Geen wereldtijd Maase, wel record

Eigenlijk had Kamiel Maase voor dit najaar geen marathon op het programma staan. De atleet wilde na de WK in Parijs zijn nieuwe huis inrichten....

Van onze verslaggever Rolf Bos

Nijboer liep destijds een wereldtijd. Zijn 2.09.01 was de tweede tijd die ooit op de klassieke afstand gelopen was. Maase leverde zondag in Amsterdam een uitstekende prestatie door dat stokoude record van Nijboer met succes aan te vallen, maar een mondiale toptijd is 2.08.31 al lang niet meer. Op de ranglijst aller tijden moet Maase zeker honderd, veelal Oost-Afrikaanse, lopers voor zich dulden.

Het is voor Europese hardlopers om moedeloos van te worden. De ene onbekende Keniaan heeft nog geen toptijd gelopen, of de volgende dient zich alweer aan. Drie weken geleden vestigde - de wel bekende - Paul Tergat een wereldrecord in Berlijn (2.04.55), vorige week was daar als een duveltje uit een doosje ene Evans Rutto in Chicago met 2.05.50.

Gisteren maakte de marathonwereld kennis met William Kipsang, die met 2.06.39 de 28ste editie van de Amsterdam marathon op zijn naam schreef. Diezelfde Kipsang liep twee jaar terug al eens door de hoofdstad. Hij finishte bij zijn debuut anoniem in 2.25. Eerder dit jaar werd hij twaalfde in Parijs in 2.12, nu is hij weer zes minuten sneller.

In het jaar waarin alle mondiale records binnen de baanatletiek ver buiten bereik bleven, is er op de marathon sprake van een revolutie. De lijst van 2003: twee man ónder de 2.05, verder een toptien met eenmaal een tijd in de 2.05 en daarna alleen maar 2.06-tijden.

Het is snel gegaan sinds in 1998 het record van Densamo (Rotterdam, 1988: 2.06.50) gebroken werd. De Ethiopiër staat nu op de 35ste plaats op de eeuwige ranglijst.

Het einde is nog niet in zicht, zei Jos Hermens zondag. 'Een tijd in de 2.03 is nu al haalbaar. De Kenianen zijn de laatste jaren veel gerichter voor die 42 kilometer aan het trainen.' De ervaren Moses Tanui, 38 jaar oud en zondag met een teleurstellende 2.12 elfde: 'Een tijd in de 2.02 gaan we ook nog meemaken.'

Het zijn bespiegelingen waar Kamiel Maase zich zondag tijdens zijn lange ommegang niet mee bezighield. De wedstrijd was om hem heen gebouwd. Wellicht hadden Kipsang, Felix Limo en Benjamin Kosgei halfweg wel sneller dan 64 minuten kunnen doorkomen, en was een eindtijd in de 2.05 bereikt, regisseur Hermens hield de hazen vanaf de motor strak aan het bij Maase passende schema. Nu bleef de kopgroep tot het 30-kilometerpunt bijeen. Pas daarna ontplofte het gezelschap.

Maase kreeg last van een kleine inzinking. Het leek alsof hij een stuk langzamer ging lopen, maar dat was deels gezichtsbedrog. Hij leek langzamer te lopen, omdat Limo en Kipsang in de Molukkenstraat versnelden.

Maase leverde in de tweede helft slechts een dikke dertig seconden in op de tijd die hij halfweg klokte, met splits van 63.57 voor de eerste helft en 64.34 voor de tweede 21 kilometer.

Kipsang liep vrij gemakkelijk weg van Limo, over een deel van het parkoers dat verre van ideaal was. Voorheen werd over Damrak, Rokin en Vijzelstraat gedraafd, nu ging het over Geldersekade, Kloveniersburgwal, langs rare bochten rond het Rembrandtplein de lange Utrechtsestraat in.

Debutant Limo kwam na het Vondelpark sterk terugzetten. Kipsang bleef zijn landgenoot twee tellen voor in het goed gevulde Olympisch Stadion, waar de door sponsor ING uitgereikte fluitjes voor een enorm kabaal zorgden.

Er zijn 23 jaar verstreken sinds Nijboer zijn record vestigde. De atleet van Daventria snelde destijds door een chaotisch Amsterdam naar zijn 'ongelooflijke' tijd. Hij riep na afloop steeds maar weer opnieuw dat 'het vast te kort was geweest'. Totdat bondscoach Bob Boverman hem het zwijgen oplegde: 'Gerard, hou toch je kop! je bent tekeer gegaan als een beest.'

Maase zat zondag na zijn derde echte marathon (in 1999 liep hij in Rotterdam al eens door als eigenwijze haas) minutenlang met het hoofd tussen de benen, met de hand van vriendin Claartje op het hoofd. Geval van opkomende misselijkheid.

Maase kwalificeerde zich eerder dit jaar in Rotterdam al voor de Olympische Spelen van Athene, maar hij heeft, net als zijn coach Bram Wassenaar, grote twijfels over een marathon dwars door snikheet Attica. De 10.000 meter - bij de afgelopen WK werd hij knap achtste - lijkt een veiliger optie.

Bondscoach Nijboer, die na zijn gedenkwaardige wedstrijd in april 1980 in Amsterdam later die zomer zilver won tijdens de Spelen van Moskou, ziet hem graag tussen Maratonas en Athene starten. 'Een medaille daar, is het hoogste dat je kunt halen.'

Jos Hermens, die vertelde dat Maase zondag een kleine 90.000 euro aan start- en prijzengeld incasseerde, raadt hem echter een hete marathon af. 'Kamiel heeft vier marathons gelopen. Als hij al 2.06, 2.07 had gelopen, zou ik zeggen: neem de gok. Nu is het risico in die warmte te groot.'

Maase neemt de beslissing pas over enige maanden. Vrijdag verhuist hij naar zijn nieuwe huis in Zeist. Voorlopig wil hij helemaal niet aan hardlopen denken. 'Eerst vakantie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden