Gay Games

Gisterochtend werd ik wakker met een deelnemer aan de Gay Games. Het viel niet tegen. KRO's Ontbijt tv had een aardig item met triatleet Marc van den Broek....

MARCEL VAN LIESHOUT

Ten bewijze dat de Gay Games heus niet alleen een gezellig samenzijn moeten worden maar wel degelijk een serieus sportevenement zag ik Van den Broek er een behoorlijk straf tempo op nahouden tijdens zijn fiets- en hardlooptraining. Als volger werd ik er kortademig van.

'Ik hoop op een medaille', verklapte de hollende triatleet aan de per NOB-wagen reizende geluidsman. Omdat deelnemers aan de meer bekende Olympische Spelen dat ook altijd zeggen begonnen de Gay Games al behoorlijk in mijn achting te stijgen.

'Maar je kan er niks van zeggen', becommentarieerde de fietsende triatleet even later aan de nu flink gas gevende NOB-wagen. 'Het gaat per leeftijdsklasse en je weet niet wie je tegenkomt.' Ineens zag ik de Gay Games allerminst als een pendant van de Olympische Spelen.

Eerder als een soort zomerkamp. Met leiders die eerst vragen hoe oud de deelnemers dan wel zijn en overigens geen enkel antwoord voor waar aannemen. Als serieus sportevenement begonnen de Gay Games nu behoorlijk in mijn achting te dalen.

Is biologische leeftijd bij homoseksuelen iets anders dan bij hetero's? Dat de 100 meter vrije slag bij de Olympische Spelen voor Gehandicapten zes winnaars krijgt lijkt me billijk, maar er kan toch wel met enige vernuft één lesbienne als de snelste ter wereld op de 400 horden worden aangewezen?

Misschien zie ik iets over het hoofd, ik ben niet zo goed thuis in de regelgeving van de Gay Games. Omdat mijn naam en adres in een gidsje van/met sportjournalisten staan krijg ik bij herhaling post opgestuurd door de organisatie. Ik beken het eerlijk: ik heb de brieven nog nooit gelezen. In augustus heb ik trouwens toch geen tijd want dan mag ik van mijn baas CAO's-gewijs uitpuffen van de Tour de France.

Mag ik de organisatie bij deze vragen mij geen brieven meer te sturen? Ik ken wel een beter journalistiek adres voor de in zichzelf sympathieke zaak: triatleet Marc van den Broek. Hij is een collega van mij. En zijn levenspartner, journalist bij de NOS, ken ik ook. De tv probeert mij soms te doen geloven dat ik alle homoseksuelen van Nederland persoonlijk ken, maar ik verzeker u dat dat niet waar is.

Het WK voetbal, de Tour de France en dan de Gay Games. Ik werd gisterochtend behoorlijk opgewekt wakker totdat Ontbijt tv na de triatleet ook een mevrouw van de organisatie aan het woord liet.

Die had het helemaal niet over medailles! Die repte met geen woord over records! Die keek alleen maar verlekkerd naar de nu nog lege ruimte voor het Amsterdamse muziektheater waar straks 'hartstikke gezelllige, uitbundige samenzijns' van atleten gaan plaatsvinden.

Mevrouw: mijn naam is Van Lieshout, onder de L, en wilt u voortaan Uw persberichten sturen aan Van den Broek, onder de B (tevens terug te vinden in uw deelnemerslijsten), dan wel aan onze deelredacties Dag in Dag uit, Modern Living of gewoon aan de Magazine-afdeling?

Marcel van Lieshout

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden