Geen paniek, maar het roeiwater in Rio droogt op

De aanloop naar de Spelen van 2016 verloopt voor Rio de Janeiro verre van vlekkeloos. Zeker in combinatie met het open water dat de stad wil gebruiken voor olympische wedstrijden.

De Rodrigo de Freitas droogt op. Beeld reuters

Er was al ophef over het vervuilde zeewater. De stad heeft er op dat gebied een probleem bij: de lagune waar de roei- en kanoraces staan gepland, droogt langzaam op.

Het waterpeil in de Rodrigo de Freitas staat normaal gesproken gemiddeld op 40 centimeter boven de zeespiegel. De afgelopen maanden is het ruim 20 centimeter gedaald. Op de ondiepere plekken van de gemiddeld ruim drie meter diepe lagune is alleen nog gebarsten grond zichtbaar.

Oorzaak is de ergste droogte in ruim tachtig jaar die Brazilië teistert. Hoge temperaturen en gebrek aan neerslag leiden ertoe dat oogsten mislukken en miljoenen Brazilianen met een tekort aan drinkwater kampen.

Zo dreigt een doemscenario voor de lagune, die vaak wordt afgebeeld op op ansichtkaarten vanwege haar ligging aan de voet van de berg met het befaamde Christusbeeld.

Het is een nieuwe aflevering in de soap rond het olympische water in Rio. De Nederlandse windsurfer Dorian van Rijsselberge trok ruim een jaar geleden al aan de bel over de baai die als locatie dient voor de zeilwedstrijden in 2016. Tijdens trainingen moest hij manoeuvreren om dode huisdieren, plastic en koelkasten.

'Zorgwekkend', noemde de olympisch kampioen van Londen het smerige water. 'Er moet wat aan worden gedaan.' Van Rijsselberge kaartte de situatie aan bij het Internationaal Olympisch Comité, maar volgens de burgemeester van Rio is het probleem in de praktijk niet geheel op te lossen.

De Rodrigo de Freitas-lagune wordt inmiddels in de gaten gehouden met een boei vol sensoren. Pas over anderhalf jaar wordt er de eerste olympische wedstrijd gevaren. Hoe de situatie dan is, is nu niet in te schatten, zei bioloog Mario Moscatelli tegen persbureau Reuters. 'We hebben te maken met het grote onbekende.'

Mark Emke, bondscoach van de Nederlandse mannenroeiers, maakt zich weinig zorgen. In november was hij met een aantal Nederlandse coaches in Brazilië om locaties te verkennen, inclusief de roeibaan. Het water van de lagune was toen nog op peil, aldus Emke, die een fles olympisch water meenam om thuis te laten analyseren. 'In dat water zat per liter ongeveer negenduizend milligram zout. Dat is ongeveer de helft van het zoutgehalte in zeewater en betekent dat de lagune in verbinding staat met de oceaan. Dan zou er ook zeewater ingepompt kunnen worden als dat nodig is, lijkt mij.'

Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden