Geen renner positief bij hertests Tour 2008

Zeventien controles leveren geen onregelmatigheden op...

Parijs ‘Er is geen enkele reden om te denken dat ik gebeten ben op de ploeg Astana of de renners Armstrong of Contador. Ik kan alleen constateren dat met name die ploeg tijdens de laatste Tour de France niet volgens de regels op doping is gecontroleerd. En geen zorgen: persoonlijk belang heb ik daar niet bij, want ik zit vlak voor m’n pensioen.’

Met amper verhulde ergernis vuurde Pierre Bordry, voorzitter van de AFLD, de Franse organisatie tegen dopinggebruik, woensdag tijdens een persconferentie in Parijs zijn pijlen af op de UCI, de internationale wielerunie. De AFLD, aangewezen om de ronderenners op het gebruik van verboden middelen te controleren, is daarbij tegengewerkt, vindt Bordry.

Artsen van de AFLD stelden tijdens de Tour vast dat de Astana-ploeg doorgaans als laatste werd onderzocht, wat renners tijd gaf om dopinggebruik te camoufleren. Bovendien werden de onderzoeken aangekondigd bij ploegleiding en ploegarts, onverwachte controles als bij de Tour van 2008 zijn niet uitgevoerd. Ook werden te controleren renners na de etappe niet in de gaten gehouden, waardoor ruimte ontstond om het resultaat te beïnvloeden. Jean-Pierre Verdy, een van de artsen, sprak van een ‘flagrante en systematische schending van de afspraken. Steeds werden kleine equipes eerst gecontroleerd.’

Het was dringen onder de oude olympische affiches in de piepkleine hoekkamer van de AFLD, vlakbij boulevard Saint-Germain in Parijs. De wielerwereld had reikhalzend uitgekeken naar deze presentatie van de AFLD. Maar ook na een half uur ingehouden woede over de controles kwam Bordry niet uit eigen beweging met het nieuws waar iedereen op wachtte. Alsof hij het vervelend vond te moeten toegeven dat er niks was gevonden.

Van zeventien renners waren bloed- en urinemonsters uit de Tour de France van 2008 opnieuw onderzocht. De afgelopen dagen circuleerden de namen van onder andere Cancellara, Frank Schleck en O’Grady, die net als de wel betrapte Kohl, Piepoli en Schumacher cera zouden hebben gebruikt. Cera, de derde generatie epo, bevordert de aanmaak van rode bloedlichaampjes. ‘Met opluchting kan ik bekendmaken dat alle hertests negatief zijn’, antwoordde Bordry uiteindelijk. Hij voegde toe dat de positieve stalen door laboratorium Châtenay-Malabry weer zijn onderzocht, en opnieuw positief uitpakten.

Dat in de Tour van 2009 niemand op verboden midelen is betrapt, is vreemd, vond Bordry. ‘Maar verbazing bewijst niets.’ De AFLD trof wel stoffen bij renners aan, die doorgaans worden gebruikt door zware suikerpatiënten, of manisch-depressieven. ‘Die verwacht je niet bij gezonde mensen, maar ze staan niet op de lijst met verboden middelen.’

De AFLD doet in Frankrijk het dopingonderzoek bij alle nationale evenementen. Maar internationale sportbonden organiseren hun eigen controles. De AFLD wil niet zo niet meer met de UCI samenwerken.

Voor wie voedsel wil voor complottheorieën: de Franse president Sarkozy keerde woensdag terug van een bezoek aan Astana, de hoofdstad van Kazakstan. Hij sleepte daar voor 4 miljard euro aan opdrachten in de wacht voor het Franse bedrijfsleven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden