Frankrijk beantwoordt gevechten hooligans met alcoholverbod

Frankrijk wil het EK voetbal droogleggen. Aan de vooravond en op de dag van de wedstrijd zal geen alcohol worden verkocht op risicolocaties, zoals de buurten rond de stadions en de fanzones. Minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken kondigde deze maatregel zondag aan, nadat zaterdag in Marseille heftige gevechten tussen Russische en Engelse supporters waren uitgebroken. De UEFA dreigt Rusland en Engeland uit te sluiten als hun supporters nogmaals in de fout gaan.

Gevechten tussen Russische en Engelsen op de tribune in Marseille Beeld null
Gevechten tussen Russische en Engelsen op de tribune in Marseille

'Op de tweede dag van het toernooi is het EK al overmand door de angst', schreef sportkrant L'Equipe op haar voorpagina. Op vrijdagavond dronken Franse en Roemeense fans nog gemoedelijk een biertje voor het Stade de France. De autoriteiten slaakten een zucht van verlichting. De start van het EK voetbal was niet verpest door stakingen, zoals de hele week werd gevreesd.

Zaterdag was de feeststemming alweer opgelost in een wolk van traangas. In Marseille raakten Russische, Engelse en Franse supporters slaags. 35 mensen raakten gewond, van wie vier ernstig. Een 51-jarige Engelse fan, die met een ijzeren staaf op zijn hoofd werd geslagen, verkeerde lange tijd in levensgevaar. Tien mensen werden gearresteerd: Russen, Engelsen, Fransen, maar ook een Oostenrijker en een Duitser

Sinds donderdagavond werd Marseille geplaagd door vechtpartijen tussen Franse, Engelse en Russische supporters. Maar zaterdagmiddag barstte het geweld pas echt los.

Traangas in de straten van Marseille Beeld null
Traangas in de straten van Marseille

Indrinken

Misschien was het niet zo handig om de wedstrijd tussen Engeland en Rusland pas om 9 uur 's avonds te spelen. Dat gaf de supporters volop de kans zich te bedrinken. Zaterdagmiddag waren de Engelse supporters luidruchtig, maar vreedzaam aan het indrinken aan de Vieux Port in Marseille, een toeristische attractie met veel bars en restaurants. Volgens The Guardian braken de vechtpartijen vrij plotseling uit, mogelijk door provocaties van Franse supporters.

De Franse oproerpolitie CRS (Compagnies Républicaines de Sécurité) rukte op, en, zoals The Guardian schreef: 'De Engelsen reageerden zoals ze zo vaak gedaan hebben - met geweld.'

Engelse fans gooiden met stoelen, flessen en tafels naar de CRS, die vervolgens traangasgranaten afschoot. Vervolgens doken de Russische supporters op. Ze onderscheiden zich van de veelal dikbuikige en dronken Engelsen. De Russische 'ultra's' zijn goed getraind en drinken nauwelijks. 'Het zijn harde jongens, die vechten als een sport beschouwen', zei de Franse hooliganexpert Ronan Evain.

Als commando's

Als commando's gingen ze de Engelse supporters te lijf. Ze vormden kleine groepjes, soms gewapend met ijzeren staven. 'Het was heel indrukwekkend', zei getuige Martin in L'Equipe. 'Ze kwamen heel snel, sloegen hard, gooiden met projectielen en waren heel snel weer weg.'

In Engeland is het supportersgeweld de afgelopen jaren sterk afgenomen. Maar de Engelsen hebben nog altijd een grote naam in de internationale hooliganscene. 'Het is een oude fantasie om een Engelse hooligan te pakken te nemen, ook al is hij met pensioen', zei Ronan Evain. Onder de Russische fans bevonden zich onder meer de Orel Butchers, de gewelddadigste supporters van Lokomotiv Moskou.

Tijdens de wedstrijd staken Russische supporters vuurwerk af - kennelijk was er voor het Vélodrome van Marseille toch niet streng genoeg gefouilleerd. Na afloop kwam het opnieuw tot vechtpartijen, maar lang niet zo ernstig als overdag.

Engelse fans in de straten van Marseille Beeld null
Engelse fans in de straten van Marseille

Franse politie

Van Engelse zijde werd het harde optreden van de Franse politie bekritiseerd. Het is alles-of-niets, zei hooliganexpert Geoffrey Pearson in The Guardian. Eerst laat de politie zich niet zien en als het uit de hand loopt, wordt met veel machtsvertoon ingegrepen. 'Als eerste contact met een voetbalfan zou niet het afschieten van traangas of het opheffen van je knuppel moeten zijn. Als je niet eerst op een positieve manier contact hebt gelegd, doe je je werk als politieman niet goed', zei Pearson. Chris Hobbs, een voormalige expert van Scotland Yard, zei echter 'de Franse politie niet te benijden. Toen Marseille als plaats voor deze wedstrijd werd aangewezen, hield iedereen zijn adem in. Je hebt er de Engelse fans, de Russen en de ultra's uit Marseille.'

De Engelsen moeten ook de hand in eigen boezem steken, schreef Owen Gibson, chef sport van The Guardian. Ook al waren de Engelse fans niet de aanstichters, ze lieten zich ook niet onbetuigd. Bovendien wekt hun houding agressie op, zeker in een land dat op het toppunt van zijn zenuwen verkeert door de dreiging van terrorisme. 'Misschien moeten de Engelse fans onder ogen zien dat het een daad van agressie is om een centraal punt in de stad te koloniseren en te behangen met Engelse vlaggen, terwijl je op oorlogszuchtige, door bier benevelde wijze leuzen schreeuwt als 'Zonder de Engelsen zouden jullie Moffen zijn' of 'Fuck off Europe, wij gaan eruit', aldus Gibson.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden