Geldproblemen NOS door olympische aspiraties

De olympische ambities van Nederland leiden nu al tot financiële problemen. Er is onvoldoende geld voor de verplichte televisieregistratie van de vele EK’s en WK’s die worden georganiseerd.

Die toernooien zijn noodzakelijk om als potentieel gastland voor de Spelen in 2028 een goede naam te krijgen.

Nederlandse steden en sportbonden organiseren steeds vaker EK’s en WK’s zonder rekening houden met de kosten van de verplichte televisieregistratie. De komende tijd worden tientallen sporttoernooien georganiseerd om kans te maken op de organisatie van de Olympische Spelen van 2028.

Begroting

Tot en met 2012 is de begroting voor negen EK’s en WK’s ongedekt. Het gaat volgens de NOS om 6 miljoen euro. Als er geen geld komt, bestaat de kans dat toernooien als de WK turnen (2010), de WK wielrennen (2011) en de WK tafeltennis (2011) niet doorgaan. Voor de WK turnen, in oktober in Rotterdam, is volgens de NOS een tekort van 300 duizend euro.

Tot en met 2021 is er volgens de NOS een geschat tekort van 60 tot 100 miljoen euro voor het streefaantal van 120 sporttoernooien. In 2021 beslist het IOC welk land de Spelen krijgt. Een organiserende sportbond is verplicht de televisiebeelden zonder vergoeding voor rest van de wereld te regelen.

De NOS beschikt volgens hoofdredacteur sport Maarten Nooter niet over het geld om de verplichte uitzendingen te verzorgen. Hij vindt het onredelijk te verlangen dat de Nederlandse kijker betaalt voor televisieproducties, waarvan veel niet is bestemd voor de Nederlandse kijker.

Organisatiefonds

De NOS heeft jaarlijks 9 miljoen euro beschikbaar voor het produceren van sportprogramma’s. op televisie, radio en internet. Volgens Nooter moet er een speciaal organisatiefonds komen voor de verplichte beeldregistratie. Ook vraagt hij zich af of de olympische ambities de organisatie van tientallen toernooien rechtvaardigen. ‘Weet iemand in 2021 nog dat wij de WK tafeltennis in 2011 hebben uitgezonden?’

Marianne Vos wordt wereldkampioene wielrennen in 2006. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden