Gebrek aan sfeer kenmerkt finales handbalbeker

Voor vier busladingen meegereisde supporters, wat NHV-afgevaardigden en een handvol Doetinchemmers veroverden Sittardia (mannen) en Swift Roermond (vrouwen) de nationale handbalbekers....

Van onze handbalmedewerker

Han Busio

DOETINCHEM

Bij de vrouwen is alleen het Emmense E & O in staat Swift Roermond te verslaan. De Drentse vrouwen, die in de play-offs tegen Swift gaan uitmaken wie zich kampioen mag noemen, reikten in tegenstelling tot Hellas niet tot de finale. Hellas trof een prettige loting, zo hoefden de vrouwen in de halve finale alleen maar af te rekenen met het reeds gedegradeerde Ancora uit Rotterdam. Het bereiken van de eindstrijd was het maximaal haalbare resultaat voor Hellas en in dat licht vonden de vedetten Van Vliet, Seur en Bos dat er een punt kan worden gezet achter hun persoonlijke loopbaan.

Ook buiten Hellas kunnen diverse speelsters niet meer voldoende motivatie opbrengen, nu bondscoach Bert Bouwer besloten heeft de meest werkwillige talenten uit de competitie te halen. Deze competitie, die door de vooral Oost-Europese motor van Swift Roermond toch al jaren niet meer boeiend was, belooft voor de komende jaren op zijn best een noodzakelijk kader te worden voor de volgende titels van Swift.

Bert Bouwer erkent dat de competitie er niet leuker op wordt, maar zegt geen keuze te hebben: 'Swift heeft met zijn professionele aanpak een handschoen geworpen, die geen enkele andere vereniging heeft opgepakt. Dan doen wij dat maar. Het bijzonder lage niveau van deze bekerfinale bewijst eens te meer de noodzaak van forse investeringen in trainingsarbeid. Kennelijk hebben de verenigingen die mogelijkheden niet. Hellas trainde vorig seizoen nog acht uur per week en inmiddels is dat teruggebracht tot zes uur. Het resultaat is te zien, bij Hellas en bij alle andere clubs buiten Swift Roermond. Daarmee kan ik geen genoegen nemen, er is talent genoeg in ons land'.

In een bijzonder sfeerloze ambiance keek Hellas al na vijftien minuten aan tegen een schier onoverbrugbare achterstand. Swift had met behulp van keepster Robben vanaf 2-2 een sprint getrokken tot 8-2 en geloofde het daarna ook wel. De speelsters, Robben voorop, dachten vast aan het gezellige etentje dat de clubsponsors in het vooruitzicht hadden gesteld en bleken niet over het vermogen te beschikken om terugkeer van Hellas (16-18) op eigen kracht te keren. In feite werd Swift gered door de gong; een heuse afgang voor een kampioen vol kampioenen.

Bij de mannen veroverde Sittardia, net als Swift twee uren eerder, een snelle voorsprong: 5-2. Tegenstander E & O, waar schutter Van der Zande na zijn langdurige blessure weer eens volop scoorde, bleef echter de volle zestig minuten in de tang. Sittardia beschikte over een brede selectie en in het bijzonder over sterke hoekspelers. Om die reden kan de verdedigende aandacht niet alleen naar de schutters Hermunstadt en Nusser worden verlegd. Vooral de Zweed Hermunstadt bewees zijn toegenomen waarde. Met negen treffers mocht hij zichzelf uitroepen tot 'man of the match'. De organisatie had in een dergelijke aardigheidje niet voorzien, maar treft in feite geen blaam. Sittardia en E & O hadden vooraf al geroepen, dat de finale beter in een van de thuishallen gespeeld had kunnen worden.

De bond bleef bij zijn keuze voor een gezellige zaterdagmiddag in Doetinchem, maar zal inmiddels ook geconstateerd hebben, dat de formule aan vervanging toe is. Het succesvolle Russische en Duitse model, een finaledag in toernooivorm tussen de sterkste vier ploegen van het land, zal vanaf volgend jaar vermoedelijk ook in Nederland worden geïntroduceerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden