Geen rust voor toernooitijgers

DIAGRAM 1 Noord gever, noord-zuid kwetsbaar 1087532 10984 64 3 H9 4 AB2 H763 B93 10852 AB975 HV102 NWOZ AVB6 V5 AHV7 864 DIAGRAM 2 oplossing puzzel HVB109876 B98 -- H10 54 A3 A432 V10765 A32 654 VB43 A92 NWOZ 2 H HVB10987 8765 DIAGRAM 3 West gever, allen kwetsbaar...

Niet alleen de honneurs in de gaten houden, ook de kleine kaartjes nauwkeurig registreren. Signalen van partner op de juiste waarde schatten. De handen van de tegenpartij uittellen. De leider verliezende opties op een presenteerblad aanbieden. De bridgelijst met goede voornemens is een lust voor het oog. De plannen voor 1998 blijven niet beperkt tot het spelen. De winnende bridger opent actief, intervenieert alert en is partner behulpzaam met een goedgetimed volgbod of uitkomstdoublet. Geen misbruik van biedconventies, geen vergeten afspraken. Clous herkennen en gebruiken om het pad te effenen naar de winnende oplossing bij af- en tegenspel.

Het kan niet op in het nieuwe jaar. Naast het schaven aan technische vaardigheden krijgt het mentale aspect de nodige aandacht. Toeval en pech brengen de bridger niet van zijn a propos.

Of al dit fraais daadwerkelijk geschiedt blijkt snel. In januari krijgen junioren, experts, meesterklassers, vrouwen, toernooibridgers en natuurlijk alle thuisbridgers ruimschoots de gelegenheid het hele scala van goede voornemens in praktijk te brengen.

Van 6 tot en met 11 januari vindt het Hero International Youth Bridge Festival plaats in 's-Hertogenbosch, een 21-landentoernooi voor nationale juniorenteams. De week erna (15-18 jan) komt de internationale bridgeelite naar Den Haag voor de Cap Gemini top-16; de nationale driekleur wordt verdedigd door Leufkens-Westra en Westerhof-Jansen. In twee weekeindes in januari wordt gestreden om het NK-paren(open en vrouwen). De toernooitijgers rusten niet bij de jacht naar punten voor het NTCI-klassement.

De reizende bridgereporter houdt overal de vinger aan de pols. Hij belt de resultaten door, noteert en analyseert beslissende spellen en waant zich bij voorbaat in luilekkerland bij de gedachte aan alle spectaculaire momenten die voortspruiten uit de goede wil voor 1998.

Nog net op de valreep van het oude jaar greep Ruud Bunnig de prijs voor de strijdlustigste renner van 1997. De jonge Rotterdammer zag goud in een hand die de meeste bridgers in geen enkele staat van opwinding zou brengen. Na de 1SA-opening(diagram1) volgde een biedverloop waarin noord blijk gaf van oneindig vertrouwen in een zes-vier fit.

zie diagram 1

westnoordoostzuid

-- pas pas 1SA

pas 2 pas 3

pas 4 pas pas

pas

Noord transfereerde naar de zeskaart schoppen, tevreden met een 2- deelscore. De sprong naar 3 door zuid toonde een vierkaart schoppen in een maximale 1SA(15-17)-opening. De deur naar de manche werd zo wagenwijd opengezet. Alles goed en wel; met een hand met nul punten bleef het uitzicht op tien slagen beperkt. Dat was niet de visie van deze noord die opgewekt het gat naar de manche volgooide.

Met open kaarten een uitstekend contract. In de bijkleuren drie vaste verliezers, twee in harten en A. Tien slagen blijven mogelijk mits H in oost zit; twee harten uit de dummy kunnen in zuid getroefd worden.

Ook de tegenspelers kunnen niet door de kaarten heenkijken. West zat met twee keer aas-boer achter de 1SA-opening en had geen enkele reden een aas op tafel te leggen. Na de ruitenuitkomst voor A was het varkentje snel gewassen. De leider begon met A vervolgde met H en V waarop de singleton klaveren uit de dummy verdween. Behalve H gingen twee hartenslagen verloren. Een superscore van plus 620 die op de andere tafel alleen in theorie gecopieerd kon worden. De schoppenkleur verzoop daar zelfs in zijn geheel.

westnoordoostzuid

-- pas pas 1

2 pas 2 pas

3 pas pas pas

Oost-west dreigden op hun beurt met het 2-cuebod richting manche. Zij zwaaiden verstandig af in 3, precies gemaakt. Het biedlawaai van oost-west had en passant de mogelijkheden voor noord-zuid in schoppen vernietigd.

Diagram 2 is de oplossing van het probleem gepubliceerd in de rubriek van 29 november. De Britse uitgeverij Batsford schreef de prijsvraag uit met de oost-west handen gegeven. De opdracht luidde de noord-zuid handen zodanig te construeren dat 6 maakbaar was, te spelen door west na de uitkomst van H. De lezers van de Volkskrant puzzelden voortreffelijk. Meer dan vijftig correcte oplossingen werden per email naar Londen gestuurd. Onder alle juiste inzendingen worden half januari boekenbonnen verloot.

Om west in staat te stellen twaalf slagen met harten als troef te maken moest aan meerdere voorwaarden voldaan worden. De troefkleur zonder verliezers, de klaveren zonder verliezer voor drie slagen. Dit was het begin. De leider zat nog steeds opgezadeld met drie verliezers, een in schoppen en twee in ruiten. Een ingooi, een dubbele renonce en een dwang tot slot. Wie al deze stukjes in elkaar wist te passen kwam tot de spelverdeling zoals opgetekend in diagram 2 met de bijbehorende winnende speelwijze.

zie diagram 2

Win de uitkomst met A en speel harten naar A. In de derde slag volgt V, K, A,5. De leider steekt over naar B waaronder 10 bij noord valt. Harten uit west naar 10 waarna met V de laatste troef van noord wordt getrokken. Dan volgt de slag van de ingooi: uit oost wordt 2 gespeeld, west 5 en noord komt gedwongen aan slag; verplicht schoppen is in de dubbele renonce. Uit oost verdwijnt 4 en deze slag wordt in west getroefd. In de slotfiguur steekt de leider over naar 9 in oost en speelt twee keer harten. Op de laatste harten is zuid de klos en moet of de 8 afgooien dan wel de ruitenstop afbreken. Chapeau voor de lezers die dit bij elkaar puzzelden.

Het eerste grote internationale toernooi van 1998 begint aanstaande dinsdag in de Hogeschool 's-Hertogenbosch. Twee Nederlandse juniorenteams (bovengrens van 25 jaar) binden de strijd aan met de VS, Canada, Indonesië en zeventien Europese landen. Veel van deze spelers staan in het voorportaal van het internationale topbridge. Vorig jaar januari verraadde Deense junior Mikkel Nohr, die in augustus 1997 in Hamilton(Can) met Denemarken de wereldtitel bij de junioren greep, ook in 's-Hertogenbosch zijn grote aanleg. De 3-deelscore in de mimieme vier-drie fit leek een hopeloos parcours. Na een kleine fout van noord greep de Deense jongeling op inventieve wijze zijn kans.

zie diagram 3

westnoordoostzuid

pas pas 1 3

dbl pas 3 pas

pas pas

Met 3 werd west voor een dilemma geplaatst. Passen met elf honneurpunten en een opening door partner? Een informatiedoublet zonder vierkaart schoppen? Beide opties hadden nadelen. De jeugdige bieddrift kreeg de overhand en het doublet bood oost de kans te schitteren in de vier-drie fit. Zuid kwam uit met A, nam H mee en speelde ruiten. Oost, Nohr, nam B over met A. In de schoppenpositie herkende hij helder de intra-snit. Deze figuur beschreef Gabriel Chagas, de Braziliaanse geweldenaar, in een bridgetip uit 1982. Uit oost werd 4 gespeeld, 5, 9 en 10 in noord. Noord vervolgde met een kleine klaveren, een list waar oost niet intrapte. Oost legde H. De leider stak over naar V en speelde V, H, A en B. Deze 'vijftig roem met stuk' maakte alles duidelijk. Een ruiten naar H en de troeven van noord gingen eraan: 2, 3, 6. Met 8 de 7 van noord opgehaald, precies negen slagen. Na afloop van de wedstrijd feliciteerde de Deense captain zijn speler met het schitterende spel. Nohr bleef attent. 'Als noord, aan slag met 10, geen klaveren speelt kan ik 3 nooit maken'. Ook in zijn analyse van het tegenspel had de getalenteerde junior gelijk. Noord kan 3 downspelen door na 10 ruiten te spelen. De leider kan op de beschreven manier wel alle schoppen eruit snijden, maar moet daarvoor ook de laatste ruitenentree gebruiken. Zonder entree naar de dummy verliest de leider twee klaverenslagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden