REPORTAGE

Frits Schrouff, Roda's wonderlijke weldoener

De 75-jarige Frits Schrouff kocht vorige week Roda JC. Hij is in zekere zin een ouderwetse suikeroom. Vier clubs in de eredivisie zijn nu in particuliere handen.

Frits Schrouff zingt het Limburgse volkslied. Beeld Klaas Jan van der Weij

Kijk, daar zit-ie, de wonderlijke weldoener van Roda JC. Half uur voor begin van de wedstrijd, te midden van vrouw en vrienden; aan een ronde tafel vol bier, koffie en speculaas.

Een wederzijdse kennis doet een goed woordje. Frits Schrouff komt overeind, maar maakt met zijn handen al meteen afwerende gebaren: nee, geen interview. 'Ik blijf liever in de schaduw, anders verbrand ik maar.'

Frits Schrouff is een kordate, maar onopvallende man met een schorre lach. En sinds vorig weekeinde ook 'de lieve meneer uit Landgraaf'. Voor de NOS-camera typeerde doelman Benjamin van Leer hem zo. De 75-jarige Schrouff is namelijk de redder van Roda.

Voor een geschat bedrag van tien miljoen euro heeft de lieve meneer uit Landgraaf zowat het complete aandelenpakket van Roda verworven en neemt lopende schulden voor zijn rekening. 'En dat was hard nodig', zegt directeur Wim Collard zondag, voor aanvang van het duel tegen FC Groningen.

Roda JC zit in categorie 1. Dieper kan een professionele voetbalclub naar de normen van de KNVB niet zinken. Vandaar de opluchting in Limburg. Trainer Kalezic noemt de overname een godsgeschenk. En Collard zegt: 'Deze man is niet van goud. Deze man is van een edelmetaal dat nog moet worden uitgevonden.'

Europees commissaris Frans Timmermans, Roda's bekendste supporter, is even enthousiast. 'Ik vind het fantastisch dat iemand uit de regio dit doet', zei hij deze week voor de provinciale zender L1.

Alleen Eric van der Luer trapt in alle euforie op de rem. 'We moeten niet denken dat de zilvervloot nu binnenvaart. Voorlopig zitten we nog altijd in categorie 1.' Aan de andere kant: 'We mogen niet klagen. De club zit al in zwaar weer sinds de degradatie anderhalf jaar geleden.'

De 50-jarige oud-voetballer kent Frits Schrouff goed. 'Wat dacht jij? Ik loop hier al rond sinds 1987.' Wanneer Van der Luer hem in een paar woorden moet karakteriseren, heeft hij aan twee genoeg. 'Aimabel en doodgewoon.'

Wim Collard legde het contact nadat hij in 2012 bestuurlijk bij Roda JC betrokken raakte. 'Ik heb vroeger bij de Belastingdienst gewerkt en kwam regelmatig over de vloer van de firma Heusden & Schrouff in Landgraaf.'

De eerste achternaam behoorde toe aan Schrouffs eerste echtgenote, afkomstig uit Nederlands-Indië. Na de repatriëring van Indische Nederlanders zestig jaar geleden bedacht molenaarszoon Frits Schrouff dat gestampte potten niet langer zouden voldoen.

Zijn nering in oosterse specialiteiten begon met een busje waarmee hij vanuit de haven Rotterdam terugreed naar Limburg. Als een colporteur ging Schrouff zijn adresjes langs om de bami en ketjap aan de man te brengen.

Koempeltje, de mascotte van Roda, zwaait na Roda JC - FC Groningen naar het publiek. Beeld Klaas Jan van der Weij

Nu is Heusden & Schrouff nationaal marktleider en bedient ook omringende landen. De oprichter heeft zich inmiddels uit de zaak teruggetrokken, met een geschat vermogen van 40 miljoen.

Frits Schrouff neemt Roda JC dus als particulier over. 'Vanuit mijn clubliefde voor Roda JC en mijn maatschappelijke gedrevenheid heb ik deze weloverwogen keuze gemaakt', staat in de officiële verklaring. Hij meldt daarin vertrouwen hebben in de leiding. In Jo Janssen, directielid van de groothandel, heeft Schrouff al een luisterend oor bij de Raad voor Commissarissen.

Ook de provincie Limburg en de gemeente Kerkrade, eigenaar van het stadion, reageren vooralsnog positief op de nieuwe verhoudingen bij Roda JC, al moet de gemeenteraad zich er half december nog over uitspreken. Nood breekt kennelijk wet als de plaatselijke voetbalclub om omvallen staat.

Directeur Collard beseft de risico's van deze situatie: één eigenaar, die bovendien op leeftijd is. 'Ik hoop dat we binnen vijf jaar ook andere bedrijven kunnen warm maken voor Roda. Maar als ik het daarover met Frits heb, reageert hij heel laconiek. Het komt wel goed, volgens hem.'

Anders dan Nol Hendriks, zijn voorganger als suikeroom, stelt Schrouff zich bescheiden op. Hij komt niet zelf aanzetten met spelers die het team moeten versterken. Anders ook dan Hendriks, die zich een etage hoger bevindt in een de skyboxen, zit deze weldoener gewoon op de tribune, achterste rij, Vak N8.

Trainer Kalezic zegt vooraf te hopen dat het 'godsgeschenk' zijn ploeg inspireert tot grootse daden tegen het hoger geplaatste Groningen. Dat doet het niet. Er wordt in de late zondagwedstrijd matig gevoetbald en niet gescoord.

Frits Schrouff ziet het onbewogen aan. Na afloop nog maar eens gevraagd of hij iets wil zeggen. 'Nee, nee, echt niet. De schaduw, dat bevalt me echt het beste.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden