Gandhi behoudt plaats in hoofdklasse cricket

Debutant Gandhi heeft het verblijf in de hoofdklasse cricket met ten minste een jaar verlengd. Zaterdag won de Amsterdamse club het promotie-degradatieduel van Kon....

Van onze cricketmedewerker

AMSTERDAM

De druiven waren zeer zuur voor UD, dat vorig jaar na een beslissingswedstrijd degradeerde. De club beschikt in Deventer over een fraai graswicket, maar de hoofdklasse blijft daar volgend jaar dus wederom van verstoken.

UD batte 's ochtends als eerste. De ploeg, die in de eerste klasse nauwelijks tegenstand had, was niet bij machte te versnellen op de bowlerij van Gandhi. De aanval werd opnieuw geleid door coach Joseph. In 55 overs kwam UD op het wicket van Hermes DVS in Schiedam niet verder dan 176 runs. Het gebrek aan echte tegenstand wreekte zich op het beslissende moment van het seizoen.

Verrassend was de aanwezigheid van Rupert Gomes bij Gandhi. Hij ontbrak vorige week in de alles-of-niets-wedstrijd tegen VRA. Gomes eiste de hoofdrol voor zich op. De openingsbatsman bleef met 62 runs ongeslagen. Joseph was de andere batsman die imponeerde: 61 not out. UD veroverde slechts drie wickets, en werd dus uiteindelijk met ACC en Kampong de dupe van de inkrimping van de hoofdklasse.

Volgend jaar wordt er met tien ploegen gespeeld. Daardoor was er dit seizoen een versterkte degradatieregeling en was de kampioen van de eerste klasse niet verzekerd van een plaats in de hoofdklasse. Zelfs het oppermachtige UD niet. De teleurstelling bij de ploeg van de oud-aanvoerder van het Nederlands elftal, Steven Lubbers, was zeer groot.

Gandhi mag het volgend jaar opnieuw proberen. De ploeg had zich danig vergist in het krachtsverschil tussen de eerste klasse en de hoofdklasse. Van de aangekondigde versterking, vernieuwing en verrijking voor het Nederlandse cricket was daarom dit jaar nog weinig te zien. Maar de geheel uit allochtone cricketers bestaande vereniging heeft wél bewezen meer dan een eendagsvlieg te zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden