Genieten van fraaie vergezichten

Als een bergloper kracht en techniek heeft ontwikkeld vliegt hij omhoog. Dit weekeinde vond in België het NK plaats...

Peter Bruin en Guus Dubbelman

Met wanhopig gespreide armen is de gestruikelde loper op zoek naar een boomwortel of rotspunt om zich aan vast te klampen. Maar dit stukje steile en modderige helling biedt geen enkel houvast. Even traag als onvermijdelijk glijdt de pechvogel terug naar de plek vanwaar hij zojuist omhoog is geklauterd.

Berglopen doe je voor de fascinerende omgeving met spectaculaire vergezichten en de galm van koeienbellen, zegt Klaas-Jan Hofstra. Hij geldt als een specialist op dit onderdeel van de atletieksport dat in Nederland op bescheiden schaal wordt beoefend en van de KNAU nauwelijks ondersteuning krijgt.

Zaterdag is bijna iedereen die berglopen in Nederland een warm hart toedraagt present in het Belgische Ardennenstadje Malmédy. Achttien mannen en zes vrouwen strijden op de zompige venen van de Hautes Fagnes om de nationale titels. In eigen land zijn weinig geschikte locaties voorhanden. De voormalige steenkoolberg in Landgraaf komt een beetje in de buurt.

In Wallonië is iedereen onder de indruk van de schitterende natuur waarin het parcours is uitgezet. De organisatie is een co-productie van de KNAU en de Belgische bond. Heel efficiënt ook. Eén titelrace levert nationaal kampioenen van twee naties op. En met al die Belgische deelnemers lijkt het tenminste ook nog ergens op.

Alleen jammer dat Evert Gielen er niet is. De afgelopen jaren was de Limburger steeds de beste en ook nu was hij favoriet. Een onwillige achillespees weerhoudt hem van deelname. Daarom durft Izar van Gool aan een podiumplaats te denken.

Vorig jaar was hij vierde. De afgelopen zeven weken heeft hij veel trainingsuren gemaakt in het Vijlenerbos bij Vaals. De tijden van de concurrenten die hij op Internet bijhield, konden hem niet imponeren. Zijn optimisme berust op een misvatting. Hij eindigt als zesde.

De vrouwen leggen één ronde af van zes kilometer met een hoogteverschil van 1050 meter, de mannen doen het twee keer. Direct na de start dringen ervaren lopers naar voren om als eersten een steil, smal en glibberig pad te beklimmen. Ze weten, als je daar achterop raakt haal je de achterstand nooit meer in. Nabij het vertrekpunt klinkt een knal. Onder achterblijvers ontstaat commotie. Ze worden gerustgesteld door de starter. Hij loste per ongeluk nog een schot met zijn pistool.

Nederlands kampioene wordt Annelieke van der Sluijs. Ze woont tegenwoordig in Portugal. Als marathonloopster heeft ze een moeilijk seizoen achter de rug. ‘Als je op de weg vastgestelde afstanden loopt, ben je ontzettend met de tijd bezig. Je wilt steeds sneller zijn dan de vorige keer. Bij een bergloop is dat niet belangrijk. Dan ben je met je concurrenten bezig. Het is leuk te merken dat je in het begin het kleinste puistje nog niet op kunt komen. Als je echter techniek en kracht hebt ontwikkeld, schiet je omhoog en vlieg je naar beneden.’

De race eindigt in een leegstaande fabriekshal. Atleten worden met hekken en linten naar de eindstreep geleid. Speciaal voor dit evenement heeft de brandweer geïmproviseerde douches aangelegd. Omkleden kan achter een groot zeil. Het is behelpen maar niemand mokt. Vlak voor de prijsuitreiking rijdt onverwacht een ambulance het pand binnen. De dienstdoende broeders bekommeren zich over schaafwondjes die Lamko Hulzebos uit Zuidwolde bij een glijpartij heeft opgelopen.

Bij de mannen wint Bjorn Geerdink in 51.22,37. Hij is bijna twaalf seconden sneller dan zijn tweelingbroer Maykel die als tweede eindigt. Ze hebben berglopen achter de rug in Italië, Zwitserland en Oostenrijk. Vier keer liepen ze vanaf Heiligenbluth tot het gebied boven de gletsjers op de Gross Glockner. ‘Hartstikke mooi man.’ Zaterdags trainen ze in het Duitse Tecklenburg. ‘Daar pakken we net zulke bultjes als hier.’

Ondanks zijn zege gaat niet Bjorn Geerdink naar het WK volgende maand, maar Evert Gielen als hij is hersteld van zijn blessure, legt Aart Bakker uit. Je zou hem bondscoach van de berglopers kunnen noemen, maar die functie bestaat niet. Hij is ‘aandachtfunctionaris bergloop KNAU’. Zijn vertrouwen in Gielen is groot, ook al heeft die zijn beste tijd gehad.

Voor berglopers is geen geld beschikbaar, dus gaat Gielen op eigen kosten naar Nieuw Zeeland. De bemoeienis van de bond reikt niet verder dan het regelen van de inschrijving. Wedstrijdkleding wordt verstrekt, maar dient na afloop schoon te worden ingeleverd. Bij het WK 2000 in Maleisië werd Gielen vijftiende, de beste prestatie van een Nederlander ooit.

Klaas-Jan Hofstra heeft vrede met zijn derde plaats. Dit is zijn zesde NK. Eén keer won hij en viermaal werd hij tweede. De man uit Appelscha is een ervaren bergloper. In 2001 werd hij negende op de Alpe d’Huez in 1.04, niet veel langzamer dan een Tourrenner op de fiets.

‘De jongens van Geerdink waren vandaag gewoon sterker.’ Onderweg had Hofstra genoten, hoewel hij niet het echoënde geklingel had gehoord van grazend vee dat hem in de Alpenlanden als muziek in de oren klinkt. ‘Al zet je de blik op oneindig, je ziet altijd wat van de omgeving. Dat maakt deze sport juist zo mooi.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden