Gebroken laat Anand dorpshuis achter zich

Halverwege een rustig voortkabbelende zondagmiddag bij het Corus-toernooi ontstond plotseling grote commotie. Ongelovig keken de toeschouwers elkaar aan toen het bericht de ronde deed dat Viswanathan Anand zijn partij tegen Veselin Topalov had opgegeven....

Van onze schaakmedewerker Gert Ligterink

Toen even later een gebroken man wegsloop uit dorpshuis De Moriaan, begrepen de kijkers dat het ernst was. Het was Anand teveel geworden. Zijn plan de campagne voor de gewichtige partij was dusdanig mislukt dat hij het niet kon opbrengen een taaie, misschien op den duur uitzichtloze verdediging te voeren. Om er meteen vanaf te zijn had hij daarom zijn tegenstander de hand gereikt.

Enigszins beduusd deed Topalov verslag. De partij was volgens plan verlopen en hij was heel tevreden geweest over de wijze waarop hij Anand het mes op de keel had gezet, maar diens opgave was veel te vroeg: `Toch was ik niet compleet verrast. Ik zag aan Anand dat de moed hem langzaam in de schoenen zonk. Zelf zou ik in zijn plaats natuurlijk tot het bittere eind zijn doorgegaan.’

Aan dat laatste kan geen twijfel bestaan. Topalov is de voorbeeldige vechtjas die in voor- en tegenspoed altijd het uiterste van zich zelf vraagt. Bij Anand ligt het anders. Hij is indrukwekkend als het hem voor de wind gaat en hij zonder te verliezen een toernooi naar zijn hand kan zetten.

Maar een onverwachte tegenslag kan hem uit het lood slaan en de inleiding vormen tot een bijzonder zwakke serie. Anderhalf jaar geleden verloor hij de slag in het WK-toernooi in San Luis door na een niet ingecalculeerde nederlaag tegen outsider Kasimdzjanov uit zijn volgende drie partijen slechts één punt te halen.

Voor Topalov had het weekeinde-programma niet beter kunnen verlopen. Zaterdag had hij zijn tanden laten zien in een riskant opgezette zwartpartij tegen Ponomariov. Terecht werd Topalov voor zijn moed beloond, toen zijn tegenstander in een onoverzichtelijke, maar voor hem gunstige stand de draad kwijtraakte.

Nog beter verliep de zondag. Topalovs eigen overwinning was de eerste stap. De tweede volgde, toen Teimour Radjabov, de koploper van de eerste week, onderuit ging tegen de Armeniër Aronian. Een achterstand van een vol punt was in twee dagen door Topalov omgezet in een voorsprong van een half punt. Radjabov heeft nog alle kans het verloren terrein goed te maken. In de slotronde heeft hij wit tegen Topalov.

Met de Nederlandse deelnemers blijft het kwakkelen. In de kelder van de A-groep hebben Van Wely en Tiviakov elkaars gezelschap opgezocht met een score van drie punten uit acht partijen. Van Wely verloor zaterdag van de Tsjech Navara en kon zondag tegen Ponomariov een stelling met een pion meer niet tot winst voeren.

Ook in de lagere invitatiegroepen spelen de Nederlanders een bijrol. In de B-groep is de schitterende start van Jan Smeets (3,5 uit 4) twee nederlagen later een mooie herinnering geworden. Het relatief beste nieuws komt uit de C-groep, waarin Manuel Bosboom op een achtenswaardige score van 5 uit 8 kan wijzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden