Furieuze Blade Runner schopt rel na nederlaag

De gehandicapte sprinter Oscar Pistorius, beter bekend als de Blade Runner, haalde zondag na zijn onverwachte nederlaag op de 200 meter tijdens de Paralympics hard uit naar de man die hem versloeg, de Braziliaan Alan Oliveira. Pistorius zegt dat de kunstbenen die Oliveira gebruikt, te lang zijn in vergelijking tot diens postuur.

Henrico Prins
Alan Oliveira (links) in de finale van de 200 meter tegen Oscar Pistorius. Beeld epa
Alan Oliveira (links) in de finale van de 200 meter tegen Oscar Pistorius.Beeld epa

Voor Pistorius waren de druiven zuur nadat hij genoegen had moeten nemen met het zilver. Het verschil op de finishlijn bedroeg niet meer dan 0,07 seconde, na een onwaarschijnlijke inhaalrace die Oliveira in de laatste meters de winst bracht. Het was voor het eerst dat Pistorius een 200 meter-wedstrijd op de Paralympics verloor. Bij de vorige twee edities won hij goud.

Langer dan toegestaan
De Zuid-Afrikaanse atleet, die een langdurige en succesvolle strijd voerde om als gehandicapte te mogen deelnemen aan de Olympische Spelen, beklaagde zich onmiddellijk na de wedstrijd bij de organisatie. Hij suggereert dat Oliveira met zijn onderbenen van kunststof de regels overtreedt omdat hij van start gaat met langere prothesen dan zou mogen worden toegestaan.

'Ik wil niets afdoen aan Alans prestatie', aldus Pistorius na afloop. 'Hij is een geweldige atleet. Maar die jongens zijn een stuk langer en je kunt het niet opnemen tegen die paslengte. Je zag van hoever hij kwam. Dit was geen eerlijke race. Ik heb mijn best gedaan. Het Internationaal Paralympisch Comité heeft zijn eigen regels. Die staan toe dat atleten zichzelf ongelooflijk lang maken. Dat is een probleem dat we de afgelopen weken met hen hebben geprobeerd te bespreken. Kennelijk was dat aan dovemansoren gericht.'

'Belachelijk'
Naderhand gaf Pistorius te kennen dat het 'belachelijk' was dat Oliveira de winst alsnog binnen sleepte terwijl hij halverwege liefst 8 meter op Pistorius achter had gelegen. Oliveira zou uiteindelijk finishen in een tijd van 21.45 seconden. Pistorius: 'Hij had nog nooit een 21 seconden-race gelopen en ik denk niet dat hij een 21 seconden-atleet is. Ik heb nog nooit in mijn loopbaan een 200 meter-race verloren.'

Oliveira wist zich gesteund door de wedstrijdorganisatie. Die liet na afloop weten dat hij aan alle regels had voldaan. Die worden afgeleid uit een formule die onder meer is gebaseerd op de lengte van de atleet. 'Alle atleten zijn vandaag gemeten voorafgaand aan de competitie en werden allemaal goedgekeurd.'

Niet naar wens
Tijdens de Olympische Spelen vorige maand haalde Pistorius te midden van de wereldelite de halve finales op de 400 meter en de finale van de estafette op de 4x400 meter. Het tweede deel van Pistorius' missie in Londen verloopt door de nederlaag op de 200 meter nog niet geheel naar wens. Op zijn overige afstanden, die nog gelopen moeten worden, is Oliveira ineens zijn voornaamste concurrent.

Critici merkten zondagavond op dat het wrang is dat een atleet die zich jarenlang heeft verzet tegen de kritiek van gewone atleten op zijn geavanceerde materiaal, nu zelf uitgerekend op dat gebied een tegenstander beschuldigt van oneerlijke concurrentie.

Pistorius (links) feliciteert Oliveira na afloop. Beeld reuters
Pistorius (links) feliciteert Oliveira na afloop.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden