Gelekte brief schaatsunie: schrap lange afstanden

De olympische dominantie van de Nederlandse schaatsers lijkt de opmaat voor een revolutionaire aanpassing van de schaatskalender. Bij de Winterspelen van 2018 zouden de 1.000 meter, de 5 kilometer (vrouwen) en 10 kilometer moeten verdwijnen. Ook de WK allround, WK sprint en EK allround zouden moeten worden afgeschaft.

Koen Verweij in Thialf na het behalen van de wereldtitel allround.Beeld epa

De radicale voorstellen zijn afkomstig van ISU-voorzitter Ottavio Cinquanta, tevens IOC-lid. In een interne brief aan de topbestuurders van de internationale schaatsfederatie stelt hij de Nederlanders moeten worden gefeliciteerd voor hun olympische succes, maar tegelijkertijd noemt hij de dominantie een 'teken van grote zorg'.

De 76-jarige Italiaan stelt dat radicale ingrepen nodig zijn om geld te besparen en de interesse van sponsors en publiek te behouden. Hij spreekt in zijn brief over de 'niet bemoedigende toekomst' van schaatsen, 'met name in financieel opzicht'.

'Het lijkt vanzelfsprekend dat de 10.000 meter mannen en 5.000 meter vrouwen geen aantrekkelijke afstanden zijn voor schaatsers, tv-kijkers, et cetera', schrijft Cinquanta. Hij vindt dat die afstanden, en de 1.000 meter voor mannen en vrouwen, bij de komende Winterspelen plaats moeten maken voor twee nieuwe onderdelen: de minimarathon of mass start voor mannen en vrouwen (zestien ronden) en de gemengde aflossing voor landenteams (twee mannen en twee vrouwen die elk een rondje schaatsen).

Afschaffen WK allround
Het schrappen van de olympische 5 en 10 kilometer opent volgens Cinquanta de weg om de WK allround af te schaffen. Dat toernooi bestaat sinds 1893. 'Als de 10.000 voor mannen en de 5.000 voor vrouwen zijn afgeschaft hoeft de ISU de allround kampioenschappen niet langer in stand te houden.'

De WK afstanden zouden het belangrijkste toernooi moeten worden, met vrijwel hetzelfde programma als op de Winterspelen, afgezien van de langste afstand bij de vrouwen en mannen. De 1.000 meter zou wel gehandhaafd kunnen worden, zodat er bij de WK afstanden een wereldkampioen sprint aangewezen kan worden (de beste over 500 en 1.000 meter).

Cinquanta wil dat de EK allround plaats maken voor een EK afstanden, dat mogelijk wordt opengesteld voor niet-Europeanen. Hij stelt zich een 'vier continenten afstandskampioenschap' voor: de ISU Four Continents Single Distance Championships.

Cinquanta motiveert zijn voorstel aldus: 'Hierbij is in aanmerking genomen dat er veel geld bespaard kan worden en dat de formules van de Winterspelen en de ISU kampioenschappen aantrekkelijker zouden worden voor iedereen. Maar laat mij ook duidelijk maken dat geldbesparing niet het eerste doel is. Het is vooral bedoeld om programma's meer in lijn te brengen met de huidige verwachtingen, en om te voorkomen dat we programma's in stand houden die al te veel jaren worden gebruikt!'

ISU-voorzitter Ottavio CinquantaBeeld ap
De Spelen in Sotsji: goud (Ter Mors), zilver (Wüs) en brons (Van Beek) op de 1500 meter bij de vrouwen...Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
...goud (Kramer), zilver (Blokhuijsen) en brons (Bergsma) op de 5000 meter bij mannen...Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
Ireen Wüst na haar winst op de 3000 meter.Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

De ISU-voorzitter noemt deze voorstellen 'Optie 2'. Zijn eerste optie is nog radicaler en zal veel meer tijd in beslag nemen dan de herziening van het huidige wedstrijdprogramma. Hij denkt dat langebaan en shorttrack meer toekomst hebben als beide disciplines samengaan en wedstrijden zouden organiseren op een baan van 250 meter.

Cinquanta: 'Als de meerderheid voor een baan van 250 meter is ... dan is het niet moeilijk om te voorzien dat alle schaatsers (langebaan en shorttrack) stap voor stap alleen op de baan van 250 meter willen strijden. Dit zou resulteren in het eind van de shorttrack, ook bij de Winterspelen, en het pakket van competities en relevante titels zou vanaf nul worden opgezet.'

De plannen voor een baan van 250 meter lijken afgekeken van Icederby, dat de ISU twee jaar geleden al inlichtte over een initiatief om schaatsers en shorttrackers op zo'n baan tegen elkaar te laten rijden. De ISU verzet zich tegen die plannen en heeft gedreigd schaatsers die deelnemen aan een test-event in Dubai, in oktober, te schorsen .

Hoge kosten
Cinquanta beseft dat er een lange testperiode voorafgaat aan zo'n radicale wijziging, vooral vanwege de hoge kosten van de bouw van ijsbanen. Maar hij wijst erop dat een 250 meterbaan goedkoper te bouwen en onderhouden is. Op beide banen zijn mass start of pack style races te houden, wedstrijden waarin meerdere schaatsers niet tegen de klok rijden maar tegen elkaar.

Het zal niet eenvoudig zijn draagvlak voor 'Optie 1' te verwerven, weet de 76-jarige Cinquanta, die in 2016 naar verwachting afscheid neemt als voorzitter van de ISU en zijn voorstellen lijkt te beschouwen als zijn nalatenschap. Uit de brief: 'Als de 400 meterbaan wordt beschouwd als de beste, omdat die schaatsers in staat stelt hoge snelheden te halen ... dan moet de 400 meterbaan misschien behouden worden en moeten we de nieuwe baan van 250 meter vergeten.'

Oud-wereldkampioen allround Harm Kuipers, lid van de medische commissie van de ISU en een van de geadresseerden, ziet Cinquanta's brief als een 'steen in de vijver'. De voorstellen sluiten aan bij een al langer levende discussie, ook in Nederland, over de levensvatbaarheid van het schaatsen, en met name de lange afstanden. Kuipers: 'Er moet iets gebeuren. Het is een poging de discussie aan te zwengelen. Hij heeft ergens wel een punt.'

Cinquanta kan zijn ideeën, die omschrijft als 'persoonlijke opinies' niet opleggen aan de ISU. De circa zeventig aangesloten nationale bonden beslissen op een congres via een stemming over voorstellen van het technische comité. Deze zomer wordt het tweejaarlijkse congres gehouden in Dublin.

Vandaag in de Volkskrant: Vijf consequenties van de mogelijke ingrepen van de schaatsunie

Ireen Wüst.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden