Geen jaar zo goed als 1949

Zodra alle andere renners uit het zadel zijn en je ze bijvoorbeeld ziet in het café of in het restaurant, zijn ze moeilijk te herkennen, zo anders zien ze eruit....

door Bart Jungmann

DE schrijver Dino Buzzati volgde in 1949 de Ronde van Italië en maakte daarvan een kroniek die een kleine twintig jaar geleden in Nederlandse vertaling verscheen. De cursieve regels wijdde hij aan Fausto Coppi.

Buzzati trof het, want de Giro d'Italia die vijftig jaar geleden werd verreden, was een bijzondere. Van Palermo tot Milaan streden Fausto Coppi en Gino Bartali, twee van de grootste Italiaanse renners, om de overwinning.

Coppi kwam uiteindelijk 23 minuten eerder aan op het circuit van Monza, zoals hij vijftig jaar geleden zo vaak als eerste aan kwam. Fausto Coppi heeft nooit een beter jaar dan 1949 gekend. Behalve de Giro won hij de Tour de France, Milaan-San Remo en de Ronde van Lombardije.

Tot de zes renners die in één jaar zowel de Tour de France als de Giro wonnen, behoort ook Marco Pantani. Hij deed dat vorig jaar en Het olifantje schaarde zich daarmee in het rijtje onsterfelijke Italiaanse wielergrootheden. Vandaag staat Pantani als de grote favoriet aan de start wanneer de 83ste Ronde van Italië opnieuw start op Sicilië, ditmaal in Agrigento.

In 1998 leek Alex Zülle lange tijd onaantastbaar bij zijn debuut in de Giro, maar in de Dolomieten werd hij door Pantani en de Rus Pavel Tonkov op grote achterstand gereden. Pantani begon met een voorsprong van slechts anderhalve minuut op Tonkov in de laatste tijdrit. Italië vreesde het ergste, maar verrassend genoeg breidde Pantani zijn voorsprong zelfs iets uit.

Nog meer dan vorig jaar is deze Ronde van Italië op zijn kleine lijf geschreven. Na de laatste tijdrit in Treviso op 2 juni volgen nog drie loodzware bergetappes. Zo moet op de voorlaatste dag nog de gevreesde Mortirolo bedwongen, een klim van ruim twaalf kilometer met een maximaal stijgingspercentage van 18,5. In een enquête van het Franse tijdschrift Vélo vorig jaar werd hij door zestig procent van de profs de meest afschrikwekkende berg genoemd.

Jeroen Blijlevens heeft anderhalve week de tijd om met zijn grote concurrent Mario Cipollini de strijd in de massasprint aan te gaan. TVM levert het Nederlandse aandeel in de 83ste Giro. De Rabobank richt zijn pijlen nog steeds op de Tour, ondanks de gebeurtenissen van de afgelopen week.

Andere ploegen twijfelen daaraan. Laurent Jalabert en de weer teruggekeerde Alex Zülle proberen dit jaar wel hun slag te slaan in Italië. Ze weten nog niet of ze in Frankrijk ook van de partij zijn vanwege het rigoureuze optreden van de Franse justitie vorig jaar. Dat geldt ook voor Pantani, al wordt zijn twijfel eerder gevoed door het parkoers dat in zijn nadeel zou zijn.

Overigens is het nog maar de vraag of de wielrenners drie weken lang ongestoord door Italië kunnen rondrijden. In de Trofeo Laigueglia, de openingswedstrijd van het Italiaanse seizoen, werd ook al een aantal coureurs meegenomen voor verhoor. In Italië concentreert het dopingonderzoek zich vooral op de praktijken van de arts Ferrari.

De wielersport maakt zware tijden door en in deze dagen is het goed om nog eens te grijpen naar de kroniek van Dino Buzzati. Doelend op de vooruitgang schreef Buzzati vijftig jaar geleden onder de kop 'Het sprookje van de fiets zal altijd blijven bestaan' de volgende zinnen:

Kijk naar ze, hoe ze fietsen, langs velden, heuvels en bossen. Het zijn pelgrims, op weg naar een hele verre stad die ze nooit zullen bereiken: net als op een schilderij van een oude meester zijn het de vleselijke symbolen van het onbegrijpelijke avontuur van het leven. En dat is romantiek van het zuiverste water.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden