in feite de Georgische Van Seumeren’, verwijst hij naar de eigenaar van FC Utrecht.

Marketingdeskundige Frank van den Wall Bake wijst erop dat dertien clubs uit de Engelse Premier League in buitenlandse handen zijn. Daar kijkt niemand nog op van overnames door rijke eenlingen (Abramovitsj bij Chelsea) of investeringsmaatschappijen (uit Abu Dhabi bij Manchester City).

Maar dat is de Premier League, de grootste voetbalcompetitie met de meeste belangen en de beste spelers. Voor investeerders uit het Midden-Oosten, China en India (zaakwaarnemer Rob Jansen: ‘Let op, die komen eraan.’) zijn Engelse clubs onweerstaanbaar speelgoed met een enorme aantrekkingskracht.

Maar wat moet Zjordania, een goede vriend van Abramovitsj, met het wispelturige Vitesse dat zaterdag met een onvolgroeide ploeg op bezoek kwam bij Ajax? En wat moet Vitesse met een zakenman die in voorarrest zat voor belastingontduiking?

‘Het ligt in de Nederlandse aard om eerst negatief te reageren, maar laten we het eens afwachten’, zegt Jansen. ‘Misschien stuwt deze man Vitesse wel op in de vaart der volkeren.’ Oud-voorzitter Jos Vaessen vindt de weg die is ingeslagen wel passen bij het karakter van de club. ‘Vitesse is altijd anders geweest dan andere voetbalclubs in Nederland. Innovatief, brutaal en er is altijd wat aan de hand.’

De KNVB werd geïnformeerd over de aandelenoverdracht. ‘Daarmee heeft Vitesse voldaan aan de meldingsplicht die voor dit soort situaties reglementair bestaat’, laat de voetbalbond weten. Maar een uitgebreid antecedentenonderzoek werd niet verricht. ‘De bond heeft de overeenkomst bekeken en ten aanzien hiervan enkele opmerkingen gemaakt. Nadat de KNVB een aangepaste overeenkomst had ontvangen, is aangegeven dat indien men op deze voet verder gaat, de bond aanvankelijk geen bezwaren ziet.’

Voorzitter Hesp van de VVCS hoopt dat Zjordania het vizier vooral richt op de Nederlandse markt. Maar de nieuwe eigenaar gaf aan zijn netwerk in Oost-Europa te willen aanspreken.

Chris Woerts was commercieel directeur van Feyenoord. Thans is hij werkzaam voor marketingbureau CAA. Hij stelt: ‘Belangrijk is dat het gouden aandeel in bezit blijft van de club, waardoor de identiteit behouden blijft. In Engeland ondergaan kopers van clubs een fit and proper test. Dan worden ze uitvoerig gescreend.’

Van den Wall Bake meent dat clubs die overgaan in buitenlandse handen zich kwetsbaar maken. ‘Zeker als die meneer besluit zijn zinnen te verzetten. Maar op dit moment hebben de clubs het niet voor het zeggen, want ze zitten in de problemen.’

Commentaar Pagina 18

Sport Pagina 28-29

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden