Gemeente blokkeert sanering Twente

FC Twente is nog lang niet uit de financiële problemen. De gemeente heeft besloten de club geen lening van 10 miljoen euro te verschaffen....

FC Twente kampt met een schuld van 14 miljoen. Onlangs verklaarde de rechtbank de stichting FC Twente '65 failliet, omdat het bestuur een belastingschuld van ruim 3,1 miljoen niet kon voldoen. Volgens het saneringsplan dient het Arke-stadion als onderpand voor een gemeentelijke lening van 10 miljoen aan de eredivisieclub. Financiers van het stadion zijn bereid het complex aan FC Twente over te dragen. De profclub hoeft dan slechts 40 procent van de nog openstaande lening te betalen.

Met 10 miljoen op zak kan FC Twente deels de belastingschuld betalen en het exploitatietekort over het lopende seizoen van 2,5 miljoen wegwerken. Voorts kan een schuld van 6 miljoen aan investeringsmaatschappij Reggenborgh worden afgelost.

Wethouder J. Goudt is echter mordicus tegen het voorstel van FC Twente. 'De club is groot gemaakt door vele financiers. Nu de club gered moet worden, zou elke founder moeten opstaan en niet alleen de gemeente. Wij zijn voor een vijfde deel eigenaar van het stadion. Voor dat deel willen wij garant staan, meer niet. De andere financiers van het stadion schrijven alleen af op hun investering en vinden dat meer dan genoeg.'

FC Twente zag volgens Goudt geen andere weg meer dan alleen de gemeente om een lening te vragen. 'Dat is een nationale sport geworden, maar wij doen er niet aan mee.'

Het stadion van NAC is voor 15,3 miljoen definitief overgegaan in handen van de gemeente Breda. De koopovereenkomst tussen gemeente en NAC Investments BV is woensdag gesloten.

In januari besloot de gemeente al tot aankoop om het voortbestaan van NAC veilig te stellen. De club kampte met een miljoenentekort. Destijds ging de gemeente uit van een investering van 15,7 miljoen. In de tussentijd zijn de contracten nader uitgewerkt en kwam het definitieve bedrag iets lager te liggen.

Met de opbrengst kan NAC Investments bv de schuld aan de banken voldoen en een lening van de gemeente in 1999 terugbetalen. De overige aandeelhouders zijn uitgekocht en met het resterende geld kan NAC de financiële positie verbeteren.

De Bredase club, die zelf ook nog kostenbesparende maatregelen zal doorvoeren om tot een gezonde exploitatie te komen, heeft met de gemeente een huurovereenkomst voor dertig jaar afgesloten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden