Geachte redactie

De informateurs kunnen wel stoppen. Het Oranjekabinet heeft al met de koningin op het bordes gestaan (Geachte redactie, 14 juli)....

Marco Peper, Oud-Beijerland

Pindakaas
Geweldig, die grachtentocht van onze nationale verliezers (Voorpagina, 14 juli). Ik heb het aantal groene flesjes aan boord niet kunnen tellen. Geweldige uitdaging ook voor de huidige F’jes. Niks pindakaas of gladiolen, bier moet je hebben. Al win je niet, het is toch mooi gratis zuipen. Moge de volgende sponsor de leverancier van een beroemd grondwater zijn.

Huub de Bel, Gouda

Tackelen
De ophef over onfatsoenlijke spel wordt door filosoof Hans Schnitzler wel erg opgeblazen (Opinie & Debat, 13 juli). Gele kaarten, overtredingen zijn ook het resultaat van succesvol toneelspel van de tegenpartij. Tackelen en theater zijn een elementair onderdeel van alle opleidingen. Die kickboxtrap was lelijk en slechte reclame, maar voor het overige hoeft niemand te doen alsof er een elftal van heiligen tegenover een elftal van criminelen stond. Dit elftal verdient huldiging voor wat het gepresteerd heeft, ook als de slotwedstrijd niet zo mooi was als men hoopte.

C. Hessels, Den Haag

Proporties
Het WK is voorbij. De voetballiefhebbers worden gescheiden van de carnavalsvierders. De aandacht voor Oranje weer terugbrengen tot normale proporties graag.

Hans de Jong, Enschede

Dierenvermaak
‘Het leverde weglopers op’, stond in het artikel op de kunstpagina van 3 juli, over de openingsvoorstelling Wandelen op de Champs-Elysées van FC Bergman, die te zien is op het Over het IJ Festival. Daar kan de Dierenbescherming zich iets bij voorstellen. Ronduit smakeloos en dieronwaardig vonden wij het gebruik van dieren tijdens deze voorstelling. Met veel lawaai, harde muziek en knallen worden allerlei seksuele handelingen uitgebeeld met een wit konijntje en een paar kippen. Ook een muisje wordt aan zijn staart in de lucht gehouden en in de mond van de acteur gestopt. Maar de acteurs blijven rustig volhouden dat het dierenwelzijn niet in het geding is.

Helaas konden wij de makers van de voorstelling niet overtuigen om naar alternatieven te zoeken en geen levende dieren te gebruiken. In hun ogen zou het choquerende effect dan weg zijn. Dus: levende dieren, want dat choqueert.

Helaas verbiedt de wet dit soort vermaak met dieren niet. De Dierenbescherming is van mening dat het gebruik van dieren en het geheel van (seksuele) handelingen ter vermaak van mensen dieronwaardig is. Wij roepen de makers van deze theaterproductie en theatermakers in het algemeen op voortaan af te zien van het gebruik van levende dieren.

Heleen Jager, Amsterdam Dierenbescherming Amsterdam

Collegegeld
Het betoog van Evelien Tonkens is me uit het – ongeruste – hart gegrepen (Opinie & Debat, 14 juli). Voor mijn medestudenten en voor mij is halverwege onze studie het doek gevallen; met één hbo- dan wel wo-diploma op zak moeten we kostendekkende, astronomische bedragen aan collegegeld gaan betalen: minimaal 300 procent meer. Behalve dat een tussentijdse verhoging een vorm van onbehoorlijk bestuur is, levert dit verdriet, teleurstelling en weggegooid talent op.

Laat Gerd Leers dus niet alleen de kwaliteit van kennis bewaken, maar ook de kansen om tot die kennis te komen. Dat is goed voor docenten, beter voor studenten en uiteindelijk het beste voor de maatschappij; die betaalt uiteindelijk toch. En dan liever voor goed opgeleide mensen dan voor hen, die per post een waardeloos papiertje toegestuurd hebben gekregen.

Mariska Jansen, Franeker

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden