Gaumont rekent af met verleden van dopegebruik

Op de arm van Philippe Gaumont schijnt achter een getatoeëerde wolk een getatoeëerde zon en dat is wel erg veel symboliek op een zonnige dag....

BART JUNGMANN

Van onze verslaggever

Bart Jungmann

WEVELGEM

Philippe Gaumont werd vorig seizoen samen met twee andere Franse wielrenners, Laurent Desbiens en Jacky Durand, betrapt op dopegebruik. In zijn urine werden sporen van het verboden middel nandrolon aangetroffen.

Gebruik werd vastgesteld in Picardië, maar hangende allerlei protesten won hij nog wel etappes in de Tour de l'Oise en de Vierdaagse van Duinkerken. Daarna ging een schorsing in van een half jaar en omdat het seizoen inmiddels tot mei was gevorderd, ging Gaumonts fiets voor de rest van 1996 de schuur in.

Goed uitgerust kon hij dus gisteren de financiële renaissance van het Franse cyclisme ook sportief gestalte geven. Gaumont vond onderdak bij Codifis, een van de nieuwe kapitaalkrachtige sponsors in Frankrijk, en in een ploeggenoot als Fondriest vindt hij op dit moment zijn stimulans om te presteren.

Philippe Gaumont wilde na afloop van zijn zegetocht door het West-Vlaamse land geen oude koeien uit de sloot halen. 'Ik zou uren bezig zijn om dat allemaal uit te leggen. Ik heb mijn straf gehad en ik wil alleen zeggen dat ik van de ploegarts een bepaald medicijn heb gekregen. Ik was zelf ontschuldig.'

GAN-arts Nedelec werd na de affaire op staande voet ontslagen en de zichzelf vrijpleitende Gaumont een verrassende winnaar van een koers die zich volgens de bekende patronen ontwikkelde. Gent - Wevelgem kwam pas ruim 55 kilometer voor de finish op gang toen de Kemmelberg zijn vertrouwde rol van scherprechter speelde. Maar, zoals meestal, was-ie niet scherp genoeg om de sterksten te laten bovendrijven.

Met name Johan Museeuw maakte een goede indruk, maar hij diende toch het gezelschap van negentien concurrenten te dulden bij het binnenrijden van Wevelgem. Laatste demarrages liepen op niets uit en in de onoverzichtelijke eindsprint drukte Gaumont zijn voorwiel als eerste over de finish. 'Het is voor het eerst dat ik een sprint van zo'n grote groep win. Maar het was een vermoeiende dag geweest, door het hoge tempo en door de hitte. Dan gebeuren dat soort dingen.'

Museeuw was zo teleurgesteld dat hij de kortst mogelijke weg naar het hotel zocht, althans een weg die hem bespaarde voor lastige vragen. Voor Museeuws ploeg wil de zon niet echt schijnen dit seizoen.

De wereldkampioen en zijn ploegleider Lefevere moeten na elke koers vaststellen dat het seizoen nog lang duurt en dat er nog vele kansen op de overwinning zullen komen. Maar het duurste ensemble in het peloton laat zo langzamerhand wel verontrustend veel steekjes vallen.

Mapei dient door zijn status steeds de koers in handen te nemen en andere ploegen kunnen daarvan soms handig profiteren. Denk aan de overwinning van Van Petegem in Omloop Het Volk.

Ook in de belangrijkste wedstrijden is al het werken tot op heden onbeloond gebleven. In Milaan - San Remo streek Zabel met de eer en in de Ronde van Vlaanderen deed Sörensen dat. Soms speelt pech een rol. Denk aan Museeuws ongelukkige uitschakeling in Vlaanderen. In de Belgische krant Het Volk zegt de geïrriteerde wegkapitein Wilfried Peeters dat er ondanks alle tegenslag toch al een kleine twintig zeges op de conduitestaat van Mapei staan.

'Maar ons grote probleem is dat we altijd en overal geviseerd worden. Wij moeten dubbel sterk zijn om ons te laten gelden. Zijn wij mee in een ontsnapping, dan moeten we het grove werk doen. Zijn we niet mee, dan legt iedereen er vooraan wèl de pees op.'

Gent - Wevelgem was echter een ander verhaal. In de laatste ontsnapping was Museeuw de enige vertegenwoordiger van de Italiaans-Belgische grootmacht. Temidden van negentien tegenstanders, onder wie aardig wat koppeltjes, werd dat een schier hopeloze onderneming.

Nog veel verontrustender voor Lefevere moet de situatie in de groep daarachter zijn geweest. Tom Steels, Mapei's aas in de sprint èn bovendien de winnaar van vorig jaar, stond er evenzeer alleen voor. Bij de bus van de ploeg werden vooral schouders opgehaald. 'Als een van ons zondag Parijs-Roubaix wint, hoor je niemand meer', zei Museeuws knecht Bart Leysen. Als je de zon niet ziét schijnen, kun je het in elk geval vermoeden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden