Gemakkelijk weekeinde voor Groenewold

'Oh nee', zegt Renate Groenewold. 'Ik mag niet meer klagen over mijn rug.' Ze had zich bijna laten verleiden tot een monoloog over de pijnlijke hypermobiliteit in haar onderrug die haar de afgelopen maanden het schaatsen belemmerde, maar houdt zich juist op tijd in....

Samen met Annamarie Thomas en Marja Vis heeft ze zich daarvan verzekerd. De Nederlandse allroundtitel, haar tweede, was in dat licht bezien slechts van secundair belang. Leuk meegenomen, maar al te veel moeite had ze zich daarvoor op de afsluitende vijf kilometer niet willen getroosten.

Thomas evenmin. Zij weet zich met haar tweede plaats ook veilig. Slechts het vierde plaatsbewijs is nog onzeker. Naar alle waarschijnlijkheid wordt die niet aan de nummer vier, Sandra 't Hart, vergeven, maar aan de afwezige Barbara de Loor. De eveneens met haar rug kwakkelende schaatsster zal op basis van haar voortreffelijke voorseizoen het voordeel van de twijfel krijgen en zal - indien ze ten minste in staat is tot een fatsoenlijk kampioenschap - door de KNSB worden aangewezen.

Die beslissing kan op instemming rekenen van Groenewold. Hoewel ze daar, indien zij zelf de vierde plek zou hebben bezet, toch heel anders over zou hebben gedacht. Ook Groenewold is nog niet in goeden doen, maar verwacht dat de twee weken die haar nog scheiden van het EK voldoende zullen zijn voor een optimale preparatie met een medaille tot gevolg.

De bronzen lijkt daarbij het hoogst haalbare. In het geweld van de Duitse vrouwen Claudia Pechstein en Anni Friesinger was er de afgelopen jaren weinig eer te behalen op het podium. Groenewold reikte vorig jaar met de bronzen plak nog het verst. Voor Thomas is het inmiddels alweer vier jaar geleden dat ze bij het EK (na twee keer zilver in 1995 en '96) gehuldigd werd met brons.

Het afgelopen weekeinde bleven de Nederlandse rijdsters ver verwijderd van zulke ambities, al zei ook Thomas weer aspiraties in die richting te koesteren. Internationaal bezien stelde het niveau in de vrouwenwedstrijd niettemin bar weinig voor. Daarvoor was de semi-overdekte baan in Assen dan ook ongeschikt.

Wind, regen en zwaar ijs stonden aansprekende eindtijden en een spannend kampioenschap in de weg. Dat er nog baanrecords sneuvelden, zoals op de 500 meter dat al sinds 1987 op naam stond van Bonnie Blair, was eenvoudig te verklaren. Assen is zelden het toneel van belangrijke toernooien. Na drie afstanden vonden de vrouwen het daarom wel welletjes. Niemand wenste zich op de vijf kilometer 'kapot te rijden', zoals Thomas het noemde.

Voor Thomas volgt volgende week bovendien een skate-off in Heerenveen voor het WK sprint. Hoewel haar aandacht dit jaar weer is gericht op de allroundtoernooien wil de 31-jarige rijdster dat toernooi 'ook nog wel even meepakken'. 'We zijn tegen die tijd toch op trainingskamp in Calgary, dan kan ik net zo goed meedoen', aldus Thomas.

Het gat met de topdrie en de rest was dusdanig groot dat een wildcard voor Barbara de Loor gerechtvaardigd lijkt, zeker gezien de inzet waarmee de slotafstand werd verreden.

De Loor heeft volgens topsportcoördinator Ab Krook nog tot 31 december de tijd om te oordelen of het rijden van een goed klassement mogelijk is.

Want, zoals Groenewold gisteren al duidelijk maakte, er staat bij het EK meer op het spel dan alleen medailles. In Heerenveen moeten startplaatsen voor het WK allround worden verdiend. 'Je kunt zo'n vierde plek daarom niet zomaar weggeven', aldus Groenewold die zich bezorgd toonde over het bedroevende niveau van de achterblijvers.

Wereldkampioene bij de junioren Elma de Vries viel tegen, haar voorgangster Frederique Ankoné is inmiddels gestopt, Helen van Goozen stopte na één dag gedesillusioneerd en Wieteke Cramer haalde ook nooit meer het podium sinds haar verrassende derde plaats bij het EK in Baselga twee jaar geleden.

Zonder die competitie in eigen land hadden Groenewold en Thomas een gemakkelijk weekeinde, zeker de hevige strijd tussen de mannen in ogenschouw genomen. 'Dat wordt over twee weken wel anders', verzekerde Groenewold. 'Internationaal gezien is het vrouwentoernooi veel interessanter. Dan is het voor de mannen een veredeld NK.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden