Gedurfde keuze van de UEFA

Aan de vooravond van de verkiezing van het land dat het EK voetbal van 2012 mag organiseren, hield de Poolse bondscoach Leo Beenhakker een gedreven speech in Cardiff....

Van onze verslaggever Willem Vissers

Woensdag gunde de UEFA, sinds kort onder leiding van de vernieuwingsgezinde Fransman Michel Platini, het EK aan de Oost-Europese landen, die acht van de twaalf stemmen vergaarden. Italië kreeg vier stemmen, de combinatie Hongarije-Kroatië nul. Voor de derde keer, na Nederland en België (2000) en Oostenrijk/Zwitserland (2008), komt de organisatie in handen van twee landen.

De FIFA is sinds het WK van 2002 (Japan en Zuid-Korea) gekant tegen de zogenoemde co-organisatie, maar de UEFA ziet daarin kansen meer aangesloten bonden tevreden te stellen.

Ook Jeu Sprengers, als bestuurslid van de UEFA een van de beslissers, toonde zich content: ‘Je zult over je eigen schaduw heen moeten springen. De UEFA is een Europese organisatie met 53 aangesloten landen. Als je nooit verder durft te kijken dan West-Europa, verlies je je geloofwaardigheid. We kunnen wel wachten tot alle steden in Polen en Oekraïne net als Parijs of Londen zijn, maar dan kunnen we heel lang wachten.’

Het enige eindtoernooi in Oost-Europa had in 1976 plaats in toenmalig Joegoslavië, maar dat was een toernooitje dat werd toegewezen aan een van de vier halve finalisten. In 2012 doen, zoals sinds 1996 gebruikelijk is, zestien landen mee.

De UEFA beseft dat nog veel werk te verrichten is, qua infrastructuur en veiligheid. Polen werd onlangs door de FIFA bedreigd met uitsluiting van alle internationale competities, omdat de regering het corrupte bondsbestuur terzijde schoof. De reglementen van de FIFA verbieden dergelijke interventies. In Oekraïne is het politieke klimaat onbestendig. Volgende maand zijn er nieuwe verkiezingen, nadat president Joesjenko onlangs het parlement had ontbonden. Ook is er een taalprobleem. Beide landen zijn Slavisch, maar hun talen zijn verschillend.

De beoogde speelsteden in Polen zijn Warschau, Gdansk, Poznan en Wroclaw, in Oekraïne Dnipropetrovsk, Donetsk, Kiev en Lviv.

Vooral in Oekraïne is het grote geld doorgedrongen tot het voetbal. Zo heeft Metallurg Donetsk, de club van trainer Co Adriaanse, een van de mooiste trainingscomplexen in Europa. Ook de andere club uit de staalstad, Sjachtar, investeert fors in de accommodatie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden