Fraudezaak in grimmige sfeer verder

De beklaagden van de grote corruptiezaak in de Serie A laten zich niet passief naar het schavot voeren. Vooral Fiorentina en Lazio Roma verdedigden zich gisteren met hand en tand voor de tuchtcommissie van de Italiaanse voetbalbond FIGC....

Van onze medewerker Allart Hoekzema

‘We hebben allemaal vreugde gevoeld, omdat Italië de WK-finale heeft bereikt. Ik hoop dat iedereen tijdens het proces het goede humeur bewaart.’ Zo opende Cesare Ruperto, de voorzitter van de tuchtcommissie, de vierde zittingsdag van het sporttribunaal in Rome.

Maar de sfeer werd direct grimmig bij het eerste verdedigingsbetoog van Franco Carraro, ex-FIGC-president. Carraro ontkende met kracht te hebben afgeweten van de fraudepraktijken in het Serie A-seizoen 2004/2005. ‘De eis van vijf jaar schorsing vernedert me. Mijn sportieve waardigheid is in het geding. Ik heb niets onwettigs gedaan.’

Fiorentina-eigenaar Diego Della Valle was rustig, maar gedecideerd. Zijn club riskeert degradatie naar de Serie B, wegens medeplichtigheid aan de competitiemanipulatie. ‘Dit proces is in alle haast ingesteld, en dat is een fundamentele fout’, aldus Della Valle.

Guido Rossi, toezichthouder van de FIGC, wil dat de zaak in eerste en tweede aanleg wordt afgerond voor 27 juli. Dat is de datum waarop Italië bij de UEFA de definitieve deelnemerslijst moet inleveren voor de Europese toernooien.

Volgens Della Valle was Fiorentina geen medeplichtige maar slachtoffer van de malversaties van oud-Juventus-directeur Luciano Moggi.

Lazio Roma dreigt eveneens in de Serie B te belanden. Clubbaas Claudio Lotito zei in een lang en hartstochtelijk relaas dat hij nooit druk heeft uitgeoefend op arbiters of leden van de scheidsrechterscommissie. ‘Hoeveel uur blijft u nog praten’, vroeg Ruperto. Lotito sloot zijn betoog boos af.

Gianluigi Gabetti, president van Ifil, de houdstermaatschappij die Juventus controleert, zei gistermiddag: ‘We zullen ons zonder angst verdedigen, voor alle rechtsinstanties.’ Gabetti sluit niet uit dat Juventus, in geval van veroordeling conform de eis, bij de gewone rechter een schadeclaim indient tegen de FIGC.

Feit is dat de eis van degradatie naar de Serie C1 Juventus pijnlijk heeft verrast. De advocaten hadden in het slechtste scenario gerekend op terugzetting naar B. Pleitbezorger Cesare Zaccone bekende dat de Turijnse topclub de verdedigingslijn moest bijstellen. ‘De Serie B plus een lichte puntenmindering is misschien een passende straf voor Juventus’, aldus Zaccone.

Afdalen naar de derde divisie is voor ‘Juve’ een financiële ramp. In dat geval moet een groot deel van de 80 man personeel en de 35-koppige selectie worden ontslagen. Het verlies zal minimaal 100 miljoen euro bedragen, berekent Ifil.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden