Frans OM onderzoekt toewijzing WK 2018 aan Rusland en 2022 aan Qatar

Het openbaar ministerie in Frankrijk doet onderzoek naar de toewijzing van het WK voetbal in 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar). Dat meldt le Monde donderdag. Volgens Le Monde is Sepp Blatter, oud-voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, vorige week donderdag door de Franse justitie verhoord, vooralsnog als getuige.

Redactie
Blatter tijdens een persconferentie in Zurich Beeld ap
Blatter tijdens een persconferentie in ZurichBeeld ap

De Franse aanklagers zijn vorig jaar begonnen met het onderzoek naar de biedprocedures voor beide titeltoernooien. Er wordt onder meer gekeken of bij de toewijzing aan Rusland en Qatar sprake is geweest van corruptie. In Zwitserland loopt ook al een zaak vanwege mogelijke malversaties bij de toewijzing van beide WK's.

De Zwitserse en Amerikaanse autoriteiten doen al twee jaar onderzoek naar mogelijke corruptie bij de wereldvoetbalbond in de periode onder Blatter. De inmiddels 81-jarige Zwitser trad in 2015 na een bewind van zeventien jaar terug.

Een voormalige FIFA-topman heeft donderdag voor een rechtbank in Brooklyn schuld bekend. Richard Lai (55) gaf toe dat hij voor circa 1 miljoen dollar steekpenningen had aangenomen. In ruil daarvoor zou het lid van de controlecommissie bij de FIFA onder meer zijn vooraanstaande positie hebben aangewend om personen en zaken binnen het voetbal te beïnvloeden.

Lai was naast zijn rol bij de FIFA jarenlang voorzitter van de voetbalbond van Guam. Hij was tevens bestuurslid bij de Aziatische voetbalbond. In die functie liet hij zich omkopen om bij een FIFA-verkiezing op een bepaalde kandidaat te stemmen. Lai heeft al ingestemd met het terugbetalen van ruim 1,1 miljoen dollar aan ontvangen smeergeld.

Dubieuze betalingen

Blatter werd voor acht jaar geschorst voor een dubieuze betaling aan de Franse oud-international Michel Platini, ex-preses van de Europese voetbalbond UEFA. Die straf werd in 2016 teruggebracht tot zes jaar. Ook Platini werd voor zes jaar geschorst voor alle voetbalactiviteiten. Het internationaal sporttribunaal CAS verminderde die schorsing tot vier jaar.

Zwitserse aanklagers doen nog onderzoek naar de gewraakte betaling van Blatter aan Platini. Het ging om een bedrag van 1,8 miljoen euro voor werkzaamheden die de Fransman vele jaren eerder voor de Zwitser had verricht. Die transactie riekte volgens onderzoekers naar omkoping en corruptie.

Bewijsstukken

De nieuwe FIFA, onder leiding van voorzitter Gianni Infantino, heeft vorige maand bewijsstukken overhandigd aan de Zwitserse en de Amerikaanse justitie. Het gaat om een rapport van 1300 pagina's naar aanleiding van een intern onderzoek van 22 maanden naar corruptiepraktijken binnen de FIFA in de periode-Blatter. Het dossier bevat ook nog een bijlage van 20 duizend pagina's aan bewijsmateriaal. Hangende het onderzoek door de Zwitserse en Amerikaanse justitie is over de inhoud van het FIFA-rapport nog steeds niets bekend geworden.

Meer over corruptie in het voetbal leest u hier:

Tegelwinnend interview met Sepp Blatter
Sinds zijn besluit om te vertrekken als FIFA-president zocht Sepp Blatter de schaduw. Maar in augustus 2015 sprak hij met de Volkskrant over zijn herverkiezing, de FBI, het verraad door 'zoon' Michel Platini en de beschuldigingen van corruptie bij de FIFA (+).

Het voetbal is zijn geweten kwijt
Alles wat mis is in het voetbal komt samen bij de organisatie van het WK in Qatar, vindt sportjournalist Willem Vissers (+). Hij weet dat het niets uithaalt, maar in 2022 blijft hij thuis.

In de hel van Qatar
Midden in de woestijn, buiten het zicht van de wereld, leven in Qatar honderdduizenden buitenlandse arbeiders. Ze zijn veelal onder valse voorwendselen naar het oliestaatje gelokt. De Volkskrant duikt in een wereld vol dwangcontracten, angst en verklikkers (+).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden