Gedragingen van coach Goedkoop roepen vragen op

Het NOCNSF heeft bij Top Volleybal Nederland (TVN) opheldering gevraagd over de gedragingen van bondscoach Bert Goedkoop. De trainer zou, volgens de sector topsport, een relatie hebben aangeknoopt met een speelster van zijn vrouwenploeg....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De nationale sportkoepel, een belangrijke financier van het volleybalplan met full-prof speelsters, heeft TVN gedreigd met stopzetting van zijn subsidies. Temeer omdat Goedkoops optreden ook bij enkele speelsters irritaties heeft opgeroepen.

Het is voor het eerst dat er van officiële zijde wordt gereageerd op de al maanden circulerende geruchten over de privé-relatie die Goedkoop met een van zijn speelsters onderhoudt. Toen bij het Europees kampioenschap, in Tsjechië, aanvoerster Irena Machovcak vragen werden gesteld over het heikele onderwerp antwoordde zij: 'Dat is niet meer aan de orde.'

TVN, het volleybalbedrijf van de NeVoBo, onderhield zich dinsdagavond al met zijn werknemer Goedkoop. Daarbij werd gepraat over de recente aanvallen die de bondscoach kreeg te verduren van de teleurgestelde clubcoaches van landskampioen Bonduelle/VVC en Versa Tel/AMVJ, Appie Krijnsen en Agnes Brunninkhuis.

VVC verloor deze zomer vier speelsters - Fledderus, Van Thiel, Staelens en Visser - aan de nationale ploeg. Voor Visser bleek dat slechts een tussenstap, zij speelt nu in Brazilië.

Krijnsen sprak vorige week in NRC van manipulatie, 'een smerig spel' en van het aanzetten tot sectarisch gedrag. Brunninkhuis ging verder in haar kritiek, maandag in Het Parool. 'Hij maakt de meiden met wie hij werkt psychisch kapot. Hij indoctrineert ze volledig. Ze zullen zich pas realiseren wat hij fout doet als ze eruit stappen.'

Drie niet bij naam genoemde kandidaat-internationals die nu weer bij AMVJ spelen, zouden door de harde opstelling van Goedkoop eetstoornissen hebben gekregen. Een woordvoerder van TVN zegt niet te weten om welke drie speelsters dat gaat. Alleen de oudere speelsters Groenland en Wiegers maakten eerder deel uit van de selectie. Ruth Heerschap werd later snel afgedankt. Voor TVN is de aanval van Brunninkhuis een teken van de al jaren slechte verhouding tussen Goedkoop en AMVJ.

Directeur Smulders van de stichting TVN noemt de aanvallen van de laatste dagen 'Operatie Beschadiging Goedkoop'. Bestuurslid Suèr neemt het op voor Goedkoop. 'Hij is de beste trainer van Nederland.' Vorig jaar weigerde de oud-Martinus-speler Alberda op te volgen als mannencoach.

De kritiek op Goedkoop is de laatste maanden, sinds het fiasco bij het Europees kampioenschap, toegenomen. Goedkoop leidde de vrouwen in '95 naar Europees goud, maar het sterk verjongde team ging in september ten onder aan twist en vormcrisis.

Bij TVN staat Goedkoop er nog steeds goed op. 'We raken deze trainer niet graag kwijt', aldus Suèr. De bestuurder, in 1986 betrokken bij Bankras-model 1, het mannenplan, denkt dat het afscheidingsmodel 'de enige weg is om de absolute top te halen'.

Over Goedkoops privé-gedrag met zijn team hebben collega-bondscoaches geen oordeel. Ook zijn oud-collega's Alberda en Murphy, tegenwoordig werkzaam voor NOCNSF, onthouden zich van elk oordeel. Wel heeft de geplaagde bondscoach TVN gevraagd om een vrouw in het begeleidingsteam van de nationale selectie op te nemen. Hij zou stand-in spelverdeelster Vera Koenen voor die functie op het oog hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden