Gehuld in folie en aan de apparatuur gelegd, maar nog wel bij kennis

Een vreemde gewaarwording was het voor Harry Janssen. Dertig jaar geleden liep hij in dat schitterende Panathinaikon-stadion van Athene een 800-meterwedstrijd....

Van onze verslaggever

Hans van Wissen

ATHENE

De Snoo was 53ste geworden. Nog een loopster kwam na haar, een volhoudster uit Tadzjikistan met de naam Gulsara Dadabajeva. Eenentwintig loopsters waren voortijdig uitgestapt. Minstens eenentwintig atletes moesten na binnenkomst ijlings worden geholpen tegen de dehydratie.

De Snoo vertoonde ook uitdrogingsverschijnselen en werd onmiddellijk in folie gehuld, platgelegd in en liefderijk aan de apparatuur gezet. Het was overdreven zorg want de 30-jarige Arubaanse was nog geheel bij haar positieven.

Dat kon niet gezegd worden van de Roemeense Lidia Simon, die derde was geworden, ruim twee minuten achter de Japanse winnares Hiromi Suzuki. Met haar Roemeense ploeggenoten Anuta Catuna en Nuta Olaru moest ze terstond worden gehospitaliseerd. De lijkwitte Simon leek na 42.195 meter minder te wegen dan haar schaduw. Catuna had zich halverwege zowat de lever uit het lichaam gekotst en was was toch nog doorgegaan. Olaru leek bij binnenkomst het slachtoffer van een hongersnood.

Het Panathinaikon-stadion was, in tegenstelling tot de openingsdag van de wereldkampioenschappen, leeg. Het marmer blonk in de zon en de zon viel genadeloos op de loopsters. Ze hadden in zekere zin nog geluk gehad. Tijdens de saaie en hete martelgang vanuit Marathon had bijna steeds een meevoelende en afkoelende zeewind geblazen. Maar eenmaal in Athene en in het oude Olympisch stadion kwam de overval van de hitte. Alleen de Japanse Suzuki leek er nauwelijks onder te lijden. Het is het voordeel van de voorste. Wie wint voelt geen pijn meer.

Bovendien was een wraakactie geslaagd. Suzuki, een 28-jarige vrouw uit Chiba, voelde zich verschopt door de Japanse atletiekbond. Ze vond vorig jaar dat ze recht had om uitgezonden te worden naar de grote kampioenschappen. Maar ze werd voor de marathon in Atlanta gewogen en te licht bevonden. De troostprijs was een startbewijs voor de Olympische tien kilometer. Suzuki werd daarin anoniem tiende. Maar haar tijd zou nog komen en die tijd was onder de gegeven omstandigheden verbazingwekkend: 2.29,48.

De onderlinge concurrentie in Japan is even groot als de geestdrift voor de marathon. En dus even groot als het commercieel belang. Suzuki suggereerde dat sponsorbelangen haar weghielden uit de Olympische marathon van Atlanta. Maar des te bevredigender was het overleven in het slagveld van zaterdag.

Harry Janssen, die negen jaar geleden in Olympisch Seoul al een marathon-protégé had in Lia Melis, boog zich bezorgd naar Alexandra de Snoo, die volgens de Grieken op apegapen lag. Maar de Arubaanse babbelde er liggend en van onder het folie lustig op los. Janssen hoefde zich geen zorgen te maken en kon zich rustig vermeien met zijn oude herinneringen aan het unieke stadion dat nog steeds in zijn geheugen gegrift stond. De sintelbaan was vervangen door asfalt, de oude poort was herrezen uit papier maché, maar de historie was duidelijk voelbaar.

Op een discusworp afstand stond Rosa Mota. Vijftien jaar geleden won zij de Europese titel op de marathon. Pas in 1982 werd de marathon voor vrouwen in het programma van de grote toernooien opgenomen. Mota, intussen rond de veertig, kon niet stilzitten. Ze had haar looptenue aangetrokken en zei: 'Jullie Gerard Nijboer en ik wonnen in 1982. Ik voel het nog steeds hevig. Ik zou kunnen gaan zitten maar ik wil bewegen.'

En die kleine gestalte van Mota liep verder. Tot ze bij die donkere poort kwam waarin de ene na de andere navolgster met een brancard werd weggehaald. Rosa Mota schrok van de aanblik.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden