Gaisah heeft geduld met Nederland

Met een sprong van 8.01 meter zweefde hij door de kwalificatie naar de WK-finale van het verspringen. Eugnatius Gaisah, vorig jaar nog als illegale vreemdeling woonachtig in Rotterdam, springt deze WK voor Ghana, maar wat zou hij graag voor Nederland uitkomen....

Gaisah had drie pogingen in de kwalificatieronde, van 7.74 ging het via 7.91 naar 8.01 meter, goed voor een gedeeld vijfde plaats. Zijn doel in de finale? `Ik ga voor een eerste tot en met een vijfde plaats. Met 8.30 meter kom ik in de richting', zegt hij monter. Grootspraak? In juni sprong hij in Padova naar 8.21 meter.

Gaisah leverde vorig jaar in Nederland een van de opmerkelijkste atletiekprestaties van het jaar. Hij sprong in Hilversum naar 8.12. Hij was pas 19 jaar.

Vrijwel niemand kende deze jonge, donkere atleet. Gaisah presenteerde zichzelf als asielzoeker uit het door burgeroorlogen geteisterde Sierra Leone. Hij was oktober 2001 in Capelle neergestreken, waar hij op de fiets een atletiekbaan zocht.

Hij had een paar dagen 's ochtends bij de accommodatie van het Rotterdamse PAC gestaan, zich verbazend dat niemand er gebruik van maakte. Pas later begreep hij dat Nederlandse recreanten `s avonds komen trainen.

Hij werd opgevangen door trainers Monique Berrevoets en Eric van der Steenhoven, die meteen zagen dat ze te doen hadden met een groot talent. Met een gebrekkige sprinttechniek landde hij al snel ver in de zeven meter.

Natuurlijk raakte de KNAU geïnteresseerd in de jongen, maar snel werd duidelijk dat hij illegaal in Nederland verbleef. Hij was gekomen op een toeristenvisum en nadien gebleven - bij vrienden in Capelle. Dat maakte juridisch handelen ondoenlijk.

Gaisah geloofde toch oprecht dat hij, als hij maar ver genoeg sprong, snel Nederlander zou kunnen worden. Dat was en is wat naïef, volgens de regels is het een omslachtige procedure. Een atleet kan binnen het jaar nadat hij voor het laatst voor zijn oorspronkelijke vaderland is uitgekomen, niet voor zijn nieuwe land uitkomen, ook al heeft hij al een paspoort. Dan moeten de bonden van de betrokken landen het wel eens worden, anders is de wachttijd zelfs drie jaar.

In theorie zou Gaisah dus bij de WK van 2005 voor Nederland kunnen uitkomen, maar het lijkt in het huidige politieke klimaat onhaalbaar om in de tussentijd een paspoort te verkrijgen.

IOC-president Rogge vertelde deze week dat hij zich geërgerd had aan de actie van Qatar, dat voor veel geld topatleet Cherono overhaalde Qatari te worden. Als Saïd Shaheef won de voormalige Keniaan twee weken na het verkrijgen van het nieuwe paspoort WK-goud op de steeple.

Het IOC kent dezelfde regels als de IAAF, maar kan in individuele gevallen altijd de periode van drie jaar aanhouden. Wereldkampioen Cherono/Shaheef, die vorig jaar voor Kenia bij de Gemenebest Spelen en Afrikaanse titelstrijd uitkwam, mag niet in Athene starten.

Die geldkwestie speelt bij Gaisah niet, Nederland haalt hem niet met geld binnen. Toch wil hij Nederlander worden. `Ik ook naar Qatar? Dat trekt me niet. Ik hou van Holland.'

Eind 2002 ging Gaisah voor een tijdje terug naar zijn moeder, die in Ghana woont. Zijn ouders zijn gescheiden, zijn vader woont in Sierra Leone. Sindsdien duikt zijn naam af en toe op bij wedstrijden in Europa. Achter zijn naam staan steevast de drie letters `GHA'.

Zijn standplaats in het seizoen blijft Rotterdam, waar hij nog steeds traint bij PAC. Hij is nu legaal in Nederland, hij bezit een `Schengenvisum'.

Het blijft zijn droom Nederlander te worden. Hij beseft nu dat het een lange procedure kan worden. Maar hij wil er zelfs, als dat zijn zaak ten goede zou komen, de Spelen van Athene voor missen, waar hij als Ghanees natuurlijk wel naar toe zou mogen. `Mischien moet ik maar trouwen met een Nederlands meisje.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden