Geen medailles voor Nederland op slotdag EK dressuur

De meest adequate conclusie van de EK dressuur in Aken kwam zondagmiddag uit de mond van ruiter Edward Gal: 'In Aken gebeurt altijd iets geks.' Een dag eerder beet zijn paard Undercover tijdens de Grand Prix Spécial op zijn lip en die bloeding leverde hem een diskwalificatie op. Daarnaast lijkt een eind te zijn gekomen aan de wedstrijdcarrière van Totilas, het wonderpaard waarmee Gal in 2010 zijn grootste successen behaalde.

Lisette van der Geest
Edward Gal en zijn paard Undercover. Gal en Undercover werden zondagmiddag gediskwalificeerd op het EK dressuur omdat het paard op zijn tong beet en begon te bloeden. Beeld anp
Edward Gal en zijn paard Undercover. Gal en Undercover werden zondagmiddag gediskwalificeerd op het EK dressuur omdat het paard op zijn tong beet en begon te bloeden.Beeld anp

Vaak gebeurt het niet, maar wanneer de jury bloed ziet bij een paard, volgt standaard diskwalificatie. In 2010, tijdens de WK, was Adelinde Cornelissen de laatste Nederlandse ruiter die op die manier van deelname werd uitgesloten. Zaterdag overkwam het dus Gal.

Daarmee was bondscoach Wim Ernes direct zijn 'spits' kwijt uit het dressuurtoernooi. 'Het is vervelend. Maar dat wil nog niet zeggen dat er geen goal meer kan vallen', zei hij.

Aken, het Wimbledon van de paardensport

Het EK dressuur vindt dit jaar plaats in Aken. Proef hier de sfeer van het toernooi op het mooiste hippische terrein ter wereld.

Niets ernstigs

Toch werd zondag niet gescoord. De beste Nederlander was Hans Peter Minderhoud, Gals levenspartner. Hij werd vijfde, nadat hij de dag ervoor brons had gewonnen, zijn eerste individuele medaille op een EK ooit.

'Daar hoopte ik vandaag ook op, maar ik ga nu niet met een minder gevoel naar huis. Ik haal hier scores die we nooit eerder hebben gereden', zei Minderhoud zondag.

Undercover, Gals paard, wordt snel onrustig. Tijdens de prijsuitreiking van de landenwedstrijd donderdag, waar Nederland verrassend goud won, ging het eigenlijk al mis, zegt Gal. Daar werd hij nerveus van het applaus en dat gevoel kwam terug toen hij zaterdag voor het betreden van de ring het applaus voor zijn voorganger hoorde. Gal: 'Het is balen, maar gelukkig niets ernstigs.'

Hans Peter Minderhoud op zijn paard Glocks Johnson. Beeld anp
Hans Peter Minderhoud op zijn paard Glocks Johnson.Beeld anp

Botontsteking

Zaterdag werd bekend dat Totilas, die een dag eerder was teruggetrokken van de EK, een botontsteking heeft en minstens vier maanden is uitgeschakeld. Het duurste dressuurpaard ooit - het dier werd in 2010 voor naar verluidt een bedrag tussen de 10 en 15 miljoen euro verkocht - brengt de jaren sindsdien kwakkelend door.

De Nederlandse trainer Sjef Janssen, die Totilas en zijn Duitse ruiter Matthias Rath begeleidt, liet weten zijn bedenkingen te hebben over de sportieve loopbaan van het dier. 'Misschien moeten we hem zijn oude dag gunnen', zei Janssen. Hij benadrukte dat Totilas' opvolger klaarstaat. 'Ik weet zeker dat dat paard volgend jaar reëel gaat meedoen.' De kans is daarmee groot geworden dat Totilas donderdag tijdens de landenwedstrijd in Aken zijn laatste grote internationale wedstrijd liep.

De kür op muziek werd zondag gewonnen door de Britse Charlotte Dujardin. De olympisch kampioene van 2012 liet de Duitse Kristina Bröring-Sprehe nipt achter zich. De Spaanse Beatriz Ferrer-Salat werd derde.

De neergang van Totilas

Totilas was het beroemdste en duurste paard van de wereld, prijswinnaar en dekhengst. Lees hier meer over de neergang die is ingezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden