Geen geld, dan ook geen Europese Spelen

Ook bij de kandidatuur van Nederland voor de Europese Spelen van 2019 draait het om geld. Indien er onvoldoende fondsen komen van de overheden - het Rijk, de provincies en de gemeenten - dan geeft het nationaal olympisch comité NOC*NSF de poging om de ES 2019 binnen te halen zonder dralen op.

André Bolhuis, voorzitter van NOC*NSF.Beeld ANP

Dat was de boodschap van voorzitter André Bolhuis aan zijn achterban. De hoogste baas van de Nederlandse sport omkleedde dinsdag zijn plannen voor de Europese kandidatuur met een klein woud aan mitsen en maren, een flinke vloed aan voorwaarden en voorbehouden.

Daarbij stond een zaak centraal: als er geen 125 miljoen euro op tafel komt, dan gaat er, op zijn laatst bij de zelfgekozen deadline van 1 december, een kruis door het plan. 'Dan loopt het vanzelf dood', in de taal van Bolhuis.

Karig bedrag

Het kan ook al over enkele dagen klaar zijn. Als de minister van Sport, Edith Schippers, vandaag in Den Haag weinig toeschietelijk zal zijn om 27 miljoen bij te dragen aan het sportfeest.

De bonden, die beloofd is dat zij niet hoeven te bloeden voor het binnenhalen van de Europese Spelen, vinden die mogelijke bijdrage van 27 miljoen van het de overheid een karig bedrag. 'Het is beschamend dat ons Rijk zo weinig geld voor zo'n evenement over heeft', sprak handbalvoorzitter Tjark de Lange bij de extra ledenvergadering. Hij is ervaringsdeskundige. Zijn verbond gaf na het WK handbal van 2003 ook de Europese titelstrijd van 2012 terug, omdat een begroting van 5 miljoen niet viel rond te breien.

De voorzitters van 34 bonden (40 ontbraken) waren er niet bij, toen Bolhuis tijdens een persbijeenkomst na de vergadering toegaf niet erg zeker te zijn van de 27 miljoen van het Rijk. Het kan zomaar 20 miljoen worden. Want geld vragen van het Rijk is als een tafereel op de koemarkt. Je krijgt altijd minder dan je vraagt. 'Omdat de rijksoverheid altijd zegt dat ze geen geld heeft', aldus Bolhuis.

Nieuwe verkiezingen

In dat verband waren de woorden van penningmeester Anneke van Zanen bijzonder. Zij vertelde dat er in de post van evenementen (93,5 miljoen) conservatief is begroot. 'Iets kost normaal gesproken 2 miljoen. Laten we er maar 4 miljoen van maken, hebben we gezegd. Maar inderdaad je voorkomt niet alles', sprak zij in toelichting op mogelijke tegenvallers in 2019.

De vraag om 27 miljoen van het ministerie van Sport (VWS) is gebaseerd op de gedachte dan het Rijk bij echt grote evenementen 25 procent van de kosten op zich zal nemen. Als dat niet direct lukt, dan is er nog hoop zeiden de NOC-bazen dinsdag. 'Want in 2017 zijn er nieuwe verkiezingen. We moeten zorgen dat we het dan opnieuw in het regeerakkoord krijgen.'

Bolhuis en zijn directeur Dielessen lieten zich in de vergadering van dinsdag van hun meest optimistische kant zien. Ze hebben sinds november vorig jaar keihard aan het plan gewerkt dat aanvankelijk slecht viel bij de achterban. De atletiekunie en de zwembond trapten op de rem. Zij wilden meer weten, voor er werd ingestemd.

Kruimelwerk

Op 9 maart was er een bijeenkomst met koning Willem-Alexander, het erelid van het IOC. Hij was op dat moment beter op de hoogte van de ES 2019-plannen dan de partijen die ermee te maken krijgen, de sportbonden. De koning, altijd fervent voorstander van het geschrapte Olympisch Plan 2028, valt niet in te zetten in het charmeoffensief. Bolhuis wenste ook niet te citeren uit het vertrouwelijke gesprek met de vorst.

Aan het eind van de avond stond Jan Berent Heukensfeldt Jansen, de voorzitter van het Watersportverbond, bij de interruptiemicrofoon. Hij vond alle gedoe over de 125 miljoen maar kruimelwerk. Bakoe doet het in juni immers voor 950 miljoen.

Heukensfeldt: 'We hebben als Nederland nu de unieke positie op de eerste plaats te staan bij de kandidaten voor de Europese Spelen van 2019. We hebben geld nodig. Ik zou zeggen: 250 miljoen en dan doen we het met 50 sporten. Laten we met zijn allen uitstralen dat wij dit willen.'

Conservatieve uitgangspunten

Het was een verwijzing naar de conservatieve uitgangspunten van het Nederlandse ES-plan. Waar Bakoe 2015 voor twintig sporten kiest, gaat Nederland niet verder dan vijftien. Zes zijn er al gekozen: atletiek, zwemmen, zeilen, hockey, wielrennen en paardensport. Plus 'urban en nieuwe sporten', wat dat ook mag inhouden.

Voor elke sport boven die vijftien moet er, aldus de strenge Bolhuis, geld op tafel komen. Kleine bonden als de rugbybond en tafeltennisbond betoogden dat zij niet gepasseerd mogen worden. Het was voorlopig praten tegen een muur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden