Geloofwaardigheid van profvoetbal in het geding

Een opmerkelijk bericht, de afgelopen week, van de Centrale Bank van Brazilië...

Poul Annema

In Rio de Janeiro werd bekendgemaakt dat in de afgelopen elf jaar (1994tot 2005) door buitenlandse clubs in totaal 840 miljoen euro is overgemaaktvoor Braziliaanse voetballers.

Alleen al in 2004 verlieten 804 Braziliaanse spelers hun land om eldersemplooi te vinden. De duurste was Robinho, die voor 21 miljoen verhuisdevan FC Santos naar Real Madrid.

Voetbal is een belangrijk exportproduct in Brazilië.

Een tweede opmerkelijk bericht, de afgelopen week, van de DeutscheFusball Liga, het platform van Bundesliga-verenigingen.

In Bundesliga Report 2006 maakte zij dinsdag bekend dat er opnieuw eengrote groei is in de belangstelling voor het nationale voetbal.

Bijna elf miljoen bezoekers kwamen vorig seizoen naar stadions van deBundesliga-clubs, naar Die Sportschau, het zaterdagse programma vanBundesliga-samenvattingen, keken elke week zes miljoen mensen, desponsorinkomsten liepen op tot 416 miljoen euro en de tv betaalde 300miljoen voor de voetbalrechten.

Indrukwekkende cijfers aan deze en gene zijde van de oceaan, die inbeide gevallen in de eerste plaats de groeiende populariteit van voetbalonderstrepen, maar bovendien illustreren dat er ongemeen veel geld in dezesport omgaat.

Dat is op zich geen nieuws, deze ontwikkeling tekent zich immers aljaren af. Maar de Duitse cijfers komen wel naar buiten op het moment datde voetbalschandalen het land overspoelen.

Hoe florissant de voetbaleconomie zich ook ontwikkelt, de gang vanzaken in Duitsland geeft aan dat steeds meer geld ook criminaliteitaantrekt of in elk geval aanzet tot malversaties.

Nadat vorig jaar al was vastgesteld dat een scheidsrechter zich hadlaten omkopen, bleek de afgelopen weken dat de hand van de mafia verderstrekt.

Weliswaar nam Tageszeitung haar eerder verspreide beschuldiging aanhet adres van international Bastian Schweinsteiger terug, maar wel wordthet onderzoek voortgezet naar de band tussen de Bosnische doelman Masic vanSpvg Siegen (Tweede Bundesliga) en Aziatische wedkantoren.

Bovendien wordt de voormalige manager van Bayer Leverkusen, RainerCalmund, ervan verdacht 650 duizend euro te hebben betaald om een spelervan Arminia Bielefeld om te kopen.

In België is de beerput verder opengezet, nu na La Louvière ook AAGent en Standard Luik betrokken zijn bij fraude en bedrog.

De Premier League in Engeland heeft de eerste speurneus van het land,de voormalige politiechef Lord Stevens, aangesteld om 300 vorig jaartotstandgekomen spelerstransfers (waarbij in totaal meer dan honderdmiljoen euro omging) op hun zuiverheid te onderzoeken.

De geloofwaardigheid van het profvoetbal is na deze reeks vanfrauduleuze vertoningen in het geding.

De Nederlandse bondsvoorzitter Jeu Sprengers heeft er vorig jaar bijde wereldvoetbalbond FIFA op aangedrongen de via Russische oliebaronnenontwikkelde geldstromen in het hedendaagse profvoetbal overzichtelijker entransparanter te maken.

Eind vorige week zegde de FIFA toe haast te maken met de uitvoering vanSprengers verzoek. Ongetwijfeld aangemoedigd door het verderf in het Duitseen Belgische voetbal, maar wel precies op tijd.

Poul Annema

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden