REPORTAGE

'Gele' droom Dumoulin eindigt in ambulance

Een massale valpartij op een ongevaarlijk ogende, brede asfaltstrook gooide het klassement danig overhoop en betekende het einde van de Tour de France voor Tom Dumoulin.

Slagveld op de N90, op een kilometer of vijftig voor de finish van de derde etappe. Filippo Pozzato is opgestaan en schikt zijn tenue. Rechts grijpt de zittende Tom Dumoulin naar zijn arm. Geheel rechts ligt geletruidrager Fabian Cancellara. Beeld Doug Pensinger / Getty Images
Slagveld op de N90, op een kilometer of vijftig voor de finish van de derde etappe. Filippo Pozzato is opgestaan en schikt zijn tenue. Rechts grijpt de zittende Tom Dumoulin naar zijn arm. Geheel rechts ligt geletruidrager Fabian Cancellara.Beeld Doug Pensinger / Getty Images

Wanneer de rest van de wereld in afschuw het gezicht afwendt, zegt het wielrennen: dit is wielrennen. Of, om de grenzen nog wat verder op te rekken: dit is de Tour.

De derde etappe in de Ronde van Frankrijk is op ruim vijftig kilometer van de finish en met het peloton in volle vaart op weg naar de Côte Bohissau, een lastig obstakel. De N90 is een kaarsrechte strook asfalt, breed genoeg ook, en toch gaat het dramatisch mis.

Voorin, aan de rechterkant van de weg, raakt een voorwiel een achterwiel. De gevolgen laten zich het best omschrijven als een slagveld. Wielrenners stuiteren over elkaar heen, schuiven tientallen meters door of worden in hun val gestuit door een lantaarnpaal.

De Nederlander Tom Dumoulin krijgt medische hulp en zal de Tour verlaten. Beeld reuters
De Nederlander Tom Dumoulin krijgt medische hulp en zal de Tour verlaten.Beeld reuters

Schouder uit de kom

Tom Dumoulin, die vijftig kilometer verderop de gele trui in het vizier dacht te hebben, ligt kermend langs de kant. Voor de start scheidden zes seconden hem van klassementsleider Fabian Cancellara. Die kloof leek overbrugbaar op de finishlijn boven op de Muur van Huy.

In een fractie van een seconde ligt de droom aan diggelen en is zijn rechterschouder uit de kom geschoten. Dumoulin wordt in een ambulance geholpen. De schouder wordt weer in het gareel gebracht - een uiterst pijnlijke behandeling volgens mensen die het hebben meegemaakt. Verder fietsen is uitgesloten.

De gele trui is ook gestrand tussen het dorp Andenne en de Côte Bohissau. Hij meldt zich bij de Nederlandse arts Jos Benders, die dezer dagen is toegevoegd aan de medische staf van de Tour. Benders is meteen onder de indruk van Cancellara. Zo zakelijk als de lichamelijke conditie in dit korte consult wordt besproken. 'Het zijn zulke klasbakken, wielrenners.'

Stilgelegd

Fabian Cancellara stapt weer op de fiets, maar kan er ook vrij snel weer van af omdat Tourdirecteur Prudhomme de koers heeft stilgelegd. Hij rekt zijn rug met een van pijn vertrokken gezicht. De neutralisatie van de wedstrijd roept gemengde reacties op. Zelden of nooit besluit de koersleiding daartoe na een valpartij.

Prudhomme had er na afloop een bondige verklaring voor. 'Na de eerste valpartij volgde nog een tweede, waar de artsen in de vier ambulances niet bij konden komen.' Het was een impulsieve beslissing, erkent hij, zij het wel in overleg met de jury.

'Sommige renners waren boos, anderen hadden er begrip voor. Zo is dat altijd. Maar ik ga op zo'n moment geen reglement napluizen. Het was een acute noodzaak, het peloton was gegroepeerd, dus de wedstrijd is er niet door geschaad.'

Geletruidrager Fabian Cancellara tegen de vlakte. Beeld reuters
Geletruidrager Fabian Cancellara tegen de vlakte.Beeld reuters

Ambulance

Uiteindelijk moet Fabian Cancellara ruim elf minuten toegeven op ritwinnaar Rodriguez en Chris Froome, die daarmee de gele trui van hem over neemt. Voor Cancellara rijdt de Belg Johan Vansummeren. Zijn shirt hangt aan rafels om zijn geschaafde lichaam.

Tom Dumoulin wordt in de ambulance afgeleverd bij de medische hulppost achter de kerk boven op de Muur van Huy. De pijn wordt verdreven met pijnstillers, de teleurstelling moet verbeten worden. 'Het had zo'n mooie dag kunnen worden, maar het heeft niet zo mogen zijn.'

Ook Rudi Kemna, zijn ploegleider, laat zich niet door emoties leiden. 'Zo ga je voor geel en zo zit je in een ambulance', is zijn nuchtere samenvatting van de gebeurtenissen.

Cancellara rijdt de etappe uit, maar geeft daarna op. Hij had de Muur van Huy beklommen met twee gescheurde rugwervels. Dat is wielrennen. Dat is de Tour.

Stuiteren over de kasseien

Na de derde etappe, waarin fietsen door de lucht vlogen en renners tegen de vlakte gingen, zit de schrik erin bij het peloton. Vandaag krijgen ze ook nog eens 11 kilometer aan kasseien voor hun wielen. Chris Froome mag er in zijn gele trui overheen, al bewaart de Brit geen goede herinneringen aan vorig jaar. Toen gaf hij gehavend op, nog voor hij een kassei van dichtbij had gezien. Lars Boom won toen de rit. Waarom zou hem dat in Cambrai niet weer kunnen lukken?

null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden