Gasten gedijen niet in hel van Zwolle

Welcome in the Hell of Zwolle, meldt een ruim bemeten spandoek in de Bep Bakhuys-hal. De eigen Slagerij van Kampen, zes trommelaars op rij, maakt een hels kabaal, de vocale ondersteuning door de Zwolse fans weet van geen ophouden....

Van onze verslaggever

John Volkers

ZWOLLE

De boodschap hoort luid en duidelijk over te komen: in de hel van het oosten is het slecht toeven voor volleybalploegen uit andere steden. De vertegenwoordigers van Apeldoorn (Dynamo) en Rotterdam (Nesselande) kwamen daar - en niet voor het eerst - achter bij de nationale bekerfinales in Zwolle.

Een knappe lobby door Remote IT/Zwolle had de eindronde van het bekertoernooi in het eigen hol van de leeuw doen belanden. Het neutrale terrein van Nieuwegein was verlaten. De opponenten zouden dat aan den lijve merken.

Zaterdag was het grote Dynamo, landskampioen en in het bezit van een twee keer zo hoog budget als 'Rie Moot', al zichzelf niet. De herinnering aan de verloren Super Cup, begin dit seizoen ook al in de Zwolse thuishal, deed de ploeg uit Apeldoorn verlammen. 'Ze leken wel bang', had ook Ronald Zoodsma, de spil van Zwolle, van dichtbij vastgesteld.

Zoodsma, teruggekeerd van omzwervingen door Duitsland, Italië en Frankrijk, is een man met een opvallende uitstraling. De oud-international, lid van het zilveren team van Barcelona, kijkt de tegenstander bij voorkeur diep in de ogen en gooit er graag een potje psychologische oorlogsvoering tegenaan.

Bij het net jent de Friese reus volgaarne. In luidruchtige omstandigheden kun je je dan veel permitteren. Ook daarom: 'Ik speel hier heel graag. Het doet me terugdenken aan mijn begintijd bij Animo Sneek. De hal, het publiek en het team waren eender. Als ik nu mijn loopbaan zou moeten beginnen, koos ik voor deze club.'

In Sneek werd gelachen. Types als Posthuma, Zoodsma, Van der Meulen en Van Sliedrecht stonden daar garant voor. In Zwolle regeert ook de lach. In benarde wedstrijdomstandigheden, al waren die zondag in de finale tegen Nesselande niet royaal voor handen, communiceren de spelers, op het veld en achter de bank, rustig via het trekken van een gekke bek.

Bij Harry van den Brink, Mister Zwolle, lijkt de lach op het gezicht gebeiteld. Na elke geslaagde smash of steekbal was hij weer het zonnetje in huis. Het was ook daarom broeierig warm in de Bakhuys-hal van het WRZV-complex.

Van den Brink, in '92 een oudjaarsweekeinde lang international, is aan de laatste maanden van zijn Zwolse cyclus bezig. Al tien jaar krijgt hij de ballen van spelverdeler Henk Hansma op de juiste hoogte. Met name de reikwijdte van de 2.03 lange libero is befaamd.

'Bij mijn sprong zet ik met één been af. De meeste volleyballers doen dat met twee. Het voordeel van die sprongwijze is dat ik de bal op verschillende plaatsen kan slaan. Ik kan hem kort en diagonaal slaan. Of afwachten en recht langs de lijn slaan. Iedereen kent me, maar het blijft blijkbaar lastig me af te stoppen.'

Van den Brink staat op het punt van stoppen. Hij zou graag extra ouderschapsverlof nemen om trainingstijd te genereren, maar dan moet er wel een schadeloosstelling komen. Trainer Gert Timmer: 'Alleen particulier initiatief kan Van den Brink nog weerhouden van die stap. Wij zijn uit onderhandeld.' Van den Brink, 31, rekent ook niet meer op een voortzetting van zijn carrière. 'Ik ben semi-prof, maar werk daarnaast nog 36 uur als bewegingsagoog in een centrum voor gehandicapten. Het is 's avonds nog even een broodje en van mijn vrouw horen hoe het met die kleine was en dan al weer het bed in. Ik heb dit tien jaar gedaan. Het is te zwaar. Ik ga afbouwen bij een klein clubje.'

In de vacature-Van den Brink gaat een Fries, Peter van der Goot, voorzien. Zoodsma neemt de 20-jarige libero al wekelijks mee op zijn snelle autoritjes naar Zwolle. De gelouterde middenspeler is lovend over het talent dat ontdekt is door Johan van der Veen, ook al zo'n Zwolse adviseur met Sneker achtergrond.

Zoodsma omschrijft zijn passagier Van der Goot, origineel van Workum, als een ruwe diamant: 'Die jongen is groot, 2.07, en hij doet maar wat.' Dat type speler, met de onvoorspelbaarheid van collega-Friezen als Schuil en Van der Meulen, is een garantie voor succes.

De komst van opnieuw een speler van Sneek maakt het huidige Zwolle tot een Fries filiaal. In de basis van gisteren traden drie Friezen aan: Zoodsma, Bruinsma en Kooistra. De autorit naar het zuiden hebben de noorderlingen ervoor over om toch maar in de nationale top te kunnen spelen. Friesland, eens het bastion van het Nederlandse volleybal, kent geen club meer in de hoogste divisie.

De spreekwoordelijke koelbloedigheid van de Friezen kon Zwolle dit weekeinde goed gebruiken. In de halve finale tegen Dynamo was de ploeg bij een 2-0 en 14-11 voorsprong tijdelijk het hoofd kwijt. Negen wedstrijdpunten gingen verloren. In de tie-break bleek Zwolle die psychologische tik weer te boven.

In de nacht kwam de slaap maar moeizaam. Iedereen had verplicht op de massagetafel gelegen. 'Maar een heel stel heeft tot drie uur wakker gelegen', wist Zoodsma. Hij zelf had heerlijk geslapen. Op zijn 31ste is hij een ware huisvader geworden, die van zijn kinderen geniet en niet meer naar het buitenland wil.

Op de dag van de finale bleek Zwolle toch het meest uitgerust. Nesselande slaagde er wel in de sensationele derde set te grijpen. Vijf wedstrijdpunten voor Zwolle en dertien setpoints voor Nesselande, het vroegere ZVH, zorgden voor een geweldig vertoon.

In het helse kabaal stond Zoodsma met zijn grote vlerken de ene na de andere bal te blokkeren. Hij lijkt de centrale figuur die in de playoffs om het Nederlands kampioenschap Dynamo ook lelijk in de weg kan gaan staan. Trainer Timmer: 'Ronald is als een bon vivant afgeschilderd, maar voor ons is hij het cement dat de ploeg bijeen houdt. Hij is de karakterfiguur die Dynamo in mijn ogen mist.'

ZWOLLE: bekertoernooi, vrouwen, finale: Pollux - VC Weert 3-1 (15-8, 15-9, 13-15, 15-10).

Mannen, halve finales: Nesselande - Capelle 3-1 (16-14, 13-15, 15-6, 15-13), Zwolle - Dynamo 3-2 (15-2, 15-11, 14-16, 11-15, 5-12). Finale: Zwolle - Nesselande 3-1 (15-12, 15-8, 16-17, 15-7).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden