Geen medaille voor Nadine Visser in hordefinale; 'het was echt, echt geen perfecte race'

Nadine Visser stond er beteuterd bij na haar eerste WK-finale op de 100 meter horden. Zevende, net als op zevenkamp afgelopen weekeinde. Maar nu voelde het alsof ze een medaille had laten glippen.

Nadine Visser (rechts):'Ik zat er zo dichtbij.' Foto afp

De verschillen in de hordenfinale waren klein. Tussen de Australische winnares Sally Pearson (12,59) en Visser (12,83) zat nog geen kwart seconde. Het gat met het brons was slecht 0,11 seconde. De 22-jarige atleet uit Hoorn treurde over de kleine fouten die haar mogelijk een medaille hadden gekost. 'Ik zat er zo dichtbij. Het meisje naast me werd vierde. Het was echt, echt geen perfecte race. Als ik echt een goede race had gehad, was er van alles mogelijk geweest. Dat gevoel overheerst.'

De twee zevende plaatsen hebben Visser, de Europees kampioen onder 23 jaar, niet aan het twijfelen gebracht over haar toekomst. Voorlopig wil ze niet kiezen voor het hordenlopen, al heeft ze van nabij meegemaakt hoe Dafne Schippers de overgang van zevenkamp naar sprint heeft gemaakt. Zij traint bij Bart Bennema, net als Schippers tot begin dit jaar. Een hordenloper van wereldniveau kan aan meer wedstrijden meedoen dan een zevenkamper, en dus meer geld verdienen met haar sportprestaties.

EK in Berlijn

Visser en Bennema hebben lang gedacht dat het gat tussen haar en de beste hordenlopers te groot was: haar persoonlijke record is circa een kwart tot een halve seconde langzamer dan dat van de beste vrouwen. In de finale bleek dat niet te tellen. Van de Europese lopers was Visser de nummer drie, op de zevenkamp presteerden vijf Europese vrouwen beter dan zij.

De EK atletiek, volgend jaar in Berlijn, kan Visser wel tot een keuze dwingen. Het is vrijwel onmogelijk om beide onderdelen te combineren. Er zit geen enkele rustdag tussen de zevenkamp en de 100 meter horden. Drie jaar geleden gebruikte Schippers de EK atletiek van Zurich bewust om te testen of het zin had om te kiezen voor de sprint.

Visser acht het niet zeker dat ze op horden beter zal presteren dan op de zevenkamp, al moest ze in Londen ruim 250 punten toegeven op Anouk Vetter, de Nederlandse recordhouder die brons won. 'Het zijn zeven onderdelen. Als je ze net wat beter doet, dan stijg je misschien ineens flink wat plaatsjes. Op horden is dat misschien juist wat moeilijker. Ik weet zeker dat ik volgend seizoen begin als zevenkamper. Dan zien we wel verder.'